Tilburg

Tilburg

‘Tilburg: de problemen zijn voorbij’, las ik vanochtend op Twitter. Een hoopvol bericht, anderhalve week na de Europa League-wedstrijd van Willem II, waarbij duizend supporters bijeenkwamen op het Tilburgse Olympiaplein, en drie dagen na de bruiloft met 180 gasten die door de politie beëindigd moest worden.

Helaas betrof het geen blije tijding over de stand van de stad, maar was het een tweet van de Nederlandse Spoorwegen over een onbeduidende storing. In werkelijkheid zijn de problemen voor Tilburg helemaal nog niet voorbij, en de problemen voor heel Nederland zijn nog lang niet opgelost. Vanzelf gaat dat ook niet meer gebeuren, aangezien een te groot gedeelte van de bevolking inmiddels zelf met een defecte bovenleiding kampt. Terwijl de regering koppig blijft volharden in het mantra dat we het virus alleen samen onder controle krijgen, is er een onherstelbare tweedeling ontstaan waarin de muitende meute zo’n gezamenlijke aanpak steeds verder onmogelijk maakt.

Toch is er een oplossing, en die is dichterbij dan je misschien zou denken: Tilburg!

Tilburg, toepasselijk genoeg voor iedereen die weleens rillend van de koorts gewoon een griepje heeft gehad ook wel de wolstad en met carnaval de Kruikenstad: hier werd corona in Nederland voor het eerst verwelkomd. Hier ging carnaval gewoon door. Hier ging na een dramatische lente de kermis gewoon door. En hier kunnen voetbalsupporters dus gewoon samen feestvieren en geliefden hun gedroomde bruiloft vieren.

Deze uitgekiende profilering als hét epicentrum waar het virus keihard in het gezicht wordt uitgelachen, kan nu benut worden om de ontwrichtende tweedeling in onze samenleving om te buigen in een aanvaardbare oplossing voor alle partijen, die bovendien antwoord zal bieden op alle vragen die leven. Het is simpel: transformeer Tilburg tot een vrijplaats voor de wakkeren, voor hen die vragen stellen, met Willem Engel als burgemeester en met Maurice de (speur)Hond als hoofd van de politie. Maak van de no-go-area die de stad nu is een no-leave-area: iedereen die versneld terug wil naar het oude normaal mag erin, maar er niet meer uit.

Het enkeltje Tilburg voor eenieder die de dictatuur wil ontvluchten zal voor de staat een fractie kosten van wat zij nu kwijt is aan allerhande steunmaatregelen. Voor de gevluchten kan op het campingterrein van het Best Kept Secret-festival een tentenkamp opgebouwd worden. De treinen gaan volgepakt heen, en leeg weer terug; de reguliere dienstregeling rijdt met een wijde boog om Tilburg heen.

De Tilburgse economie zal floreren als nimmer tevoren. Hier geldt een omgekeerde anderhalvemeterregel: van koning Willem Engel de Gevierde moet er flink geknuffeld worden, en dus dien je je te allen tijde binnen anderhalve meter van een medemens te begeven. Daarvoor zullen gepaste maatregelen getroffen worden. Alle kroegen zijn uiteraard zonder restricties open; het centrale plein De Heuvel is dagelijks het decor voor TROS Muziekfeest op het plein. Carnaval gaat in 2021 vanzelfsprekend gewoon door, met dien verstande dat kostuums met mond- of neusbedekking verboden zijn.

Willem II zal de enige club in het Nederlands betaald voetbal zijn die in een volgepakt stadion speelt. Het is weliswaar misschien met drie veldspelers en een materiaalman zolang de KNVB blijft eisen dat positief geteste spelers niet meedoen, maar van de recette, waar andere clubs alleen van kunnen dromen, kan misschien de vorig jaar verkochte kopsterke spits Fran ‘Aero’ Sol teruggekocht worden.

In poppodium 013 kunnen de jongeren als vanouds genieten van hun favoriete bands. Dat niet alleen: op ’s Heeren rustdag kan de poptempel aan heel Staphorst onderdak bieden voor de zondagmis, waarbij geldt dat men verplicht pas na het zingen de kerk uit mag.

Elders in Nederland houden we ons dan aan de mensonterende vrijheidsbeperkende maatregelen van de overheid – dan weten we ook meteen welke aanpak het beste werkt. Makke schapen van Tilburgers die geloven in de heilloze weg van Rutte en De Jonge – we kunnen niet uitsluiten dat ze bestaan – komen in aanmerking voor woningruil met een wakkere landgenoot. Het is niet gezegd dat zij er qua woonruimte op vooruitgaan, maar hee, ze wonen dan tenminste niet meer in Tilburg.

Eenieder die de maatregelen nu of straks beu is, kan dus een enkeltje Tilburg krijgen. Let wel: als je je ouders of opa en oma nog een keer wilt zien, moet je ze wel zo gek krijgen dat ze met je meegaan. We gaan natuurlijk geen coronapatiënten verplaatsen naar buiten-Tilburg. En één ding: je moet er wel dood gevonden willen worden, in Tilburg.

Blijf op de hoogte

Meld je aan en ontvang een mailtje bij elk ei dat gelegd is.
Loading

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.