Oerstom

Toen Mark Rutte aan het begin van de coronacrisis de jongeren opriep een revolutie te ontketenen, stond hem vast niet voor ogen dat zij ergens in de bossen een militie zouden starten om te trainen voor het omleggen van de minister-president, de koning en Geert Wilders, daartoe aangezet door een rapper en een graancirkelexpert. Ook zal hij met zijn oproep tot burgerlijke ongehoorzaamheid niet beoogd hebben dat de jeugd nu alle coronamaatregelen collectief aan de spreekwoordelijke laars lapt.

Hoogste tijd dus om de jongelui op niet mis te verstane wijze aan te spreken op hun onverantwoordelijke gedrag. Dat deed de premier dan ook in zijn laatste persconferentie: ‘oerstom’ noemde hij mensen die doen alsof corona niet bestaat of al voorbij is. Niet van die slappe teksten zoals op pakjes sigaretten, maar gewoon: oerstom! Je moet maar durven tegen iemand die zich aan het bewapenen is en bezweert dat hij niet mis zal schieten. En ook: ‘Je hebt wel heel erg onder een steen gelegen als je niet wist dat je alleen maar voor noodzakelijke reizen naar een oranje land mocht.’ Baf!

Mark Rutte is nog weleens geneigd om over te schakelen op Jeugdjournaal-taal als hij mensen tussen de achttien en de veertig aanspreekt, en daarom is het fantastisch dat hij er nu zo met gestrekt been ingaat, ook al kost het hem zijn electoraat. Eindelijk een kordaat optreden dat echt gaat werken! Toch mag er wat mij betreft nog wel een tandje bij.

Open iedere avond het journaal met het verhaal van een #longcovid-patiënt van rond de veertig die niet op de ic heeft gelegen maar wel al sinds maart ziek is en de trap niet meer op komt. Huur, als de GGD’en dan toch carte blanche hebben, de advertentieruimte van heel YouTube af en bombardeer alle podcasts van zogenaamd wakkere BN’ers met soortgelijke fragmenten. Speel elke eerste maandag van de maand vijf minuten gehoest van een coronapatiënt af over de luchtalarminstallaties. Hack het Instagram-account van Doutzen Kroes en laat haar zeggen dat ze er nog eens een paar uur over heeft nagedacht.

Laat de introductieweken voor de studenten wél doorgaan, mét alcohol. Maar schenk het bier in kartonnen bekertjes met afbeeldingen van overvolle ic-afdelingen, massagraven in New York en São Paolo en longfoto’s van patiënten, gecombineerd met aansprekende teksten. En dan bedoel ik dus nadrukkelijk niet ‘Covid-19 is dodelijk’, ‘Ouders en grootouders van coronapatiënten krijgen zelf ook vaker corona’, ‘Corona kan blijvende longschade en littekens op het hart veroorzaken’ of ‘Uw druppeltjes zijn schadelijk voor uw ouders, familie en vrienden’, maar wel: ‘Doen alsof Covid-19 niet bestaat is oerstom’, ‘NOS is Fake News’, ‘Covid verhoogt de kans op blindheid’, ‘Blijf op anderhalve meter – virusdeeltjes beschadigen uw gebit en tandvlees’ en ‘Corona veroorzaakt erectiestoornissen en vermindert de vruchtbaarheid’. Dat is dan misschien niet allemaal even waar, maar goed, ze geloven wel meer dingen die niet kloppen en dit is dé manier om de doelgroep te bereiken. Als je dacht het met een intelligente lockdown af te kunnen, had je misschien wat minder op het onderwijs moeten bezuinigen.

En als je dan toch bezig bent, overheid, durf dan ook op pakjes sigaretten te zetten: ‘roken is oerstom’ in plaats van ‘roken is dodelijk’. Want dat dat niet helpt, weten we natuurlijk allang.

P.S. Doventolk Irma was afgelopen donderdag niet bij de persconferentie omdat ze niet wist wat ‘oerstom’ in Gebarentaal is. Ze is zelf oerstom.

Nieuwe stukjes in je mailbox?

Meld je aan en ontvang een mailtje bij elk ei dat gelegd is.
Loading

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *