Strand in het oude nieuwe normaal

Het nieuwe nieuwe normaal

Mark Rutte en consorten moeten nodig eens ophouden met het gebruiken van termen als ‘de anderhalvemetersamenleving’ en ‘het nieuwe normaal’. Dat schrijven de planbureaus SCP, CPB en PBL samen met het RIVM aan het kabinet. De termen zouden te veel suggereren dat tijdelijke maatregelen een permanent karakter hebben, en daar zitten de mensen niet op te wachten.

Het moet gezegd worden dat de planbureaus er geen gras over laten groeien. Ten tijde van het Krijt duurde het nog weleens 80 miljoen jaar en was er massa-extinctie van dinosauriërs voor nodig om hen ervan te doordringen dat die term toch echt een beetje achterhaald was en men beter van het Paleogeen kon spreken. Het nieuwe normaal bestaat amper twee maanden en Rutte moet al denken aan een nieuw nieuw normaal.

Het ligt voor de hand dat hij het als historicus eerst een tijdje zal proberen met ‘het nieuwere normaal’, gevolgd door ‘het nieuwste normaal’. Daarna, en dat is in dit tempo een kwestie van weken, zal hij toch echt iets anders moeten bedenken. Iets wat het tijdelijke benadrukt, en de burgers een stip, een druppel, een aerosol op de horizon biedt.

Het ellendige eventjes. Het vervelende voorlopig. Het treurige tijdelijk. Het matige momenteel. Het mindere mum. Het nadelige nu. Het trieste thans. Het akelige aflopend. Het barre beperkt. De droevige dip. Het kloterige kortstondig.

Maar ook: het stralende straks. Het leuke later. Het blije binnenkort. Het zonnige zo. Het euforische eerdaags. Het welvarende weldra. Het bloeiende bijna. Het roemrijke ras (…). Het heerlijke haast. Het schitterende schier. Het spetterende spoedig. Het (niet: de) prachtige permanent. Het gelukzalige gauw.

Nu ben ik zelf (gemiste kans) geen planbureau, dus misschien moet ik me er niet mee bemoeien, maar ik heb sterk de indruk dat de tijdelijkheid van de maatregelen ongeveer het allerlaatste is wat de burgers niet begrijpen aan de richtlijnen van het kabinet. Twaalf weekjes, en moegestreden wil iedereen zo snel mogelijk het oude normaal weer oppakken. Hád Rutte van begin af aan maar gesproken over het ellendige eeuwig, het ongemakkelijke oneindig, het afgrijselijke altoos, het stomme steeds, het inferieure immer, het quarantainecontinuüm, de levenslange lockdown – dan waren er nu misschien geen mensen geweest die stonden te trappelen om deze zomer met vakantie naar het buitenland te gaan (wat bezielt hen?).

Met excuses voor dit taalkundige uitstapje; ik zal me als stukjesschrijver in het vervolg gewoon weer toeleggen op doe-het-zelftips, zodat de planbureaus en het RIVM ongestoord hun taaladvies kunnen uitbrengen en de opiniepeilers hun laatste virologische inzichten kunnen delen.


Vond je dit nu erg leuk?

Maar maak het niet te gek.

Nieuwe stukjes in je mailbox?

Meld je aan en ontvang een mailtje bij elk ei dat gelegd is.
Loading

2 gedachtes over “Het nieuwe nieuwe normaal”

  1. Leuk geneuzel, dat prima aansluit bij het geneuzel van Rutte c.s.
    Zelf ben ik meer voor het effectieve essentieel. Zoek uit waar het echt om draait. Zing en schreeuw alleen in de elleboog. Loop gewoon snel langs elkaar in de openbare ruimte en voorkom opstoppingen in supermarkten omdat mensen zonodig ver van elkaar moeten blijven.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *