Patiënt zero

Nee mensen, wees niet ongerust, ik ben niet geveld door Covid-19. Dit stukje gaat niet over mijzelf, maar over iemand die wij ondanks verwoede pogingen jammer genoeg nog steeds niet kennen.

Maar hij moet bestaan, de man – ongetwijfeld is het een man die zoveel onheil op zijn geweten heeft, laten we hem Carlo noemen, de goedlachse Carlo Pandemino uit pak hem beet het dorpje Gottolengo, die laten we zeggen een gepassioneerd druiventeler is en speciaal voor de Chinese markt een bijzonder nieuw druivenras ontwikkelde – een uitgebalanceerde assemblage van croatina, carmenère en uva rara – en begin dit jaar naar het Verre Oosten afreisde om de deal van zijn leven te sluiten, een deal die uiteindelijk bezegeld werd met een ferme handdruk waarmee, zonder dat hij ook maar iets kon bevroeden, alle ellende begon – ja, enkele dagen later had hij bij de terugvlucht wat last van zijn keel en een droge hoest, maar wie heeft dat nou niet in een vliegtuig – het weerhield hem er bij terugkomst in ieder geval niet van om, temperamentvol als altijd (Carlo schuwt een omhelzing meer of minder niet en staat erom bekend altijd druk gesticulerend en met veel consumptie te spreken) iedereen die het maar wilde horen verslag te doen van zijn succesverhaal, of het nu wijlen de slager, wijlen de bakker of wijlen zijn schoonmoeder was, maar enfin, twee weken later liep dus het hele dorp te hoesten dat het een aard had en niet veel later viel heel Lombardije ten prooi aan het coronavirus, waardoor de arme Carlo, inmiddels zelf hersteld naar wij mogen aannemen (de held van dit verhaal kan onmogelijk gesneuveld zijn), nu de rest van zijn leven een immense last met zich meetorst, want wat de kroon op zijn werk als autodidactisch druiventeler had moeten zijn, liep uit op een nachtmerrie waarvoor hij en hij alleen, zo vindt hij zelf althans, de schuld draagt.

Tegen deze Carlo zou ik willen zeggen: arme Carlito, door jouw onfortuinlijke reis werd corona een wereldhit. Wat Helena was voor de Trojaanse oorlog en Franz Ferdinand voor WOI, ben jij voor Covid-19. Wees niet bang, maak jezelf kenbaar en claim de plek in de geschiedenisboeken die je rechtmatig toekomt. We zijn niet boos, hooguit een beetje teleurgesteld. We zullen ons laveloos drinken aan je wijn en voor je klappen op onze balkons. En mochten de opbrengsten alsnog tegenvallen, dan betaalt Wopke Hoekstra je pensioen.

(Rest de vraag waarom patiënt zero bij een virusuitbraak patiënt 0 heet, en niet gewoon patiënt 1. Ik bedoel, hij heeft het toch, of niet? De jaartelling begon volgens mijn stellige overtuiging ook op 1 januari van het jaar 1, en niet op 0 nulluari 0. Neil Armstrong was niet mens 0 op de maan. Mocht u dus geschrokken zijn van het aantal besmettingen in Italië, bedenk dan dat het er in werkelijkheid dus nog zelfs eentje meer is.)

((O, en wil je automatisch een seintje bij een nieuw stukje, laat dan hieronder even je mailadres achter.))

Nieuwe stukjes in je mailbox?

Meld je aan en ontvang een mailtje bij elk ei dat gelegd is.
Loading

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *