Noodweer

In de schier oneindige reeks ‘Had ik maar bij Teletekst gewerkt, dan had ik de antwoorden op alle vragen des levens gehad’ vanavond het noodweer. Zoals u wellicht weet, check anders even de waterstand in de kelder, heeft het een beetje geregend en in extreme gevallen doet Teletekst daar verslag van. Zo ook vanavond, toen het volgende bericht verscheen:

“Vrijwel het hele land heeft vandaag te kampen gehad met noodweer.Ook was er op veel plaatsen wateroverlast door hevige regenval,hagelbuien en zware windstoten.

Uit het hele land kwamen meldingen van ondergelopen kelders en tunnels en van straten die blank stonden.Ook konden veel dakgoten de watermassa niet aan en liepen huizen schade op.

De zware regenval leidde tot een extra drukke avondspits met op veel plaatsen oponthoud.De spoorwegen hadden te kampen met blikseminslagen.Voor veel wandelaars werd vandaag de tweede etappe van de Avondvierdaagse afgelast.”

Dankzij de opwarming van de aarde zijn dit soort pareltjes intussen aan de orde van de dag; begin deze week was het bijvoorbeeld alweer de warmste meinacht ooit gemeten. Je zou verwachten dat er inmiddels sjablonen klaarliggen voor dergelijke berichten, en dat het wachten is tot een luie redacteur een keer een datum vergeet in te vullen en wij lezen: ‘Sinds het begin van de metingen in 1901 was het nog nooit zo warm op [datum].’

Ook in dit geval zou je denken dat het hele bericht gekopieerd is van, pak hem beet, 7 juli 2017 of desnoods 14 juli 1985. De hele tekst kun je immers moeiteloos toepassen op iedere onweersbui die over Nederland trekt, en de laatste zin zou dan gereserveerd zijn voor een specifieke gebeurtenis. Stond er vorige keer ‘In Ermelo dreef een schaap door de Lidl’, zo staat er nu dat voor veel wandelaars de tweede etappe van de Avondvierdaagse werd afgelast.

Zou je denken! Zorgvuldig onderzoek mijnerzijds heeft echter uitgewezen dat Teletekst zo niet werkt en dat iedere keer opnieuw een nieuw bericht met nieuwe accenten wordt gecomponeerd. En zo weet ik dus nu dat de regen die vanavond over Nederland trok, met name moeilijk te verstouwen was voor veel dakgoten. Nooit eerder meldde Teletekst dat dakgoten moeite hadden om de watermassa af te voeren, tot vanavond. Meldingen van ondergelopen kelders? Zeker, die waren er. Ook huizen die schade opliepen. Drukke avondspits? Check. Blikseminslagen bij het spoor? Same old story.

Maar die dakgoten, die waren dus nieuw. Wat ontbrak? Rieten daken van boerderijen, getroffen door de bliksem met brand, dood en verderf tot gevolg. Watervalletjes van de roltrappen van metrostations. Musea die in allerijl hun collecties van kelder naar zolder moesten verplaatsen. Nee, het onweer van vanavond had het voor de verandering gemunt op de dakgoten, die altijd dachten de dans te ontspringen – well, not anymore, bitches.

En zo blijkt maar weer dat de berichten van Teletekst van een ongekende journalistieke én literaire schoonheid zijn: ze geven eigenlijk net te weinig informatie om voldoende geïnformeerd te zijn (want wat voor regen is dat dan, die dakgoten van huizen teistert maar metrostations ongemoeid laat?), maar daar staat tegenover dat ze de fantasie van de oplettende lezer ruimschoots prikkelen.

Het is tussen twee haakjes wel heel lullig dat uitgerekend voor veel wandelaars (gelukkig niet voor allemaal) de etappe van de Avondvierdaagse werd afgelast, want juist zij hadden zich er erg op verheugd, stel ik me zo voor. Maar dat terzijde, de pagina was vol.

Meer van deze onzin?

Meld je aan en ontvang een mailtje bij elk ei dat gelegd is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.