Diederik Gommers

Meedoen

Tussen alle ellende door mogen we ons toch maar mooi gelukkig prijzen dat deze pandemie zich afspeelt in 2020 en niet, pak hem beet, in 1970. Stel je toch voor, iedere avond alleen maar actualiteiten van de Staatsomroep, op één zender met steeds die ene expert aan het woord die gewoon zegt hoe het in elkaar zit. Iedereen blijft thuis, want er is geen andere informatie, en alles wat je als wakker persoon kunt doen, is eens per week met het schuim op de lippen (geen symptoom) een ingezonden brief naar de krant sturen en koortsachtig (geen symptoom) afwachten of deze geplaatst wordt. En bij succes weer een week wachten of misschien iemand de moeite neemt om erop te reageren.

Nee, nu hebben we gelukkig Twitter, en kunnen we ons tenminste nog laven aan de wijsheden van kritische virologen als Maurice de Hond, Robert Jensen en Willem Engel. Wat een geluk!

De nieuwste loot aan de stam der waanzinnigen luistert naar de naam Famke Louise. Nadat zij zich samen met een stel andere opportunistische bn’ers al volkomen onsterfelijk had gemaakt door haar miljoenenpubliek op te roepen toch vooral niet langer mee te werken aan de knechting door onze Spartaanse overheid, achtte zij het raadzaam om vrijwillig plaats te nemen aan tafel bij Jinek om nog even lekker in de inmiddels ontstane vlek te wrijven. Is dat wat mensen bedoelen die vinden dat artiesten maatschappelijk geëngageerd moeten zijn?

Tegenover haar zat ic-baas Diederik Gommers, die al meer dan een half jaar tropenuren maakt en altijd maar goedgemutst op blijft draven in late-night talkshows om immer rustig en welbespraakt zijn genuanceerde verhaal te vertellen. Helaas voor Diederik speelt deze pandemie zich echter niet af in 1970, als hij de enige man op de Staatsomroep was geweest, maar in 2020. Over alles wat Famke Louise, overigens met het grootste respect voor corona, te berde bracht vanaf haar spiekbriefje, is al genoeg gezegd en geschreven, maar het moet bij Gommers door merg en been gegaan zijn.

Hoe daarop te reageren?

Het meest voor de hand ligt dat je volledig dichtklapt. Dat wil zeggen: dat je mond juist wijd open valt in complete verbijstering, en zelfs je kleine zenuwtic er even mee ophoudt, flabbergasted om zo veel onbenul, het heilloze van ieder weerwoord inziend.

Demonstratief met de ogen rollen, al dan niet gepaard gaand met een diepe geeuw, zou misschien niet chic, maar allesbehalve misplaatst zijn. Ook uitbarsten in een bulderende schaterlach zou op breed begrip kunnen rekenen. Een tirade richting de redactie, beledigd om als vooraanstaand expert je kostbare tijd in het bijzijn van dergelijk rapaille te moeten doorbrengen, om vervolgens stampvoetend de studio te verlaten en nooit meer weder te keren: niemand die je iets zou kunnen maken.

En in een ander universum, bevolkt door superieure wezens, zou je eventueel vriendelijk kunnen blijven, begrip kunnen tonen voor de zorgen van de ander, het gesprek willen aangaan en zelfs een deel van de schuld bij jezelf zoeken omdat je je boodschap misschien niet duidelijk genoeg hebt overgebracht.

Dat laatste was overigens wat Diederik Gommers deed, superieur wezen als hij is.

Onder normale omstandigheden zit er nu voor Famke Louise niets anders op dan zich met de staart tussen de benen uit dit debat terug te trekken. Het begin is er, want ze heeft inmiddels haar excuses aangeboden. Mooi. Maar als ze er echt lering uit trekt, zegt ze na deze gênante afgang samen met al haar collega-onBNullen tegen haar miljoenen volgers: #ikdoenietmeermee – ik zal me vanaf nu niet meer bemoeien met dingen waar ik totaal geen verstand van heb.

Dan is het toch nog ergens goed voor geweest, en komt Diederik Gommers misschien toch nog in aanmerking voor een standbeeld.

Blijf op de hoogte

Meld je aan en ontvang een mailtje bij elk ei dat gelegd is.
Loading

Een gedachte over “Meedoen”

  1. Ik had nog nooit van Famke gehoord, heb alleen een fragment van Jinek gezien (met haar ergste geschutter, vermoed ik) en op Twitter was ze (haar afgang) trending. Maar lees dit, uit die onbeholpen excuses, en je krijgt haast met haar te doen:
    ‘Ik ben een doorzetter en wilde dus daad bij het woord stellen door mijzelf kenbaar te maken op tv, wat ik niet had kunnen voorzien was de totale stilte en gebrek aan support om mij heen.’
    ‘Totale stilte’ om je heen en dan niks te melden hebben, met miljoenen ogen op je gericht. Ik hoop niet dat ik er naar van ga dromen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.