Macho

Het zijn verwarrende tijden. Gisteren zocht Het Parool een verklaring voor het feit dat het coronavirus meer mannelijke dan vrouwelijke slachtoffers eist. Volgens hoogleraar geriatrie Marcel Olde Rikkert zou het wel eens machogedrag kunnen zijn dat veel mannen fataal wordt: ‘Mannen schuiven klachten vaker voor zich uit onder het mom “het gaat nog wel”.’ Zelf kijkt Marcel overigens wel link uit, maar hij vormt als Olde Rikkert, man én hoogleraar op het gebied van kwetsbare oude mensen dan ook een risicogroep in de buitencategorie.

Toch deed zijn verklaring mijn wenkbrauwen fronsen: de paar keer dat ík in mijn leven tijdens een reguliere griepepidemie rillend in bed de dood in de ogen keek, kreeg ik steevast te horen dat ik geveld was door de man flu en me niet zo moest aanstellen.

Tot de Braziliaanse president Jair Bolsonaro zich vanochtend weer eens het nieuws in schreeuwde met een heuse campagne tégen afstand houden. Nog altijd is Covid-19 volgens hem gewoon een griepje, en moet zijn volk zich vooral niets aantrekken van de strenge maatregelen van die vermaledijde lokale bestuurders in zijn land. Op zich goed nieuws voor het Nederlands Elftal, dat na Italië en Spanje een derde concurrent in de problemen ziet komen, maar je vraagt je af wat de openbare aanklager van het Internationaal Strafhof nog tegenhoudt.

Heeft Olde Rikkert dan toch gelijk, en gaan we ten onder aan dit soort misplaatste masculiniteit?

Nu ben ik zelf geen macho, maar in deze duistere tijden vind ik wel dat we ons opportunistisch aan elk lichtpuntje moeten vastklampen. Dus nee, Olde Rikkert van me: mannen zijn niet stoer, het zijn bange wezels die hun angsten soms wat onbeholpen proberen te maskeren. Ze bezoeken de dokter niet pas met ernstige klachten omdat ze te lang wachten, maar omdat ze veel harder getroffen worden. Bolsonaro heeft gelijk: Covid-19 is als een gewoon griepje, en net als bij een gewoon griepje worden we er dus dood- en doodziek van. Een gewoon griepje is als Covid-19.

In elk griepseizoen vanaf nu is ijlen gelegitimeerd vanaf 37,3. Na drie keer niezen kun je maar beter alle huishoudelijke taken staken, en elke kuch betekent quarantaine. Ik zou me erop kunnen verheugen als we niet eerst uit deze nachtmerrie moesten geraken.

Nieuwe stukjes in je mailbox?

Meld je aan en ontvang een mailtje bij elk ei dat gelegd is.
Loading

Een gedachte over “Macho”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *