Willem-Alexander

Vertrouwen

Merkwaardig nieuws waar het Acht Uur Journaal gisteren mee opende: het vertrouwen in de koning is gedaald tot een historisch dieptepunt. Nog maar 47 procent van de Nederlandse bevolking heeft ’tamelijk veel’ of ‘veel’ vertrouwen in de koning, terwijl dat in april nog 76 procent was. Onder andere zijn reisjes naar Griekenland, de aanschaf van een bescheiden vaartuig van 2 miljoen euro en de wat fors uitgevallen thuiswonende beurs van zijn dochter zouden debet zijn aan de forse daling.

Vreemd, want de koning is alleen maar. Hij wordt geboren als koning en gaat als koning weer dood – het is niet dat we veel te kiezen hebben. Wat valt hier wel of niet te vertrouwen? Is het wantrouwen onder het Nederlandse volk inmiddels zo diepgeworteld dat men zelfs bij Willem-Alexander denkt dat er sprake is van fake king?

Nu zou ik niet durven beweren dat ik de beste man mijn diepste geheimen zou toevertrouwen of een tweedehands koets van hem zou overnemen, maar de gedragingen van Willem-Alexander in het afgelopen jaar geven mij in ieder geval niet de minste aanleiding om hem als koning te wantrouwen. Tijdens zijn ambtsperiode wordt hij geacht wat lintjes door te knippen, te hossen met hockey- of handbalvrouwen, hakkelend een paar excuses over te brengen en zijn pilsjes vooral stiekem achterover te slaan – en voor al deze toneelstukjes wordt hij zoals dat dan heet vorstelijk beloond met exorbitante bedragen.

Zijn optreden in coronatijd is, bij gebrek aan sport- en andere evenementen, volledig in lijn met deze functieomschrijving. Natuurlijk ging hij in Griekenland op de foto met een restauranthouder, en natuurlijk vloog hij bij de eerste de beste gelegenheid weer terug om de fooi die hij vergeten was te overhandigen – hij is immers ook een beetje dom. En natuurlijk kocht hij voor twee miljoen een boot: wat zou je zelf doen als je ieder jaar zes miljoen zou krijgen? Wees blij dat er nog een paar centen de economie in zijn gepompt.

Er was dit jaar eigenlijk maar één moment waarop ik Willem-Alexander niet vertrouwde, en dat was toen hij tijdens Dodenherdenking een empathische toespraak hield waarin hij de rol van zijn eigen familie in de Tweede Wereldoorlog bekritiseerde. Toen was er even alle aanleiding om te denken dat het niet echt de koning was die hier aan het woord was. En misschien op Woningsdag – maar dat was voor iedereen een hallucinante ervaring.

Overigens is uit het onderzoek van Ipsos ook gebleken dat op dit moment 51 procent van de Nederlanders vertrouwen heeft in het functioneren van Willem-Alexander. Waar de koning dit percentage nog aan te danken heeft, is een volslagen mysterie, maar het gaat in ieder geval om minder mensen dan de 53 procent die vermoedt dat er een charlatan onder dat apenpak schuilgaat.

Gelukkig is er wel nog een onverminderd vertrouwen in het koningshuis an sich. Maar dat kan ook haast niet anders, want dat is onlangs voor een immens bedrag gerenoveerd.

Nieuwe stukjes in je mailbox?

Meld je aan en ontvang een mailtje bij elk ei dat gelegd is.
Loading

Een gedachte over “Vertrouwen”

  1. ‘Hij wordt geboren als koning en gaat als koning weer dood’.
    Behalve dan dat hij als prins is geboren en waarschijnlijk ook als prins zal overlijden. En tussendoor was hij koning.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.