Bezettingsgraad

Er is relatief weinig aandacht voor, maar het aantal niet-corona-patiënten op de intensive care is momenteel exponentieel aan het stijgen. Gisteren kwamen er opnieuw meer dan dertig bij. Wat al die mensen hebben, is volstrekt onduidelijk: ze kunnen van een keukentrapje gedonderd zijn, blootgesteld zijn aan 5G, hun handen gedesinfecteerd hebben met gootsteenontstopper, of gewoon dolenthousiast geweest zijn dat er eindelijk weer plek is, net zoals bij de kapper. Zeker is wel dat als de toename doorzet, we over drie weken de maximale capaciteit van de ic’s bereikt hebben.

Gerri Eickhof, jij staat bij het Erasmus MC, waar die opnames gecoördineerd worden; moeten we ons zorgen maken?

Het is inmiddels een vast onderdeel van het Acht Uur Journaal: de cijfers over het aantal IC-patiënten en doden als gevolg van corona. Het mooie is dat ze er nu ook niet meer met goed fatsoen mee kunnen stoppen: als straks alleen Raymond, Henk, Willy, Winston en Linda nog aan de beademing liggen, willen we natuurlijk tot het bittere eind meemaken of ze het er dood of levend van afbrengen.

Ook daarna zullen we niet zonder kunnen. Waarom zou het aantal doden op een dag ook minder nieuwswaardig zijn dat het aantal graden dat het morgen wordt? Ooit was er een tijd dat er geen weerman of -vrouw in het journaal zat; inmiddels is het ondenkbaar dat er ooit nog een journaal wordt gemaakt zonder bezettingsgraadman of -vrouw – met Gerri Eickhof en Kysia Hekster als illustere grondleggers.

De cijfers raken inmiddels kant noch wal: het zijn lukraak wat staafjes op een diagram gekwakt, zonder dat er enige trend in te ontwaren valt. Er is ook niks zinnigs meer over te zeggen. De helft van de mensen met symptomen wordt niet getest, cijfers worden pas dagen later doorgeven, of er misschien ook mensen genezen houden we niet bij, maar toch, RIVM en Journaal: geef ons heden onze dagelijkse bez(m)ettingsgraad, want we hebben een beetje houvast nodig. Nu ook drie katten en een hond besmet zijn geraakt, ligt het voor de hand om ons ook dagelijks te vertellen hoeveel huisdieren ten prooi zijn gevallen aan het virus. Maar liefst 25% van de huisdieren met corona is overleden!

Wie niet tot 20.00 uur kan wachten, kan dagelijks rond 14.00 uur op Teletekst kijken voor de laatste dodenaantallen en ziekenhuisopnames, en aan het eind van de middag voor de IC-opnames. Belangrijk: hier wordt ook vermeld hoeveel Nederlandse patiënten nog op Duitse IC’s liggen – essentiële informatie en een flagrante omissie in het Acht Uur Journaal.

Inmiddels hebben ze voor 0,8 fte een redacteur aangenomen die dagelijks alternatieve formuleringen verzint voor “Het werkelijke aantal ligt hoger,omdat niet iedereen getest wordt” en “Niet alle slachtoffers zijn in de afgelopen 24 uur gevallen,omdat niet alle overlijdens direct worden geregistreerd”. De redacteur in kwestie is, hoewel zeer creatief, al bijna door zijn inspiratie heen en snakt naar het moment dat hij dagelijks kan schrijven: “Dit is het werkelijke aantal,omdat iedereen getest is” – wat hij vervolgens tot in lengte van dagen zal blijven doen.

(Wie zich afvraagt waarom hierboven geen spaties achter de komma’s staan, leest duidelijk geen Teletekst.)

Kijken we tot slot nog even naar het aantal pandageboortes: vandaag waren dat er opnieuw nul. Kysia, jij staat in Rhenen bij het verblijf waar dat aantal geboortes gecoördineerd wordt; de recente stijging lijkt niet echt door te zetten. Hebben ze daar bij jou een verklaring voor?

Nieuwe stukjes in je mailbox?

Meld je aan en ontvang een mailtje bij elk ei dat gelegd is.
Loading

Een gedachte over “Bezettingsgraad”

  1. Het verschilt ook enorm per gebied. Hier ligt ruim 90% van de IC-bedden vol met non-coronavirus (nCov) figuren. Hoe zit het nu coronamatig met die zeehonden en dolfijnen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *