Enthousiast

Met zijn honderdveertigen stonden ze gezellig te hossen, daar in het Van der Valk-hotel in Tiel afgelopen weekend. Ze waren aanwezig bij een ‘huiskamerconcert’ van John West, de man van de verrassende carrièreswitch van tonijnproducent tot volkszanger.

De feestvierende aanwezigen hielden zich vanzelfsprekend niet aan de anderhalvemeterregels, maar dat hoeft allang geen opzien meer te baren. Hooguit is het voor sommige mensen die de afgelopen week ergens op een plein hebben staan demonstreren een beproeving om de beelden te aanschouwen: witte mensen die zich vermaken met lage cultuur, en dan niets afkeurends over hun gedrag kunnen zeggen.

Echt schokkend is natuurlijk de perfide bedrijfsvoering van Van der Valk die hier ragfijn onthuld wordt. Met opzet nodigt het bedrijf de allerergste C-artiesten uit in de volle overtuiging dat de mensen een kutavond zullen hebben, zodat de klanten netjes afstand zullen houden tot elkaar maar er wel een zo groot mogelijke omzet binnengeharkt kan worden. Zul je net zien: gaat iedereen uitgerekend bij John Fucking West, of all people, volledig uit zijn plaat.

De reactie van Van der Valk was ook niet: “Och ja, logisch: John West. Als je die uitnodigt, dan weet je dat het publiek losgaat.” Ook niet: “Wás het dak er maar af gegaan. Dan was de ruimte goed geventileerd en hadden we van Maurice de Hond niet hoeven ingrijpen.”

Nee: “We hebben het enthousiasme van de gasten onderschat.” Met andere woorden: we konden ons niet voorstellen dat mensen die zo’n smakeloos arrangement hadden geboekt, zich ook daadwerkelijk zouden vermaken.

Het zat er langer aan te komen, maar nu is het officieel: we zijn aan het versloffen met zijn allen. In de geschiedenisboekjes zal het later heel precies aangeduid worden: de vertolking van de hit Lekkerding door volkszanger John West, als toegift bij zijn huiskameroptreden in het Van der Valk-hotel in Tiel, markeerde het moment waarop de Nederlanders gingen versloffen in de strijd tegen het coronavirus.

Onderschatting van het enthousiasme van de mensen is intussen het mantra waarmee verantwoordelijken de overtredingen van de anderhalvemeterregels tamelijk doorzichtig trachten te bezweren, of het nu om een concert, polonaise of demonstratie gaat. Daarmee krijgen we corona natuurlijk niet onder controle, overheid. Maak nu maar eens inzichtelijk wat die regels werkelijk waard zijn, en breid dat coronadashboard uit met gegevens waarmee we echt onderbouwd de teugels kunnen laten vieren of moeten aantrekken.

Dus laat ons weten: hoeveel mensen zijn er nou ziek geworden bij dit optreden John West, buiten de mensen met een voedselvergiftiging van de toastjes tonijn? Hoeveel Brabanders zijn er overleden aan die polonaise? Hoe schadelijk is de zon dit jaar nu werkelijk? En omdat het toch een beetje komkommertijd is en iedereen met zijn ziel onder zijn arm loopt op zoek naar onderwerpen om over te discussiëren, is het misschien ook aardig om te kijken of het virus nu wel of niet onderscheid maakt tussen ras, geloof en/of geaardheid; geslacht en leeftijd weten we al.

Nieuwe stukjes in je mailbox?

Meld je aan en ontvang een mailtje bij elk ei dat gelegd is.
Loading

2 gedachtes over “Enthousiast”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *