Belangrijk

De discussie over de waarde van de virologische inzichten van Maurice de Hond nam het afgelopen Pinksterweekeinde een onverwachte wending. Kon je tot voor kort ongeïnteresseerd de draak met de hond steken, of voor een persoonlijke stellingname willekeurig shoppen in wetenschappelijke ontdekkingen die ofwel zijn gelijk ofwel zijn volslagen charlatannerie bewijzen, sinds de antiracismedemonstratie op de Dam laten velen hun mening over de rol van aerosolen bij de verspreiding van het coronavirus vooral afhangen van de mate waarin zij zich verbonden voelen met de Black Lives Matter-beweging.

Tweede Pinksterdag begon nog zo gezellig met de polonaise van een stel Brabanders ter ere van de heropening van de horeca. Collectieve verontwaardiging was hun deel, maar gelukkig zagen velen ook wel in dat Brabanders een dom en minderwaardig volk vormen – net als de tokkies die enkele dagen eerder in Den Haag hadden gedemonstreerd tegen de lockdown.

Ingewikkeld werd het toen duizenden overwegend goed opgeleide, linkse, brave burgers op de Dam BIJ1 kwamen en daar de anderhalvemeterregels massaal overtraden. Dat tekende de ernst van hun zaak, want ze deden hiermee iets wat eigenlijk alleen de goedkeuring kon wegdragen van PVV en FvD, de enige partijen die – na aanvankelijk gepleit te hebben voor een strenge lockdown – zo snel mogelijk af willen van die anderhalvemeterflauwekul.

Althans, zo leek het. Want Thierry zat nog achter een spandoek met WEG MET DE 1,5 METER aan een vaasje te lurken toen hij lucht kreeg van het linkse tuig dat zich op de Dam verzamelde, en snel kenbaar maakte dat het gespuis toch op zijn minst de anderhalve meter in acht diende te nemen.

Je kunt het allemaal voortschrijdend inzicht noemen, maar de inzichten schrijden dezer dagen wel heel snel voort. Links Nederland dat Maurice de Hond omarmt, Robert Jensen die Femke Halsema een heldin noemt – het blijven verwarrende tijden.

Het vervelende daarbij is dat, zolang we dolende zijn, iedereen gelijk heeft en iedere lenigheid in standpunten onbestraft blijft. Maar misschien zouden de Twitters en Facebooks van deze wereld hun pijlen eens wat meer kunnen richten op fake arguments dan op fake news. Dat mensen die hun aanwezigheid op de Dam rechtvaardigen met Hondiaans bewijs dat de kans op besmetting minimaal was, terwijl ze daarvoor blind vertrouwen hadden in de overheidsrichtlijnen, gewoon af zijn. Mensen die vinden dat racisme een non-existent probleem is omdat je nu eenmaal anderhalve meter afstand moet houden: af. Mensen die zweren bij het recht op demonstreren behalve voor groepen die demonstreren voor dingen waar ze het niet mee eens zijn: af.

Intussen lijkt de mening in het openbaar debat al net zo verplicht als het mondkapje in het openbaar vervoer, en ben ik een van de weinigen die nog in overtreding is. Nou, vooruit dan maar:

Maurice de Hond heeft gelijk.
Demonstreren is een grondrecht (maar dan ook voor Pegida, 5G-wappies en antilockdowntokkies).
De demonstratie op de Dam was belangrijk, maar onverstandig.
Die polonaise was (dus) ook onverstandig.
Een burgemeester kan beter niet bij een demonstratie aanwezig zijn of uitspraken doen over de waarde ervan.
Ferd Grapperhuis kan beter zijn kennis van de Romeinse kalender etaleren dan appen.
Het is met terugwerkende kracht natuurlijk een beetje mal dat mensen die op een bankje in het park hebben bijgepraat met kennissen een boete en een strafblad hebben gekregen.
Halsema had moeten optreden.
Halsema moet niet aftreden.

Waar ik Maurice de Hond zei moet Jaap van Dissel zijn, en waar ik zei dat Halsema had moeten optreden, bedoelde ik dat het verstandig is dat zij niet heeft opgetreden omdat het anders een grote bende was geworden. Stop de tijd.

Alsjeblieft, stop in godsnaam de tijd.


Vond je dit nu erg leuk?

Maar maak het niet te gek.

Nieuwe stukjes in je mailbox?

Meld je aan en ontvang een mailtje bij elk ei dat gelegd is.
Loading

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *