Scheidings-sms

Lang leve de vooruitgang: sinds vandaag hebben Saudische vrouwen recht op een sms’je als hun man wil scheiden. De maatregel maakt deel uit van de hervormingsagenda van kroonprins Mohammed bin Salman, die vrouwen eerder al toestond om auto te rijden en voetbalwedstrijden te bezoeken.

Terwijl wij ons in Nederland bezighouden met gerommel in de marge zoals het aandeel vrouwen in de Top 2000 of het aandeel allochtonen in kerstreclames, worden er in Saudi-Arabië dus écht stappen gezet. In theorie kan een Saudische vrouw nu in de auto op weg naar het voetbalstadion een sms’je ontvangen met de boodschap dat ze gescheiden is – een hele vooruitgang ten opzichte van amper een jaar geleden, toen ze thuis moest blijven en maar moest gokken wanneer ze het couscousmaaltje voor haar niet thuisgekomen man veilig kon weggooien.

En het sms’je is nog maar het begin: over een tijdje kunnen de vrouwen op een website zien of ze überhaupt getrouwd zijn, en komt er een app die inzicht verschaft in allerlei interessante statistieken, zoals het aantal vrouwen dat hun man er door de tijd op nahoudt, hoeveel calorieën hij bij hen verbrandt, hoeveel stokslagen hij gemiddeld per minuut uitdeelt etc. etc.

Dankzij het grootscheepse charmeoffensief van de kroonprins ontpoppen de Saudische mannen zich intussen tot het toonbeeld van hoffelijkheid. In het geniep scheiden is er niet meer bij: nee, je stuurt netjes een sms’je. Heb je er een vrouw bij in je harem, dan stuur je even een e-mailtje. Wil je je vrouw een keer flink afranselen? Zeg het met een kaartje. Hoeft heus niet per aangetekende post, maar je laat het gewoon even weten van tevoren. Wel zo attent.

Naar verluidt is het scheidings-sms’je in het leven geroepen omdat vrouwen voorheen niet wisten dat ze na de scheiding bijvoorbeeld recht hadden op alimentatie. Dat zouden de Saudi’s dus ook al hebben: alimentatie – en dat zou aardig in de papieren kunnen lopen in een land waar je vier vrouwen mag hebben. Waarschijnlijker is dat het een misverstand betreft en dat vrouwen volgens de grondwet aanspraak kunnen maken op Ali Mentati, de vrijgevige bronstige prins die van harte bereid is bij willekeurig welke onderdaan een kind te verwekken.

Het enige wat je de Saudische overheid kunt verwijten in deze ongekende emancipatiedrift, is dat ze zich vooralsnog beperkt tot mannenhobby’s als voetbal en autorijden. Vissen, darts kijken en boeren laten tijdens het eten: het is de vraag of de vrouwen per se op deze aanstaande verworvenheden zitten te wachten.

Maar goed, niet te negatief: de Saudische vrouwen krijgen vanaf heden toch maar mooi een sms als hun man wil scheiden. Wanneer ze een mobiele telefoon mogen hebben, is nog niet bekend.

Meer van deze onzin?

Meld je aan en ontvang een mailtje bij elk ei dat gelegd is.
Loading

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.