Corona

Zwijgplicht

Dinsdag is het weer eens zo ver: dag van de waarheid! Dat werd tijd ook, want sinds de vorige editie op 29 september is de waanzin steeds wilder om zich heen gaan slaan. Het is derhalve geen overbodige luxe om in deze turbulente tijden de waarheid in het zonnetje te zetten. Komt-ie: het coronavirus is gevaarlijk, het is geen gewoon griepje, en we stevenen met inmiddels 7000 besmettingen per dag op een rampzalige winter af. Alle aanleiding dus voor de regering om – maar nu echt! – met verregaande maatregelen te komen.

Helaas weten we inmiddels wat dat betekent: het succes van de intelligente lockdown heeft allang plaatsgemaakt door een domme kaasschaaf die vooral geen lockdown mag impliceren. Wat kunnen we dus verwachten? De maximum groepsgrootte gaat misschien terug van 4 naar 3,8. Cafés krijgen het dringende advies hun deuren na zessen te sluiten, maar mogen ze tot 21 uur eventueel nog op een kiertje open laten. Zwembaden gaan dicht, maar sauna’s niet, of andersom. Er komt een mondkapjesplicht, maar je hoeft hem niet over neus en mond te dragen – dat is slechts een advies. Amateursport wordt aan banden gelegd, wat betekent dat de wedstrijd van het Nederlands Elftal tegen Italië geen doorgang zal kunnen vinden. Het zevende uur van alle middelbare scholieren valt uit.

Wat het ook wordt, het zal meer van hetzelfde zijn, terwijl we inmiddels weten dat velen te dom, te verwend, te asociaal en te egoïstisch zijn om welke maatregel van overheidswege dan ook serieus te nemen. Er was een tijd dat burgers klakkeloos aannamen wat bestuurders, politiek leiders of wetenschappers hun vertelden. Maar in de grootste crisis sinds de Tweede Wereldoorlog hebben – laat dit even op je inwerken – de zogenaamd ingrijpende maatregelen van 29 september nauwelijks geleid tot minder mobiliteit. Wat we een eeuw geleden bij de Spaanse griep al konden, is nu te moeilijk.

Vermoedelijk zou het kabinet meer bereiken wanneer het zou adviseren om binnen te blijven uit bescherming tegen 5G-straling, om buitenshuis een mondkapje te dragen met zo’n aluminium staafje, en om anderhalve meter afstand te houden van anderen die mogelijk al 5G op hun telefoon hebben.

De maatregelen die écht het verschil kunnen maken, liggen helaas nog altijd niet op tafel. Ik heb het dan niet over een strikte lockdown; nee, allereerst moet er iets gebeuren om de verspreiding van alle klinkklare lariekoek te stoppen. Waar mensen voor wie de middelbare school al een hele uitdaging was, in godsnaam het zelfvertrouwen vandaan halen om zichzelf te zien als wakkere kritische denkers met verstand van zaken, terwijl zij de grootste nonsens voor zoete koek slikken, is mij waarlijk een raadsel.

Een zwijgplicht voor dit deel van de bevolking zou werkelijk een zegen zijn in de strijd tegen corona, voor de mentale volksgezondheid, en voor de maatschappij in het algemeen. Dat zou eventueel gefaseerd kunnen, door te beginnen met een dringend advies om je mond te houden als je nog steeds denkt dat corona gewoon een griepje is. Gewoon je bek houden, in Rutte-taal. Of limiteer op zijn minst het aantal woorden dat deze mensen nog mogen spreken tot 100 per dag, later eventueel bij te stellen naar 30, en dan natuurlijk wel zonder uitzondering voor volgers van een sekte.

Persoonlijk denk ik dat we geen tijd te verliezen hebben en dat ducttape geschikter is, met als bijkomend voordeel dat het de uitstoot van virusdeeltjes beperkt. Maar alsjeblieft, overheid, verlos ons van deze infantiliteit en zorg ervoor dat deze imbecielen eindelijk hun grote onwetende waffel houden. Wie nog niet ziek is van corona, wordt wel knettergek van zo veel achterlijkheid om zich heen. Ondersteun een en ander met een app (werktitel: MafkeesMelder), die mafklappers detecteert wanneer je langer dan 15 seconden wordt blootgesteld aan warrige waanbeelden of andere vormen van conspiratoir gewauwel. Maak ze monddood, sluit hun internet af en voorkom in godsnaam dat hun idioterieën zich verder verspreiden. Pas dan kunnen we weer eens proberen corona eensgezind onder controle te krijgen.

We hoeven niet bang te zijn dat de personen in kwestie ineens gaan roepen dat hun vrijheden worden afgepakt, want ten eerste deden ze dat al en ten tweede kan dat dan dus niet meer.

Morgen is het de dag van de waarheid, maar zaterdag was het de dag van de geestelijke gezondheid. We lopen toch al wat achter de feiten aan, dus misschien is het nog niet te laat.

Nieuwe stukjes in je mailbox?

Meld je aan en ontvang een mailtje bij elk ei dat gelegd is.
Loading

2 gedachtes over “Zwijgplicht”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *