Woningsdag

De marathons in alle grote steden werden afgelast of uitgesteld. De voetbalcompetities liggen stil. Er ging een streep door Euro 2020 en de Olympische Spelen. Het Songfestival kon niet doorgaan. Dit jaar geen Avondvierdaagse. Even naar een café of restaurant zit er niet in. Alle musea zijn dicht. Deze zomer naar een festival? Vergeet het maar. Überhaupt je vrienden zien: liever pas na 1 juno.

Maar de viering van de verjaardag van onze koning? Nee, die moet natuurlijk gewoon doorgaan; wat dat betreft zijn we als land collectief WA-verzekerd. De Koninklijke Bond van Oranjeverenigingen heeft sinds de eerste besmettingen in Wuhan koortsachtig vergaderd en is er nu uit: het wordt Woningsdag in plaats van Koningsdag. Zoals de naam al suggereert zijn er slechts minimale aanpassingen in het programma: zo staan we net als anders om 10 uur des ochtends in het gelid om het Wilhelmus te zingen, en is er gewoon een digitale kleedjesmarkt. Ik weet nog niet zo goed wat ik me daarbij moet voorstellen, maar ik zie iets voor me waar bezoekers hutjemutje in de rij staan om eens per anderhalve minuut door te kunnen klikken naar de grootst mogelijke teringzooi voor een habbekrats, terwijl op de achtergrond geluiden klinken van snertkoters die misdaden tegen de menselijkheid plegen op hun viool.

Hoe het ook zij: het doorgaan van Woningsdag is natuurlijk een klap in het gezicht van al die organisatoren die hun evenement, naar nu blijkt prematuur, hebben moeten afgelasten. Pasen is inmiddels voorbij; dat zie ik als een ge-miste kans die niettemin alsnog goed is voor een slechte woordgrap. Maar voor allerlei andere evenementen is het dus kennelijk niet te laat.

Daarom begin ik zondag met het lopen van de Maratuin: 2110 keer heen en weer in mijn achtertuin. Helaas zonder publiek, maar u kunt via GPS precies zien waar op de route ik mij bevind.

Na Woningsdag is het al snel Bestrijdingsdag. Heel Nederland trekt die dag de tuin in om het gevecht met ongedierte aan te gaan. De dag wordt om 16 uur afgesloten met het collectief plaatsen van mierenlokdozen.

Waar ik erg naar uitkijk, is het EU-R0-visie Longfestival op 16 mei. Welke artiest weet de meeste mensen aan te steken met zijn of haar longinhoud, en gaat ervandoor met de hoest points? Nederland stond er lange tijd redelijk voor bij de bookmakers, achter Italië, Spanje en Frankrijk, maar Rusland en Turkije zijn gevaarlijke outsiders, terwijl ook het Verenigd Koninkrijk en België aan een opmars bezig zijn. De Duitse inzending lijkt opnieuw vrijwel niemand te raken.

Vijf dagen later is het alweer Zemelbaarddag, de dag waarop traditiegetrouw de finale van de Skype & TV Beker (voorheen bekend als de Hamster Cup) gespeeld wordt. Dit jaar gaat die tussen Ajax en Gilette. De dames poetsen vandaag weer eens het huis en voor de mannen is het hoog tijd om hun baard te scheren.

Wegpinkpop

Tien dagen na Zemelbaarddag is het Eerste Banksterdag, gevolgd door Traantje Pinksterdag. We moeten er immers ook af en toe bij stilstaan dat het gewoon een klotetijd is. Gelukkig worden we getroost met Wegpinkpop, met onder andere huiskamerconcerten van Fleetwood Mask, Maroon One Point Five en Crowded House (onder voorbehoud), en Rolling Scones als hoofdact.

En dan staat er alweer een prachtige Studio SportZoomer voor de spreekwoordelijke deur. Lukt het Roger Federer dit jaar wel om zijn negende titel in de wacht te slepen op Wiibledon, het grootste en belangrijkste quarantennistoernooi ter wereld? Bij de dames moet, nu het toernooi op een matje in de huiskamer wordt afgewerkt, rekening gehouden worden met een wederopstanding van Martina ‘Coro’ Navratilova.

Tijdens Kleuro 2020 kunnen de kinderen in twaalf verschillende landen hun eigen voetbalplaatjes maken, en ook de Isolympische Spelen kunnen alsnog gewoon doorgaan, in licht gewijzigde vorm. Daardoor zijn Bill Gates en Mark Zuckerberg plotseling favorieten op alle hardloopnummers, aangezien zij als een van de weinigen binnenshuis een sintelbaan kunnen aanleggen die voldoet aan de normen van de wereldatletiekbond. Ook met hun zwembaden maken ze goede kans op nog meer goud dan ze al hadden; Bill hoopt stiekem wel dat Mark zich te pletter springt bij het schoonspringen van de tienmeterschans.

Tot slot de Tour de Souffrance: de renners krijgen tijdens de gebruikelijke bloedtransfusie voor de verandering geen epo maar corona toegediend, en mogen dan de Tourmalet beklimmen. Gedrogeerde mannen op een fiets waren nog nooit zo boeiend om te aanschouwen.

Blijf op de hoogte

Meld je aan en ontvang een mailtje bij elk ei dat gelegd is.
Loading

Een gedachte over “Woningsdag”

  1. Heel erg bedankt voor het overzicht. Fijn dat je dit doet voor Nederland. Even één vraag: heeft de organisatie van de Maratuin ook gedacht aan de balkonversie, de Halve Marakon?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.