planeet minerva

Ruimtevaart

Vergeet corona, vergeet het klimaat. Vergeet de vluchtelingen, vergeet de EU: de verkiezingen op 17 maart zullen beslist worden op het thema ruimtevaart. En terwijl D66 en GroenLinks niet verder komen dan een proof of concept voor zonnepanelen op Mercurius en windmolens op Venus, de PvdA en de SP vastlopen op mogelijkheden om de rode planeet bewoonbaar te maken, de VVD de weg naar de maan nog het liefst zou asfalteren en Henk Krol vooral wat ruimte voor zichzelf nodig heeft, heeft Forum voor Democratie zijn glorierijke ruimtevaartambities nu al (tromgeroffel) gelanceerd in het concept-verkiezingsprogramma.

Joost Eerdmans, de naam zegt het al, moest weinig hebben van ‘die luchtfietserij’, maar terwijl die bezig was met zijn mislukte coup, stortte Thierry Baudet zich in de paar dagen dat hij geen toegang had tot het partijkantoor vol overgave op de uitwerking van het astronomisch gedachtegoed van zijn partij. En wat een prachthoofdstuk is het geworden!

Een Nederlands alternatief voor het vermaledijde GPS-systeem dat we nu nog zo hinderlijk met de hele wereld delen bijvoorbeeld: dat zou eigenlijk elk land moeten willen. Nooit meer door Google wijsgemaakt worden dat je nietsvermoedend door de Haagse Schilderswijk wandelt terwijl je je eigenlijk in downtown Tripoli bevindt! Het Netherlands Space Office uitbouwen tot een eigenstandige ruimtevaartorganisatie: net wat we nodig hadden! Een lanceerplatform op Aruba, waarom is daar in zeventig jaar kartelpolitiek niemand op gekomen? Okee, Aruba is al een tijdje een zelfstandig land, maar een kniesoor die daarop let. En als dat dan allemaal geregeld is, kunnen we in 2040 als klap op de vuurpijl een onbemande sonde naar de maan sturen, net als Israël in 2019 deed. Fantastisch!

In het ruimtevaarthoofdstuk van je verkiezingsprogramma en passant ook nog even afrekenen met de allerlaatste twijfel rond het vermeende antisemitisme binnen je partij: je moet het maar kunnen.

En zo bezien is het allemaal ook eigenlijk heel simpel: stop met die peperdure klimaatheisa, massa-immigratie en andere prestigeprojecten, en investeer een klein beetje in veel goedkopere zaken waar je écht iets aan hebt. Dingen die zichzelf ook binnen de kortste keren terugverdienen – een onbemande reis naar de maan bijvoorbeeld.

Alleen al door deze plannen beloven de verkiezingen een landslide-overwinning voor Forum te worden, en Theo ‘Voyager’ Hiddema als Minister van Ruimtevaart: ik zie het wel zitten. Maar als ik dan toch één puntje van kritiek mag leveren (ik weet het, het is riskant bij Thierry, maar als je met je hoofd zo ver boven het maaiveld uitsteekt is het soms onvermijdelijk): ik mis een klein beetje de échte ambitie, het échte grote verhaal. Begrijp me niet verkeerd: het zou natuurlijk fantastisch zijn als we reeds 21 jaar na dato die prestatie van de Israëliërs weten te evenaren; dat staat buiten kijf. Denk alleen al aan alle prachtige ehh, dingen die we met zo’n onbemande sonde kunnen bereiken. Maar toch, de maan: dat is toch ook een beetje het Antalya van ons heelal. Je zou hopen dat de Uil van Minerva zijn vleugels wat verder uit zou slaan.

Misschien is het koudwatervrees geweest, maar waarom niet een nieuwe renaissance in het vooruitzicht gesteld, en onze gloriedagen van de Gouden Eeuw herbeleven door met een renaissance-renaissanceruimtevloot dwergplaneten te koloniseren dat het een aard heeft? Is die aarde na een paar duizend jaar beschaving niet een beetje te klein en, ja, een beetje te aards geworden voor ons Nederlanders? Waarom de Nexit niet gekoppeld aan een exodus van (echte) Nederlanders naar exoplaneet Hollandia, waar we het vanaf 2030 eens even helemaal anders gaan doen? Een Great Reset, maar dan een op onze manier, met elke dag carnaval en kermis, en louter neoclassicistische bouwwerken?

Nee, een onbemande sonde naar de maan. Zonde.

Maar goed, niet te cynisch: als je zo feilloos de vinger weet te leggen op datgene waar de mensen met heel hun hart naar hunkeren zonder dat zij zelf het minste idee hebben dat ze er zo naar verlangen, dan ben je wel echt een hele grote jongen. Als ik daar in al mijn bescheidenheid een FvD-verkiezingsslogan bij zou mogen suggereren: Help Nederland naar de maan.

Nieuwe stukjes in je mailbox?

Meld je aan en ontvang een mailtje bij elk ei dat gelegd is.
Loading

Een gedachte over “Ruimtevaart”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *