Rups

De eitjes van de eikenprocessierups komen dit jaar uit op 13 april. Dat kunnen we dit jaar voor het eerst voorspellen, maar nog lang niet voorkomen. Sterker nog: we kijken al lijdzaam toe sinds september, toen de eitjes werden gelegd, en moeten straks nog een maand wachten tot de rups op 19 mei na zijn zoveelste vervelling eindelijk zijn brandhaartjes krijgt en begint met waar hij voor gekomen is: Brabant en omstreken opvreten.

Die hele eikenprocessierups is niets anders dan één grote geoliede oorlogsmachine. De Eikenprocessierupsveiligheidsraad heeft op 11 november 2010 unaniem resolutie 2011 aanvaard, waarin een no-oakzone wordt aangekondigd teneinde de bevolking van Brabant te beschermen tegen de dictatuur van Prins Carnaval. Volgens een woordvoerder is de rups de winter goed doorgekomen en zullen alle eitjes uitkomen. “Aangezien Carnaval zich niets van de resolutie heeft aangetrokken, zullen wij vanaf 13 april ten strijde trekken. Daarbij kunnen onschuldige burgers het slachtoffer worden, maar we hebben geen keus. Deze idioot moet gestopt worden.”

Gewoon maanden van tevoren met veel autoriteit je onafwendbare plannen bekendmaken aan je machteloze opponent: daar kan onze defensieminister Hans Hillen nog een voorbeeld aan nemen. Veel sneller dan voorspeld ontpopt die zich de laatste weken tot de zwakste en minst gemotiveerde minister sinds tijden, met een almaar groeiende processie van blunders.

Toen eind februari een paar Nederlanders in Libië aangaven graag weer eens naar de Keukenhof te willen, was Hans al bijna zelf in een tank geklommen om ze over land, via Turkije, Syrië en Egypte, op te gaan halen. Er was veel overredingskracht voor nodig (‘de situatie in Syrië is véél te gevaarlijk’) om hem van dat plan af te brengen.

Een helikopter? Maar er was toch sprake van een no-flyzone?
Nee Hans, die is er nog niet. Daar zijn alleen nog maar plannen voor. Maar er is wel een ander probleempje: we weten niet precies wáár in Sirte onze landgenoten zich bevinden.
Ach, quatsch! Het zijn toch Nederlanders? Die liggen aan het eind van de middag met hun dikke reet op het strand, daar kun je donder op zeggen. Ga maar ophalen; Mark en Uri vinden het ook goed. En nu wil ik weer rustig naar PSV-Ajax kijken; kom op jongens, voor mij is het ook zondag.

Inmiddels is bekend dat Libië op de hoogte was van de operatie; dat inlichtingen van de MIVD niet gebruikt konden worden omdat (zondag) de telefoon niet werd opgenomen; en dat de helikopter niet op de afgesproken plek landde. Wat zal er verder nog uit de beerput ontsnappen? Dat de heli strandde omdat de brandstof op was en Defensie geen geld meer had voor nieuwe? Dat dát misschien de geheime doelstelling van de operatie was: een voorraadje olie uit Libië oppikken?

Want toegegeven: Hillen moet ieder dubbeltje drie keer omdraaien. Er moet 1 miljard bezuinigd worden op zijn departement, en dat is dan ook meteen de enige reden waarom hij nog minister is: er is simpelweg geen geld voor een nieuwe. Geld voor onderhoud van materieel of gedegen training van militairen is er evenmin. En door onze ruimhartige bijdrage aan Operation Odyssey Dawn wordt het allemaal nog schrijnender: met elke F16 die opstijgt om boven de met vliegdekschepen en ander zwaar oorlogstuig bezaaide Middellandse Zee te controleren of er misschien een vissersbootje tussendoor glipt dat kalashnikovs naar Tripoli brengt, verliezen nog eens honderd man hun baan.

Ergens is het ook geen wonder dat Hans Hillen zo zichtbaar met tegenzin naar zijn werk gaat. Kleine klimaatneutrale tip, Hans: zet je leger in tegen de eikenprocessierups, en maak er banden van voor onder je wegroestende tanks.

Nieuwe stukjes in je mailbox?

Meld je aan en ontvang een mailtje bij elk ei dat gelegd is.
Loading

Een gedachte over “Rups”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *