Vertrouwen

Hoe verfrissend zou het zijn geweest als de Kappersbond een paar weken geleden niet had gepleit voor de heropening van de kappers maar van de basisscholen, omdat de toekomst van onze natie nu eenmaal een stuk belangrijker is dan een fris coiffure bij het kerstdiner? Of als Robèr Willemsen van Koninklijke Horeca Nederland, zeg maar de hoofdsponsor van de coronapandemie in Nederland, had opgeroepen om toch vooral eerst de sportscholen te openen aangezien je zeker in een gezondheidscrisis beter je hele lichaam kunt trainen dan alleen je polsgewrichten en leverfunctie?

Maar nee, natuurlijk niet. De kappers wilden knippen, zoals de KNVB vond dat er gevoetbald kon worden, elitaire blaaskaken als ondergetekende van mening waren dat boekhandels essentiële winkels zijn, de cultuursector vond dat de cultuursector open kon, de winkeliers de winkels en de universiteiten de universiteiten. Ieder voor zich en God voor ons allen: welkom in het Nederland van de jaren twintig.

Geen wonder dan ook dat het vertrouwen in het kabinet Rutte-IV nog voordat het goed en wel beëdigd was, op een absoluut dieptepunt is aanbeland. Rutte had nóg twintig ministers en veertig staatssecretarissen aan kunnen stellen, hij staat natuurlijk voor een godsonmogelijke opgave. Je kunt geen coronamaatregelen versoepelen zonder extra doden, en je kunt ze niet handhaven zonder extra teringzooi. Je kunt niet vuurwerk verbieden én vuurwerk toestaan. Je kunt de stikstofcrisis niet oplossen zonder boze boeren, en je kunt de klimaatdoelen niet halen en tegelijkertijd Schiphol te vriend houden. De wooncrisis kun je überhaupt niet oplossen – wat dat betreft een briljante zet om Hugo de Jonge op dit dossier te zetten.

Tegenover iedere stille triomf staat een schreeuwende en steeds meer tot agressie bereide minderheid. Het staat dus buiten kijf dat we weer heel veel boosheid tegemoet gaan de komende jaren, en je begint je af te vragen uit welk masochistische hout onze premier gesneden is dat hij dit lot maar wil blijven ondergaan. Maar wat hebben we zoal op de reservebank zitten?

Allereerst is er – volgens officiële bronnen althans – een volkomen onzichtbaar en tandeloos links blok. Welke partijen nog bestaan en of ze nog zetels hebben, kunt u nazoeken op de website van de Tweede Kamer. Op tv of in de krant zult u ze in ieder geval niet meer tegenkomen. Ik laat ze hier verder buiten beschouwing, omdat ze dat zelf ook doen.

Wat resteert, representeert zoals dat hoort het volk. Nou, hoera.

Zo zijn er die wel degelijk een veroordeling uit hun pen krijgen als een zekere Max met een brandende fakkel bij een collega voor de deur – of moet ik zeggen: het paleis – staat, maar het een stuk minder erg vinden als vijf vertegenwoordigers van de eigen achterban dat met een voedselpakket bij een evenmin hulpbehoevende andere collega doen. Daar valt dan misschien nog mee te praten. Maar er zijn er ook die, zoals een ongevaccineerde sportschoolhouder met covid die twee maanden lang volstrekt onnodig een ic-bed bezet houdt, al twintig jaar vastgekoekt zitten aan een oppositiezetel, en in die twee decennia niet verder zijn gekomen dan het niveau dat iemand van Turkse afkomst geen ministerspost mag hebben en “het liefste zien ze me natuurlijk onder het gras verdwijnen”. Er zijn er overigens ook die het bijkans een probleem vinden als een minister niet van Turkse afkomst is.

Er zijn er die om de haverklap voor de bühne 48 pagina’s aan vragen stellen. Er zijn er die uit de EU willen (haha). Er zijn er die, zoals bekend, het democratisch gekozen en nog niet eens gestarte “regime” om duistere redenen als onrechtmatig bestempelen en dientengevolge ogenblikkelijk omver willen werpen. Er zijn er die openbare stukken printen, een kleuterklas uitnodigen om er met gele stiften in te kleuren en de verfomfaaide vodjes vervolgens delen alsof ze daarmee een wereldschokkend geheim plan onthullen.

En er zijn er die de diepste krochten van het internet afstruinen om te kijken of misschien nog ergens op de wereld toevallig een voetballer in elkaar is gezakt, een golfer mag ook maar liever een voetballer want daar hebben we er al zo veel van, en bij voorkeur dan een die het ook daadwerkelijk niet overleeft, daar krijgen ze een harde plasser van, als iemand ook echt dood gaat zodat ze weer triomfantelijk “Vaccin?” kunnen tweeten, de ware vaccinatiestatus doet er niet toe, dikke kans dat het slachtoffer niet gevaccineerd is want het is een voetballer, of het was in Afrika waar überhaupt nog amper iemand gevaccineerd is, en bovendien weten we allemaal dat de kans op hartproblemen na een covid-besmetting vele malen hoger is dan na een vaccinatie, maar dat doet allemaal niet terzake want twijfel, angst en chaos zaaien is het enige wat telt en daar is zo’n fragment voldoende voor, kijk maar naar de volgers die het schuimbekkend en likkebaardend verder delen, evenmin gehinderd door enige kennis omtrent de ware toedracht, de suggestie is voldoende, gadverdamme, over wat een zieke, zieke geesten, welk een lage, minne, slechte wezens hebben we het hier eigenlijk.

Tegen dit schuim der aarde is geen kruid gewassen. Natuurlijk gaat het kabinet Rutte-IV er dus niks van bakken; het is theoretisch onmogelijk. Toch gaan de bewindspersonen zich tegen beter weten in, en naar beste eer en geweten, het schompes werken. Overwegend fatsoenlijke mensen derhalve, die als zodanig welbeschouwd helemaal niets meer in deze verziekte samenleving te zoeken hebben. Ze verdienen ons allerhoogste vertrouwen – niet zozeer om de eigen merites maar om de volslagen zwakzinnigheid van de herrieschoppers.

Nieuwe stukjes in je mailbox?

Meld je aan en ontvang een mailtje bij elk ei dat gelegd is.
Loading

23 gedachtes over “Vertrouwen”

 1. Ik kwam alleen even kijken of de frank inmiddels al een beetje aan het vallen is bij de auteur, nu er zoveel meer duidelijk is dan een slordige anderhalve maand geleden (er zijn tenslotte al heel wat “Wappievoorspellingen” uitgekomen), maar ik zie dat hij nog steeds graag dingen omdraait.

  Ik kom over een tijdje nog wel eens kijken, beste Iamzero.
  Het moment dat je zult moeten toegeven dat je er faliekant naast zat gaat sowieso komen. Dat gaat pijn doen als je jezelf daardoor dom gaat voelen maar maak je daar niet teveel zorgen over. Het is waarschijnlijk angst wat ten grondslag ligt aan je vooringenomenheid en zegt in principe weinig over je intelligentie. Er zijn ook hele slimme mensen die niet om kunnen gaan met het idee dat er misschien geen god bestaat. Zoiets is dit ook.
  Het is een eng idee, dat er niemand boven je is die goed voor je zorgt. Geen vader, geen god, geen overheid, maar als het zo is, kun je het beter maar weten, toch?
  En het went. En je wordt er groot en sterk van.

  Dus als je de moed kunt verzamelen om open te staan voor de mogelijkheid dat onze overheid écht niet te vertrouwen is, Big Pharma écht schadelijke rotzooi op de markt brengt, en een virus als dit écht niet te beteugelen is met menselijk ingrijpen, kijk dan deze uitzending van Blckbx TV eens.
  Met o.a. Maurice de hond die laat zien dat het allemaal nogal meevalt in tegenstelling tot wat onze overheid ons wil laten geloven, maar ook veel logische uitleg bij de mondkapjes en de andere bespottelijke maatregelen.
  Zeer verhelderend, wie weet bespoedigt het het proces.
  https://youtu.be/x0Q20-iboas

  Sterkte man, in het begin voelt het eng buiten je comfortzone maar het is een mooi leerproces!

   1. Bedankt voor je bezorgdheid over mijn afstand tot de grond, Connie.

    Ik wil heel graag met beide benen op de grond staan.

    Maar hoe weet ik wanneer het zover is?
    Geloof ik dan dat mondkapjes virusdeeltjes tegenhouden, anderhalve meter afstand iets uithaalt, dat omicron levensgevaarlijk is, de farmaceutische industrie betrouwbaar is en onze regering zich bekommert om de volksgezondheid en eerlijk is in hun communicatie?

    Help me eens als je wilt, hoe ziet dat eruit?
    Ik dacht namelijk dat ik al met beide benen op de grond stond.

    1. Over de mondkapjes kan ik kort zijn: daar geloof ik ook niet in. Wèl heb ik het fatsoen en respect voor iedereen die op zijn manier iets tegen besmetting probeert te doen. Dus in plaats van de kont tegen de krib te gooien, doe ik zo’n ding effe voor mijn smoel, tot ik merk dat mijn gezelschap dat óók niet nodig vindt.

     Afstand houden is bewezen effectief, elkaars adem inhaleren bewezen niet. Omicron is inderdaad erg gevaarlijk. Misschien niet vanwege de mildere klachten, maar wel omdat het halve land tegelijk besmet raakt. We kunnen dan wel huilen over bezuinigingen in de zorg (wat niet klopt: https://www.zorgwijzer.nl/zorgverzekering-2021/7-misvattingen-over-ons-zorgstelsel) maar de ene helft zit al overspannen thuis omdat ze nagenoeg alleen wappies op hun afdeling aantreffen, dus als de andere helft omicron krijgt helpt dat niet de capaciteit van de zorg omhoog. En van het onderwijs, en de politie, en het openbaar vervoer, en, en en…

     Van de mensen die iets tegen big-pharma hebben slikt de helft vitamine C tabletten van… de Big Pharma. En sommige weigerende tennissers laten zich dagelijks door hun privé arts voorlichten hoe ze nèt onder de limiet kunnen blijven met hun big-pharma dope. Prima als je iets tegen big-pharma hebt, maar doe dat dan wel om de juiste redenen.

     En dan de overheid. Wat zou in hemelsnaam een reden kunnen zijn dat onze overheid jubelfeestjes organiseert als half Nederland ziek thuis zit, als de komende 3 generaties de uitgaven van de afgelopen 2 jaar moeten gaan ophoesten, als mafkezen aan hun voordeur vuurtje komen stoken… Wat hebben zij te winnen met deze wanorde? Macht en controle roepen de wappies dan in koor, maar feit is dat van beide amper wat over is, dankzij hun eigen maatschappij ontwrichtende inspanningen.

     En zo gaat het met de meeste wappie-voorspellingen waarvan jij denkt dat ze uitgekomen zijn, maar waarvan weldenkende mensen juist vinden dat ze niet uitgekomen zijn. Of het moet om self-fulfilling prophecies gaan.

     Jij denk dat je met beide benen op de grond staat, maar het tegendeel is waar.

     1. Ik loop ook met m’n mondkapje op door de Albert Heyn hoor. Ik ga niet degene zijn die het personeel opzadelt met een lastige discussie en ook niet degene waardoor andere mensen zich onveilig voelen.

      Anderhalve meter afstand houden is bewezen ineffectief (je moet alleen wel naar andere, objectieve wetenschappers luisteren, dan enkel de speciaal geselecteerde club sukkels bij het OMT), daarvoor is die afstand simpelweg te klein. Als je iemand z’n zweetlucht, parfum, sigarettenrook of kauwgum kunt ruiken, dan inhaleer je ook z’n aerosole virusdeeltjes.
      En zeker in beweging loop je voortdurend door de andermans uitgeademde lucht heen. Niet zo ingewikkeld om te snappen.

      Omicron is niet gevaarlijk. Ongelofelijk dat mensen niet door de wisseltruc heenprikken. Waar het eerst over de volle IC’s ging moeten we nu allemaal bang zijn voor de vele besmettingen, dat er nagenoeg niemand van in het ziekenhuis terecht komt, daar praten we niet meer over.
      De simpele berekening dat bij heel veel besmettingen met een minder schadelijke variant nog steeds een grote hoeveelheid ziekenhuisbedden bezet raakt is uit de lucht gegrepen, op niets dan aannames gebaseerd en klopt gewoonweg niet. Kijk maar naar de recentste getallen.

      Bezuinigingen in de zorg, daar valt natuurlijk ook best vanalles over te zeggen. Dat het duurder is geworden wil niet zeggen dat het er beter op geworden is. Ook weer zo’n simpele Rutte truc. Maar wat daar gebeurt en is gebeurd staat er in mijn ogen los van omdat het niks te maken heeft met de effectiviteit van maatregelen of hoe schadelijk het virus is.

      Wat Big Pharma met z’n vitamine C doet interesseert me niet, de juiste redenen om die club te wantrouwen is de ontelbare afgekochte rechtzaken door de jaren heen, en in dit specifieke geval de geheimzinnigheid rond de gegevens waarop de vaccins zijn goedgekeurd en het misbruik maken van een zogenaamde noodtoestand.

      Ik weet niet wat je bedoelt te zeggen over onze overheid. Dat het ze niet om macht en controle kan gaan omdat ze zich volslagen incapabel gedragen?
      Roepen de Wappies dat?
      Ik zie alleen een bende onbetrouwbare leugenaars die feiten verdraaien, angst zaaien en relevante info weglaten. En vooral iedereen aan de vaccins en de QR code willen hebben.
      Of het snode plannen zijn of pure onkunde, geen idee, maar in beide gevallen pas ik ervoor om erachteraan te hobbelen.

      De Wappievoorspellingen die wat mij betreft zijn uitgekomen zijn enkel deze:
      – Dit virus viel niet door menselijk ingrijpen te beteugelen, in ieder geval niet met de maatregelen die tot nu toe zijn getroffen.
      – Het virus zou, zoals altijd, steeds verder evolueren naar steeds besmettelijkere, ongevaarlijkere varianten tot het, zoals nu met Omicron niet veel meer doet dan een verkoudheid.
      – Na de entingen volgen nog meer entingen. En nog meer en nog meer.
      – Alles en iedereen moet worden geregistreerd en gecontroleerd.

      Wie weet staan mijn voetjes steviger op de grond dan die van jezelf, Connie. Daar al bij stilgestaan?

     2. Deze reactie bevat zo veel onzin dat het de laatste is die ik plaats. Volgende keer houden we het bij “leuk stukje, dank je” of “stom stukje, ik kom hier niet meer”.

 2. Net wakker en dan dit cadeautje. Mijn dag kan niet meer stuk.
  Het uitsluitend aan zichzelf denken van zowat alle bedrijfstakken stoort mij al de gehele coronaperiode. En als de maatregelen er zijn waarmee ze open kunnen blijven, houdt de meerderheid van de betreffende sector zich daar niet of half aan. Ik heb nog bijna uitsluitend horeca bezocht waar slechts lukraak iemand om een QR-code werd gevraagd, om maar niet te spreken van het (vaak niet gevaccineerde) personeel dat met het mondkapje onder de neus of zelfs helemaal zonder boven mijn eten staat te praten.
  En dan het nieuwe kabinet. Ze staan voor een onmogelijke taak. Ik wens ze veel wijsheid.

 3. Ik werd zachtjes aan een klein beetje mies van de manier waarop je de wappies afkamde. Dat was natuurlijk terecht en ook wel grappig maar op een gegeven moment weten we het wel. Ik ben daarom blij verrast door “Vertrouwen”. Ik lees hierin een bepaald soort mildheid naar de heren en dames die zich tot onze regering opgeworpen hebben. Wellicht krijg je in de komende tijden nog voldoende gelegenheid om vilein te worden maar dit stukje vind ik prettig vriendelijk. Dat is ook wel eens leuk.

 4. Meestal zijn je stukjes goed doordacht. Je denigrerende opmerkingen richting kappers of horeca zijn echter tenenkrommend.
  Heel veel van die ondernemers zijn bereid zich aan de maatregelen te houden, maar…. als ze dat allemaal uit eigen zak moeten financieren wordt het een ander verhaal.

  Laten we het eens op een andere manier bekijken.

  Stel, je bent in loondienst en plotsklaps besluit de overheid dat u de komende (ongewisse) periode geen salaris meer krijgt. Je krijgt wel een bescheiden vergoeding van pakweg 75% van je vaste lasten, zodat je een deel van je hypotheek of huur en je energiekosten kunt betalen, en voor de rest moet je maar kijken of je nog spaargeld hebt, want meer zit er helaas niet in. Ik ben zeer benieuwd hoeveel mensen hier enthousiast en begripvol aan mee zouden werken.

  Voor de gemiddelde mkb-ondernemer in de lockdown-sector zou dit nog een soort droomscenario zijn. Immers velen (95%) krijgen totaal geen vergoeding (omdat op kwartaalniveau naar het omzetverlies wordt gekeken en je de drempelwaarde niet haalt), en mocht je wel in aanmerking komen, dan krijg je een deel van je kosten (en daar valt het ondernemersloon niet onder) vergoed. Dus hoe die ondernemer het thuis verder uitzoekt, zonder salaris, en daarnaast ook nog een deel van de bedrijfskosten moet ophoesten, dat moet hij zelf maar uitzoeken.

  Ik hoor verhalen over opgemaakt pensioen en spaargeld, leningen, zelfs iemand die haar eigen huis heeft verkocht en van de overwaarde het personeel betaalt….

  Veel ondernemers staan (stonden?) achter de lockdownmaatregelen, maar dan moet er wel eindelijk een keer boter bij de vis komen. De voorgehouden wortel die steeds verder weg wordt gehouden, is zijn geloofwaardigheid kwijt.

  Het mantra van de regering is dat er een goede compensatie is, maar dat is feitelijk onjuist. Begrijpelijk is dat veel mensen die niet met dit onderwerp te maken hebben, dit voetstoots aannemen: Je kunt je tenslotte niet overal in verdiepen.

  Vanaf het begin van de Coronacrisis heb ik er voor gepleit om ook een bescheiden salarisoffer te laten brengen, desnoods van 1%, om solidariteit en begrip te kweken. Zo vaak lees ik nu commentaren waarin ondernemers wordt verweten dat ze niet moeten zeuren. Ze worden toch vorstelijk gecompenseerd. Om nog maar te zwijgen over het ridicuul opgeworpen ondernemersrisico!

  Het jammere is juist dat de brancheorganisaties, waarop veel ondernemers hun hoop vestigen, braaf aan de overlegtafel blijven zitten, zonder dat ze echt veel hebben bereikt. Ze zijn enthousiast als de vergoedingsdrempel van 30 naar 20% wordt verlaagd, terwijl dit vrijwel geen enkele onderneming ook maar iets helpt.

  Wordt het niet eens tijd dat zij zich duidelijker uitspreken, met de vuist op tafel slaan en een fatsoenlijke vergoeding eisen? En als hier niet op wordt aangeslagen, dan het advies geven om vanaf 15 januari je winkel weer te openen?

  1. Uiteraard komt iedere branche voor zichzelf op, en uiteraard is het zuur voor alle ondernemers die hun winkels gesloten moeten houden (en vaak inderdaad van goede wil zijn). Ik wil wel een uitzondering maken voor de heer Willemsen. Die heeft anderhalf jaar lang geen enkele verantwoordelijkheid op zich genomen, en heeft zelfs de voorwaarden waaronder de horeca dan open kon actief gedwarsboomd. Dat heeft veel schade toegebracht en alle sectoren hebben daar last van.

   1. Mee eens, en ALS er dan onder voorwaarden geopend mag worden, dan wordt er weer gezanikt over die voorwaarden. Geen mensen om QR te scannen, met anderhalve meter krijg ik niet genoeg mensen binnen om personeel voor in te huren, en zo. NU vragen ze ineens om een 2G beleid? Hoe dan… Vergeet niet dat weliswaar achter de voordeur de meeste besmettingen plaatsvinden, maar dat die gezinsleden het wèl van elders meebrengen. Eén besmetting in een te luide kroeg waar je elkaar in het oor moet tetteren om elkaar te verstaan, aldus corona-wolken creërend, leidt achter de voordeur tot vier besmettingen. Maar ze komen dan tóch uit die kroeg…

    1. Mijn net zo generaliserende en flauwe antwoord zou zijn dat alleen mensen die gewoon hun salaris hebben ontvangen, op zo’n manier over het mkb denken.
     Had gehoopt dat de nuance en het intellect hier een beetje de overhand zou krijgen, maar het begint al op de gemiddelde FB wappie groep te lijken helaas.

  2. Het “Stel je bent in loondienst”- scenario is precies wat hier van toepassing is. In particuliere termen heet dat bijstand. Dat is wat nu wordt verstrekt aan noodlijdende ondernemers. Niet alleen aan noodlijdende ondernemers trouwens. Oók aan niet noodlijdende ondernemers die nog een slaatje willen slaan vóórdat ze failliet gaan omdat ze de onterecht verkregen coronasteun niet kunnen terugbetalen. Daarbij zijn er al jarenlang niet zo weinig bedrijven failliet gegaan als nu. Wat toch een indicatie is dat veel bedrijven “in de lucht” worden gehouden juist door de coronasteun, terwijl ze ze al op omkiepen stonden vóór corona.

   Jij geeft aan dat schermen met ondernemersrisico ridicuul is, maar waarom is dat dan? Het gebeurt aan de lopende band dat bedrijven door externe factoren ondernemersrisico lopen. De overheid is geen verzekeringsmaatschappij, bovendien betalen die meestal óók niet uit bij nationale rampen. Bij sommige ondernemers leeft het beeld dat hun eigenbelang het grootste belang is, maar er is ook nog zoiets als een maatschappelijk belang. Eigenlijk is het van de gekke dat de belastingbetaler momenteel het bedrijfsleven zit te financieren.

   Begrijp me niet verkeerd, ik voel heel erg mee met vooral de kleine ondernemers in de gesloten sectoren. Maar volledige compensatie kan geen doel zijn. Ik sympathiseer met je idee van een salarisoffer. Echter zijn salarisoffers de laatste decennia schering en inslag, en zijn die offers in de meeste gevallen nooit teruggedraaid (behalve bij de mensen die daar toch al niet onder leden). Ik ben meer vóór bedrijfs-solidariteit. Er zijn talloze bedrijven die garen spinnen bij de pandemie. Laat die soms walgelijke winsten door prijsopdrijving terugvloeien naar coronasteun voor die bedrijven die dat nodig hebben. Oók ben ik van mening dat er door farmaceuten wel genoeg verdiend is aan coronavaccins. Opensource maken dat spul, en wereldwijd laten produceren!

   Kijkend naar de situatie in onder andere Frankrijk en Engeland, kunnen we alleen maar concluderen dat versoepeling momenteel niet mogelijk is. Druk op de zorg is daar niet langer leidend, maar druk op de arbeidkracht is dat wel. De helft van het land is daar ziek thuis of in quarantaine, waardoor hele bedrijven plat liggen, en er van economie daardoor óók geen sprake meer is…

   Hoe dan ook hoop ik samen met iederéén dat er eindelijk eens een eind aan komt. Dat komt in elk geval niet door het te negeren.

   1. Ik reageer alleen op je eerste deel. Die zit namelijk vol onjuiste aannames en veronderstellingen.
    95% van de mkb-ondernemers ontvangt 0 (nul) euro bijstand, simpelweg omdat de grens van 20% omzetverlies ten opzichte van het vergelijkbare kwartaal niet wordt gehaald. In dat laatste stuk omzet zit echter wel de winst en dekking van kosten. Veel ondernemers eten daarom hun reserves op en die reserves zijn nu op. Je kunt een crisis niet afwentelen op enkele sectoren. “Alleen samen” is toch het motto?
    Dan over de faillissementen. Veel bedrijven zijn technisch al failliet. Uitgestelde huur, uitgestelde belastingen, uitgestelde leveranciersverplichtingen, straks staat iedereen voor de deur om zijn centen op te eisen. Kwestie van maanden.
    En dan het misbruik. Dat is er altijd. Er zijn nu al bedrijven die onterechte of verkeerd ingeschatte loonsteun moeten terugbetalen, prima toch, controle achteraf?

    1. Sorry hoor, maar als je bij nog geen 20 procent omzetdaling al failliet gaat is er iets serieus mis je businessmodel. En nee controle achteraf is niet OK als de fraudeur in kwestie zich verschuild achter een faillissement als er terugbetaald moet worden. Dat is allemaal geld waar anders ondernemers mee gered hadden kunnen worden. Dat was toch belangrijk?

     1. Ik nodig je graag een keer uit om een begroting te bekijken. Het is evident dat je geen ondernemer bent en geen idee hebt wat een omzetverlies van 20% betekent. Inderdaad als dit om 1 kwartaal gaat, geen probleem. Maar de lockdown periodes zijn keer op keer heel slim gekozen, waardoor 95% van de ondernemers GEEN recht op ondersteuning kreeg.

      Weer een bijdrage aan mijn pleidooi om loonslaven ook salaris te laten inleveren., om een beetje begrip en saamhorigheid te kweken.

      Lees mijn bijdrages over een jaar terug als een groot deel van de horeca ondernemers failliet is, de cultuursector op zijn gat ligt etc etc.

      Samen lossen we het op, was het motto toch? Voor de horecaondernemer is dat een trap in het gezicht.

     2. Beste Connie, als je een business hebt met een winstmarge van 50% heb je gelijk. Alleen dat zijn er niet zoveel. Wellicht heb je niet helemaal scherp wat het verschil tussen winst en omzet is. Als je winstmarge 20% is, is er niets mis met je business model. Als je maar genoeg omzet maakt. Alleen als je omzet door corona dan met 20% daalt verdien je dus…. niets. En je krijgt aan steun… niets. Snap je het nu?

     3. Ik weet niet waarom, maar er staat niet onder elk bericht een antwoordknop. Maar dit is bedoeld als reactie op Sjakie.

      Nee ik snap je nog steeds niet. Ik werk in een sector met nog veel minder marge dan 20% dus ik weet echt wel wat weinig marge betekent. Natuurlijk heeft elk bedrijf vaste lasten. Maar desondanks betekent in bijna alle gevallen minder omzet ook minder kosten. Elk bedrijf heeft namelijk ook variabele kosten. Daarnaast is de steun bedoeld om faillissementen en ontslagen te voorkomen. NIET om winst te continueren. Ik vind het werkelijk een onzalig idee om winsten te continueren uit de zakken van wat jij zo denigrerend loonslaven noemt. Fijne ondernemer ben jij voor je medewerkers… De meeste loonstroken lopen al 20 jaar achteruit, als je inflatie meerekent, maar laten we de lasten maar lekker bij het onnozele werkvolk leggen… Zum kotzen!

     4. @Connie dat is omdat er maar een x niveaus aan antwoorden mogelijk is. Vooral om dit soort discussies te voorkomen 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *