Schande

Het leek de KNVB wel een aardig idee om de vraag over wat te doen met de stand van de competitie voor te leggen aan de clubs in het betaalde voetbal zelf. Toen bleek dat 25 van de 34 clubs niet het gewenste antwoord hadden gegeven, besloot het bestuur alsnog leiderschap te tonen en de eigen voorkeur door te drukken. Och, die goede oude tijd van flippo’s en het raadgevend referendum!

Eredivisie

De bond had de drie scenario’s waaruit gekozen kon worden beter in een kokertje kunnen doen, Pierre van Hooijdonk ze een beetje door elkaar laten husselen in een vissenkom, en zo de winnende oplossing live op FOX Sports bekend kunnen maken: élk scenario zou namelijk tot opgeluchte en woedende reacties leiden. Het stemgedrag bij de huidige inventarisatie had met een blik op de ranglijst voorspeld kunnen worden.

Henk de Jong, trainer van de koploper in de Eerste Divisie Cambuur, noemde het feit dat zijn club nu niet promoveert naar de Eredivisie met veel gevoel voor dramatiek ‘de grootste schande in de Nederlandse sport ooit’. Dat is niet correct, maar ik zou graag zijn uitspraak voor die titel nomineren – wint hij toch nog een prijs dit jaar.

De mens in al zijn egoïstische lelijkheid had niet treffender geïllustreerd kunnen worden dan door voetbalclubs die zich in tijden van wereldcrisis exclusief laten leiden door eigenbelang. ‘We zullen nog wel eens zien hoe sociaal de mensheid in coronatijd is als het er werkelijk op aankomt,’ schreef ik in een vorig stukje al. Het wachten duurde niet lang, maar goed, je moet jezelf geen visionair noemen als je aan ziet komen dat de zon ook morgen weer opkomt.

Hoe verfrissend ware het geweest als niet Cambuur, maar RKC en ADO, clubs die met afzichtelijk spel hebben aangetoond geen plek in de Eredivisie te verdienen, van een schande hadden gesproken en hadden gesmeekt om degradatie? Of als Cambuur en De Graafschap ondanks een mooi seizoen met kans op promotie alle begrip hadden getoond voor het jammere maar toch ook wel logische besluit van de KNVB?

Ook rond de plaatsing voor Europees voetbal zijn er gedupeerden. Je zou denken dat dit de clubs zijn die zich nu tegen wil en dank geplaatst hebben: die moeten in september met de huifkar naar Kazachstan omdat het vliegverkeer nog niet op gang is gekomen, of, als we de zaken in Nederland net onder controle hebben, met 3000 supporters naar Málaga waar dan net een nieuwe uitbraak is. Desondanks stapt nu niet Willem II, dat dit soort barre tochten in het vooruitzicht heeft, maar FC Utrecht, dat deze ellende bespaard blijft, naar de rechter.

Sowieso is de naïviteit waarmee er wordt gesproken over het doorgaan van al die competities in het nieuwe seizoen wat kinderlijk: alsof de anderhalvemetersamenleving zich uitgerekend in een voetbalstadion laat handhaven, en alsof we over een half jaar heel Europa gaan doorkruisen alsof er niets aan de hand is. Maar goed. Ik vind het best dat het huidige seizoen als niet verspeeld wordt beschouwd, zolang Feyenoord dan maar wel, zodra de bal weer gaat rollen, de eerste drie maanden moet spelen met Jaap Stam als coach.

Nieuwe stukjes in je mailbox?

Meld je aan en ontvang een mailtje bij elk ei dat gelegd is.
Loading

Een gedachte over “Schande”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *