Gratis

‘Amerikaanse olie meer dan gratis‘, kopte Teletekst enthousiast. Geïnteresseerd in wat hier zo nieuwswaardig aan was, klikte ik door, om erachter te komen dat de prijs voor een vat ruwe olie van Amerikaanse makelij gedaald was tot ver onder de nul dollar: veel minder dan gratis dus.

De meeste dingen in het leven zijn meer dan gratis, sommige dingen zijn gratis, en nu zijn er dus vaten ruwe Amerikaanse olie waar je geld op toe krijgt als je ze aanschaft: zo’n 40 dollar per stuk zelfs. Toch is dit een redelijke prijs als je erover nadenkt. Waarschijnlijk zul je er een flink aantal moeten bestellen om geen verzendkosten te hoeven betalen, ze nemen ontiegelijk veel ruimte in beslag, en áls je ze dan op zolder kwijt kunt en er gaat er eentje lekken, ben je alsnog in de aap gelogeerd. Nee, voor mij geen tien vaten olie in ruil voor 400 dollar op mijn bankrekening: nog altijd veel te duur.

Het principe van een negatieve prijs daarentegen vind ik wel elegant. Er zijn veel producten die ervoor in aanmerking komen, zoals Coldplay-cd’s en venkel. Ook is het een chique oplossing voor de zogenaamde vrijgevigheid van dito vrienden die van hun teringzooi af willen. ‘Hier, de nieuwe Grunberg. Ik heb hem al gelezen. Houd maar, ik hoef er niks voor te hebben.’ Nee, maar ik wel! Voor € 7,50 zet ik hem in mijn kast, en voor € 12,50 ga ik hem ook lezen. Ooit.

We zullen nog wel eens zien hoe sociaal de mensheid in coronatijd is als het er werkelijk op aankomt.

Het kan eigenlijk niet anders of de economie draait al veel langer op negatieve prijzen. Kijk naar de huizenmarkt: je vraagt je af hoe je nieuwe buren, zij een fysiotherapeute, hij een vrachtwagenchauffeur, in vredesnaam dat huis van 7,5 ton hebben kunnen betalen, maar wat je niet weet, is hoeveel ze krijgen om de letters H O M E permanent voor hun raam te zetten. Mensen die iedere week naar een kerk of moskee gaan om mannen in gewaden verhalen uit de Fabeltjeskrant te horen voorlezen, die krijgen daar toch zeker ook een vergoeding voor? En die worden nu toch hopelijk wel doorbetaald nu ze hun bijbaantje door de coronacrisis niet meer kunnen uitoefenen?

Ach, gratis. Wat is het anders dan ook maar een prijs, van in dit geval 0,00 in een valuta naar keuze, die zelden accuraat is omdat geen enkele transactie volkomen in evenwicht is? Bestaat gratis nog in het nieuwe normaal? Denk daar maar eens over na.

Of doe eigenlijk maar niet, voordat u mij om een tegemoetkoming voor deze flauwekul gaat vragen. Wat ik mij vooral afvroeg, is of je ook niet-ruwe olie in vatvorm kunt kopen.

Nieuwe stukjes in je mailbox?

Meld je aan en ontvang een mailtje bij elk ei dat gelegd is.
Loading

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *