Handgel

Klein menselijk leed in Haarlem dit weekend: twee bezoekers van de plaatselijke IKEA liepen eerstegraads brandwonden op nadat zij hun handen hadden ontsmet met gootsteenontstopper. Oorzaak: een fles handgel bij de ingang die verkeerd was bijgevuld. Zo blijkt maar weer hoe gevaarlijk het coronavirus is: het slaat zelfs toe als je je ertegen aan het wapenen bent.

De schoonmaakster die een en ander op haar geweten heeft (in de avonduren schenkt ze ook saus over de balletjes in het restaurant), zou de Nederlandse taal niet machtig zijn, en tja, die verpakkingen lijken ook zo ontzettend op elkaar dat haar weinig te verwijten valt, aldus een woordvoerder van de politie.

Daar denken de slachtoffers, twee voorbeeldige burgers uit Hoofddorp, mogelijk anders over. Na twee maanden thuis oefenen konden zij eindelijk hun handenwaskunsten vertonen ten overstaan van het massaal toegestroomde publiek. Vol overgave stortten zij zich dan ook op het ontsmettingsritueel: twee pompjes op de handen, om het goedje vervolgens twintig seconden lang al Happy Birthday zingend in te masseren. Maar intussen beet het spul zich dus een weg richting de botten. ‘Deze prikt wel een beetje, Harry.’

Geluk bij een ongeluk: in de kilometerslange rij die zich zaterdag naar binnen schuifelde, en die in de anderhalvemetersamenleving al snel neerkomt op 666 mensen, waren Harry en Geraldine kennelijk de enigen die bereid waren hun handen te ontsmetten alvorens het Småland te betreden. Nou ja, er was ook nog een medewerker die, toen Harry en Geraldine wat moeilijk begonnen te kijken, liet zien hoe de handgel écht toegepast moest worden; ook die moest behandeld worden.

Als dit armzalige gebruik van de wasbak indicatief is voor de bereidheid van de Nederlandse bevolking om hygiënemaatregelen in acht te nemen, gaan we nog een lange herfst tegemoet – en dit incident zal het enthousiasme bepaald niet aangewakkerd hebben. Maar je kunt je afvragen: wat heeft het ook voor zin om je handen te desinfecteren zolang we vervolgens met zijn allen op dezelfde pot onze behoefte doen?

(Mocht het ooit komen tot verplichte anusontsmetting bij betreding van de IKEA, dan denk ik dat Harry en Geraldine alsnog hun handjes dichtknijpen, hoe pijnlijk dat nu ook is.)

Geert Wilders zal zijn Kamervragen inmiddels wel klaar hebben liggen over de gebrekkige taalvaardigheid van de schoonmaakster, maar zij verdient vooralsnog het voordeel van de twijfel. Misschien heeft zij de fles met de beste intenties gevuld met HG gel ontstopper, wat zelfs voor een gevorderde taalgebruiker een enorm verwarrende naam is. Of het is al verkeerd gegaan in de fabriek van HG, waar ook heus weleens een gebouwbeheerder HG tegen stinkende vuilnisbakken in het flesje voor HG kachelruitjes reiniger giet.

Helemaal waarschijnlijk is dat de schoonmaakster gewoon het nieuws volgt en de belangrijkste man van de wereld hoorde zeggen dat je desinfectiemiddel in je lijf moet inbrengen. Wat mij weer doet afvragen: bedoelde Trump niet gewoon dat je je handen geregeld moet desinfecteren met handgel, maar zei hij per ongeluk dat je moet gorgelen met dikke bleek omdat hij de taal niet machtig is?

Nieuwe stukjes in je mailbox?

Meld je aan en ontvang een mailtje bij elk ei dat gelegd is.
Loading

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *