froger

Ontbrekende schakel

Veel mensen vragen zich af hoe het toch kan dat coronasceptici en masse in het pro-Poetinkamp zijn beland, allemaal tegen abortus blijken te zijn en zich nu collectief weigeren in te smeren met zonnebrandcrème. De kwesties lijken zo los van elkaar te staan dat het op zijn minst opmerkelijk is dat een grote groep over alle onderwerpen precies hetzelfde denkt. Wat deze mensen echter niet weten, is dat René Froger eigenlijk een getransformeerde kikker is – een Siberische brulkikker, om precies te zijn.

Met deze kennis valt plotseling alles op zijn plaats: je kunt alleen een prikje weigeren met een beroep op je lichamelijke integriteit en tegelijk tegen abortus zijn als je de wereld door een multifocale bril bekijkt.

René Froger, van wie we al wisten dat hij van alle wereldburgers het allerhardst geraakt werd door de coronacrisis, is de ontbrekende schakel die het narratief kloppend maakt. En passant begrijpen we ook ineens waarom hij Froger heet – de hint ligt er wel heel dik bovenop – en waarom men in alt-rightkringen graag een kikker als symbool gebruikt.

Niet de aarde is rond en de wereld van René Froger plat, maar andersom. Zijn zwaar ondergewaardeerde oeuvre is zeer gelaagd en staat bol van de verwijzingen naar het gedachtegoed van Willem Engel. De veelbezongen strofe Een eigen huis / Een plek onder de zon bijvoorbeeld kan bij oppervlakkige beluistering nog opgevat worden als een pleidooi voor zonnepanelen, maar bij nadere beschouwing blijkt juist het tegendeel het geval: Toch wou ik dat ik net iets vaker / Iets vaker simpelweg gelukkig was.

Zonnepanelen maken niet gelukkig; zonnepanelen zijn de Satan. Zonnestralen zijn bedoeld om opgevangen te worden door mensen, wat Froger nog eens benadrukt in de hitsingle De zon schijnt voor iedereen uit 2008. Wie in de zon komt, slaat vitamine D op, en zoals iedereen weet heb je met een voldoende hoeveelheid daarvan helemaal niets te duchten van corona. Geen wonder dus dat de overheid – geleid door reptielen, een natuurlijke vijand van de kikker – alles in het werk stelt om de vitamine D-opname te belemmeren met lockdowns en propaganda voor kankerverwekkende zonnebrandcrème.

Are you ready for me loving me? is helemaal geen liefdesliedje, maar een pro-life-strijdlied waarin de rechten van de ongeboren foetus ondubbelzinnig worden verdedigd, ook als het kind ongewenst is:

When you have no one, no one to hold
I know the feeling, I know it so well
Your life is lonely, your life is a hell
But there is one thing that you shouldn’t do
Don’t let this feeling take over you
.

Daarnaast wordt het moment van geboren worden glorierijk bezongen (The sky will open up and we’ll be flying high), evenals de liefde van een ouder voor een kind: Baby I’m willing to show you the way.

“Baby”: hoe duidelijk willen we het hebben, mensen?

Nee, dan Een vast lijntje, dat volgens critici nooit werd uitgebracht omdat het zou verwijzen naar Frogers vermeende cocaïneverslaving, maar waarin hij alleen maar wil wijzen op de gevaren van 5G:

Geen gelul
Geen gemekker
Geen gezeik
Geen ge-emmer
Geen gedoe
Ik bel je bakeliet

Net zoals Effe geen cent te makken inmiddels al bijna vijftien jaar geleden waarschuwde voor de invoering van een digitale munt.

Het is allemaal zo consistent als het maar zijn kan: HET KLOPT. Maar je moet als kritische geest wel iets tegendraads als vertrekpunt durven nemen; iets ogenschijnlijk kroms waarvoor mensen je voor gek zullen verklaren. Het zal geen toeval zijn dat Geef ´ n error een anagram is van René Froger.

Wie hier een absolute ster in is, is Vladimir Poetin. En je kunt de foto’s erop naslaan: nimmer zul je op diens ontblote bovenlijf tijdens het paardrijden een spoor van zonnebrandcrème ontwaren. Poetin is een groot bewonderaar van het werk van René Froger, en de oorlogsretoriek van This is the moment schalde na 24 februari dan ook dagenlang uit alle speakers van het Kremlin:

This is the moment
This is the day (…)
Every endeavour I have made ever
Is coming into play
It’s here and now today

En ook:

This is the moment, my final test
Destiny beckoned, I never reckoned second best
I won’t look down, I must not fall
This is the moment, the greatest moment of them all

Ik zeg het nog maar eens: als je het eenmaal weet, vallen alle puzzelstukjes op zijn plaats.

Ongetwijfeld zijn er nu azijnzeikers die tegenwerpen dat hiermee nog niet is verklaard waarom de coronasceptische prikfobische pro-life- en pro-Poetin-huidkankerfetisjisten hun haren straks gaan wassen met radioactief regenwater, binnenkort stoppen met het poetsen van hun tanden en de volgende transitie van Mars naar Stier zullen vieren door het consumeren van ongevaccineerd bejaardenvlees terwijl ze, gehuld in niets dan een Prinsenvlag, om een totempaal dansen.

Nee, dat klopt. Maar die hebben het binnenkort te verschijnen album Z van René Froger dan ook nog niet gehoord.

Nieuwe stukjes in je mailbox?

Meld je aan en ontvang een mailtje bij elk ei dat gelegd is.
Loading

5 gedachtes over “Ontbrekende schakel”

  1. Het binnenkort stoppen met het poetsen van hun tanden door de wappies kan weinig kwaad. De meerderheid van de zich regelmatig via een filmpje tonende wappies heeft zo’n krakkemikkig, misselijkmakend gebit dat het evident is dat poetsen daar nog nooit aan de orde is geweest.

  2. Een èchte wappie leest dit, denkt “wat een onzin”, legt het naast zich neer en is zich onbewust van de overeenkomst met zijn eigen onzin 😉

  3. Het is al jaren publiek geheim dat Natasja Froger zich ooit liet kussen door een kikker. Helaas veranderde deze niet in een prins…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *