Piemeltaart

Als kwarktaart gemaakt wordt met kwark, slagroom het hoofdbestanddeel van slagroomtaart is en appeltaart zich kenmerkt door de alomtegenwoordigheid van stukjes appel, dan begrijpt u dat ik niet snel een beroep zal doen op de diensten van bakkerij De Ouwe Taart in Waalre, die piemeltaarten fabriceert. Nog een reden: de bakker die zo creatief met zelfrijzend bakmeel omspringt, staat op nummer 3 van de kandidatenlijst van de conservatieve moslimpartij Partij van de Eenheid.

‘Staat’, want de praktijken van Jolisa Brouwer (gadver!), die in haar winkeltje vermoedelijk ook kutcakes en moorcocks verkoopt, alsmede een geheel eigen interpretatie van het begrip ‘wentelteefje’ weggeeft, werden te laat ontdekt om haar nog van de officiële lijst te kunnen schrappen. Vermoedelijk werd zij ontmaskerd toen de salafistische achterban als sluitstuk van het verkiezingsprogramma op zoek ging naar een passende wijze om de invoering van de sharia te vieren. Of zij keken naar de populaire internetserie Kim Holland Bakt, dat kan natuurlijk ook.

Alle aandacht gaat nu uit naar de PvdE, die door dit voorval ernstig in verlegenheid zou zijn gebracht – ik betwijfel dat. Mijn gedachten gaan eerder uit naar de vrouw in kwestie: een vrouw dus, zelfstandig ondernemer, naar het zich laat aanzien behept met vrijzinnige of ruimdenkende opvattingen, en, zo blijkt (niet dat het er normaal gesproken toe doet), joods. Wat is er in vredesnaam in haar gevaren dat zij op een dag wakker werd met het idee zich kandidaat te stellen voor de Partij van de Eenheid, een groep homofobe, antisemitische en antidemocratische fanatici die haar standpunten te allen tijde toetst aan de islamitische leer, en waarvan de oprichter veroordeeld is voor fraude en de partijleider voor het lekken van geheime stukken, de verkoop van drugs aan minderjarigen en verboden wapenbezit?

“Ik kan me heel erg in hun programma vinden”, zegt Jolisa zelf. Maar wat dan, Jolisa, wat dan? Is het het islamitisch voortgezet onderwijs dat je zo aanspreekt, of het halal bankieren? Of het feit dat men Israël zo vriendelijk tussen aanhalingstekens zet?

Voor de PvdE zelf is het wel duidelijk waarom Jolisa op de lijst stond: ze werd “uitverkoren omdat ze joods is en haar mannetje staat”. De partij kon hier goede sier mee maken en de suggestie wekken er echt voor iedereen te zijn, maar deze stropop werd even gemakkelijk weer bij het grofvuil gezet – Jolisa is inmiddels op de website van de kandidatenlijst afgevoerd.

Dit geintje kunnen we de komende maand nog wel vaker mee gaan maken. Er zou wel eens uit kunnen lekken dat Freek Jansen, die op de FvD-lijst is gezet om te laten zien dat Forum niet alleen een hekel aan moslims maar ook aan joden heeft, thuis een warmtepomp geïnstalleerd heeft. Of dat de nummer 10 van 50PLUS, die op de lijst is gezet om de jongere kiezer aan te spreken, stiekem toch al 58 blijkt te zijn. Of dat een stem op de nummer 2 van het CDA technisch gezien een stem op Hugo de Jonge is.

Het zou nu leuk zijn om bij wijze van ludieke actie Jolisa Brouwer met voorkeurstemmen de Kamer in te krijgen – misschien kunnen de kiezers ter rechterzijde van het politieke spectrum, die het islamitisch gevaar immers het meeste vrezen, zich hiermee bezighouden. Jolisa kan zich vervolgens direct afsplitsen en met Henk Krol de Piemelpartij oprichten – kan die zich na zijn 50PLUS-debacle ook weer eens op jongeheren richten.

Intussen heeft de Partij van de Eenheid natuurlijk wel een gouden kans laten liggen om haar goede intenties te tonen. Was zij werkelijk voornemens de kloof tussen moslims en niet-moslims te verkleinen, dan had zij Jolisa Brouwer op handen gedragen en was zij overgegaan tot massaproductie van de (vegetarische) Eenheidsworst™.


Vond je dit nu erg leuk?

Maar maak het niet te gek.

Nieuwe stukjes in je mailbox?

Meld je aan en ontvang een mailtje bij elk ei dat gelegd is.
Loading

Een gedachte over “Piemeltaart”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *