Kajsa Ollongren
Foto: Roel Wijnants, CC BY-NC 2.0

Het goede voorbeeld

De koortszweetdruppeltjes van Kajsa Ollongren hadden de grond nog niet bereikt en de al dan niet positief geladen aerosolen van Annemarie Jorritsma waren nog niet opgelost, of de lijsttrekkers van de politieke partijen in de Tweede Kamer buitelden over elkaar heen om te verkondigen dat zij uiteraard een coronatest zouden doen en in quarantaine zouden blijven tot de uitslag bekend was. Zij waren immers bij de positief geteste Ollongren op bezoek geweest, en dan kun je maar beter voorzichtig zijn.

Mensen, dacht ik nog, campagnetijd is voorbij; het is echt niet meer nodig om je met dergelijke vanzelfsprekendheden te onderscheiden van je prutsende collega-politici. Lilianne Ploumen begon ermee, en de lof die zij oogstte met haar voor de hand liggende zelfquarantaine was eigenlijk veelzeggend: alsof ze iets opmerkelijks of bijzonders had gedaan. Niet verwonderlijk: met verkenners die gewoon doorwerken, Rutte die snotterend de Kamer te woord staat in afwachting van zijn testuitslag, treinen die weer overvol zijn, files op de wegen, elke week een Museumplein vol imbecielen en een half miljoen dwazen die in een konijnenhol zijn gedonderd, is allang duidelijk dat wij dit gewoon niet kunnen met zijn allen.

Gelukkig bleek al snel dat onze nieuw verkozen volksvertegenwoordigers alsnog over enige mate van beschaving beschikken, al dan niet in weerwil van hun eigen achterban. Na Ploumen volgden Sylvana Simons, Jesse Klaver, Gert-Jan Segers, Esther Ouwehand, Lilian Marijnissen, Farid Azarkan, Laurens Dassen en Caroline van der Plas, en ook Henk Krol, u weet wel, die man van 50PLUS, zou zich ongetwijfeld vrijwillig thuis hebben laten opsluiten als hij niet al thuis op zijn rustzetel zat.

Alsof het onderscheid tussen fatsoenlijk en onfatsoenlijk nog niet voldoende was gemaakt, etaleerde ook Geert Wilders zijn onmetelijke superioriteit ten opzichte van zijn strijdmakker op rechtsbuiten, daarbij terecht aangevend dat politici het goede voorbeeld moeten geven. Maar dan is er altijd nog Thierry Baudet zelf, de man die er altijd prat op gaat dat hij de ENIGE is die iets idioots vindt. Die had de hele dag op Geerts berichtje zitten wachten:

Tja. Als Thierry Baudet zijn leuter in een illegale heroïnehoer hangt, doet hij dat onbeschermd en laat hij zich ook niet testen, aangezien hij niet mee wil gaan in de soa-hysterie. Doet hij dat in een pand waar mannen in witte pakken asbest aan het verwijderen zijn, dan zal hij zijn goddelijke lichaam eraan blootstellen omdat hij niet zo gelooft in het kanker-narratief.

Er trots op zijn dat je je niet laat testen ten tijde van een pandemie: dan heb je geen milde klachten meer, dan ben je verworden tot één grote, gigantische snotneus. Zo’n vieze, die kauwgomballen blaast als je uitademt en die pijn doet als je na afloop de korsten moet wegbikken. Gadverdegadver.

Het is niet uit te sluiten dat het coronavirus het Binnenhof (mede) heeft bereikt dankzij de R0-karavaan die de afgelopen maanden door het land trok. Zelfs in hun eigen krankzinnige cijfers, met een alom weerlegde IFR van 0,23%, leiden elke duizend besmettingen, en daar zit je met exponentiële groei en asymptomatische verspreiding nogal snel aan, tot 2,3 doden – in werkelijkheid zijn het er 7 tot 10. Met de huidige ruim zevenduizend per dag zijn dat er dus zeker zo’n vijftig, al is dat aantal aan het dalen nu de kwetsbaarste groepen gevaccineerd zijn. Maar ook die strategie, de enige die ons uit deze ellende kan halen, wordt actief door de conspi-racisten ondermijnd. Je niet laten testen, het virus actief helpen rondgaan en je niet laten vaccineren: je kunt ervoor kiezen als je jezelf onaantastbaar waant en anderen dood wenst – en dus ook accepteert dat het er veel meer worden dan nu al het geval.

Waarschijnlijk is het daar helemaal niet om te doen, en gaat het meer om het structureel ondermijnen van overheidsbeleid, wat makkelijk kan zolang je zielig met je half miljoen boosaards langs de zijlijn staat te blèren. Wat dat betreft moet het kabinet het hopeloze van de zaak misschien eens inzien en inderdaad alle pogingen om de bevolking te beschermen tijdelijk opschorten. Gewoon even een paar weken het fundament onder het verdienmodel wegslaan door de man in alles gelijk te geven. Okee, je zult misschien wat massagraven moeten aanleggen, maar het is wel een leuk experiment, al valt niet uit te sluiten dat we binnen een week moeten aanhoren hoe goed ze er in Nieuw-Zeeland met lockdowns voor zorgen dat er geen doden vallen – daar hoor je nu opvallend weinig over uit die hoek, noch over de situatie in Brazilië.

Gelukkig is er ook goed nieuws: met een Koolmees en een Van Ark als nieuwe verkenners lijkt de kans op een nieuwe uitbraak op het Binnenhof tot een minimum beperkt. De eerste is volgens de laatste inzichten niet bevattelijk voor het coronavirus, en de tweede zal zich nooit met meer dan één soortgenoot in dezelfde ruimte begeven.

Nieuwe stukjes in je mailbox?

Meld je aan en ontvang een mailtje bij elk ei dat gelegd is.
Loading

Een gedachte over “Het goede voorbeeld”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *