Stoppen met verkopen

Steeds meer winkels willen het: stoppen met verkopen van sigaretten. Zo liet supermarktketen Lidl vandaag weten in 2022 gestopt te willen zijn. Een nobel streven, maar lukt het ook echt om van de hardnekkige gewoonte van het verkopen af te komen? Drie tips voor een succesvolle onderneming.

1. Wees sterk

“Stoppen met verkopen brengt arbeidsplaatsen in gevaar.” “Kinderen van winkeliers die stoppen met verkopen hebben minder te eten.” “Stoppen met verkopen veroorzaakt gaten in uw pensioen.” “Stop niet – blijf geld verdienen voor u en uw naasten.”

U kent de waarschuwingen en kunt de beelden van uw kinderen die verhongeren omdat u geen geld meer verdient inmiddels dromen. Ja, stoppen met verkopen van sigaretten is gewoon hartstikke slecht voor u en uw omgeving, en de verleiding om door te gaan met geld verdienen is gigantisch. En toch weet u het zeker: u moet stoppen met verkopen.

In de eerste fase is het daarom vooral belangrijk dat u overtuigd blijft van uw reden om te stoppen: het is aan u om de consument te verhinderen nog langer sigaretten te kopen. Het is ondenkbaar dat deze keuze bij de consument ligt. Blijf dit mantra dagelijks herhalen in tien setjes van 25 keer.

2. Gebruik geldvervangers

Zeker in het begin zult u het gemis aan geldelijke transacties voelen. Een tip om hiermee om te gaan, is om op de momenten dat u gewend was 6 euro 70 voor een pakje Marlboro te ontvangen, nu een rondje Monopoly te spelen. Zoek hierbij professionele hulp. Met een huis op de Kalverstraat kunt u, zeker in deze turbulente tijden op de woningmarkt, de sensatie van de geldoverdracht op een uitstekende manier nabootsen.

Realiseert u zich wel dat het geld dat u hiermee in handen krijgt, niet echt is. U leeft als het ware in een bubbel van fictief geld, maar dat verschilt niet heel erg van hoe de echte huizenbezitters het momenteel ook doen.

3. Zoek alternatieve bezigheden

Hebt u de ergste ontwenningsverschijnselen onder controle, dan kunt u voorzichtig gaan denken aan alternatieve inkomstenbronnen. Anders dan de consument zal de schoorsteen immers wel moeten blijven roken.

We raden u aan alles weg te gooien wat met het verkopen van sigaretten te maken had. Begin niet aan chocolade-sigaretten, want die zijn al lang en breed verboden. Verkoop bij voorkeur nooit meer iets wat in pakjes zit. Bent u sigarenboer? Dan kan het moeilijk zijn een alternatief te verzinnen. Maar blijf hoopvol: zeven jaar geleden verkocht u nog strippenkaarten en dat hebt u kennelijk ook overleefd.

Het eenvoudigst is het om u te storten op een product dat bij overconsumptie net zo goed levensbedreigend is, maar waar u als maatschappelijk verantwoord ondernemer nog jarenlang mee wegkomt. Drank of frituurvet liggen voor de hand. Wees creatief en ontwikkel bijvoorbeeld een nieuwe kroket met een verrassend ingredi├źnt (dit is een serieuze tip).

Hebt u ondanks deze adviezen per ongeluk toch een pakje sigaretten verkocht? Stop dan onmiddellijk opnieuw met de verkoop en probeer de verleiding te weerstaan. Lukt het alsnog niet, troost u dan in de gedachte dat u niet de enige bent. Stoppen met verkopen is nu eenmaal heel moeilijk.

Meer van deze onzin?

Meld je aan en ontvang een mailtje bij elk ei dat gelegd is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.