Max

Max

Dit is Max. Max is boos. Net als Henk. Maar over Henk hebben we het eerder deze week al gehad. Anders dan Henk wil Max wel met zijn echte naam in dit artikel. Van Max mogen we alles weten. Behalve zijn politieke voorkeur. Die is werkelijk een groot raadsel.

Max is bij de Action. Max komt graag bij de Action. Hij komt namelijk zelf ook graag in actie. Nu wil hij een fakkel kopen. Vanavond is er namelijk een fakkeltocht voor vrede en verdraagzaamheid. Dat zijn twee begrippen die Max uit het hart gegrepen zijn. Max heeft bijvoorbeeld een hekel aan columnisten die polariserende stukjes schrijven.

“Dit zijn tuinfakkels”, stelt Max vast. “Doen die het ook als je alleen een balkon hebt?”
“Jazeker meneer”, zegt de medewerker. “Alleen wel voorzichtig doen met afsteken.”

Dat zal geen probleem zijn. Met oud en nieuw heeft Max al voor 600 euro aan vuurwerk de lucht in geschoten. Dat ging ook goed. Het was wel verboden. Maar als de overheid iets verbiedt, moet je het juist doen. Dat is Max hartgrondig met Henk eens. Vorig jaar had Max nog meer vuurwerk. Maar nu had hij ook donaties gedaan aan meneer Engel en meneer Maes, én was hij vlak voor het nieuwe jaar lid geworden van een politieke partij. We weten alleen niet welke. Dat is een mysterie.

“Dat is dan 3 euro 99, meneer.”

Dat is een vervelende verrassing. In de folder van vorige week stond nog dat de fakkels drie euro waren. Ze hebben de fakkels twee keer zo duur gemaakt! Dat hebben ze vast gedaan omdat ze zo slecht zijn voor het klimaat. Zogenaamd dan hè. Want met het klimaat is niets aan de hand. Dat is allemaal maar klimaatgekte.

Toch koopt Max de fakkel. Max wil vrede en verdraagzaamheid, geen klimaatgekte. Buiten is het 7 graden. Dat is verdomd koud. Zondag was het tenminste nog 13 graden. Toen was het 2 januari.

Max is tevreden met zijn aankoop. Maar hij is ook boos. Hij wil weten hoe het zit. Daar heeft hij recht op. Alles wordt de hele tijd maar duurder. En Max heeft alleen maar een uitkering. En hij moet ook nog extra geld overmaken aan meneer Maes voor het hoger beroep.

Daarom gaat Max naar het huis van mevrouw Kaag. Vorige week was Max al op bezoek bij meneer De Jonge. Toen wilde hij weten hoe het zat met de oversterfte. Nu wil hij weten waarom de fakkels duurder zijn geworden. Dat weet mevrouw Kaag vast. Zij zit namelijk in het WEF. En het WEF bepaalt de prijs van fakkels over de hele wereld. Dat heeft meneer Van Houwelingen namelijk onthuld. Meneer Van Houwelingen heeft heel belangwekkende onthullingen gedaan.

Max is niet alleen tegen de klimaatgekte en het WEF. Max is ook tegen massasurveillance en de macht van grote techbedrijven. Daarom laat Max de hele wandeling naar het huis van mevrouw Kaag filmen. Het wordt live uitgezonden op YouTube. Zo weet Max zeker dat er geen bewijsmateriaal tegen hem gebruikt kan worden.

Gelukkig is mevrouw Kaag thuis. Max ziet haar door de voordeur. Mevrouw Kaag doet de deur alleen niet open. Daarom moet Max hard schreeuwen. Het is ook een dikke deur.
“Waarom de fak…”
Wat er dan gebeurt, is ongelooflijk. Max gelooft zijn ogen niet. Hij heeft zijn vraag nog niet gesteld of mevrouw Kaag pakt de telefoon al. Waarschijnlijk gaat ze overleggen met meneer Jetten. Die is namelijk Minister van Klimaat geworden. Hij weet waarschijnlijk het allerbest van iedereen waarom de fakkels duurder zijn geworden. Max had niet verwacht dat mevrouw Kaag zo behulpzaam zou zijn.

Helaas krijgt Max het antwoord niet te horen. Hij wordt zomaar ineens opgepakt door de politie. Ze zeggen dat hij niet bij een politicus thuis mag aanbellen. Je mag ook helemaal niks meer in dit land.

In de volgende aflevering van deze reeks ontmoeten we Marco. Hij komt Max regelmatig tegen bij de Action als hij aceton inslaat voor zijn ‘project’.

Nieuwe stukjes in je mailbox?

Meld je aan en ontvang een mailtje bij elk ei dat gelegd is.
Loading

3 gedachtes over “Max”

  1. Je moet maar bedenken om zo’n fakkeltocht te houden.
    Max mag trots op zichzelf zijn, niet bij de pakken neerzitten, maar handelen, vooral voor jezelf opkomen.
    Doen “wij” ook door ons gewoon braaf te laten vaccineren, dat is goedkoper dan een fakkel, en na de prik kunnen we weer fijn naar ons eigen bed. Bijkomend voordeel is dat we bewijs van goed gedrag hebben zodat we later nog een baan kunnen krijgen om het sociale stelsel in stand te houden.
    Maar mensen als Max zetten ons wel aan het denken dat het ook anders kan…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *