Dankwoord

Beste aanwezigen, hallo dames en heren, jongens en meisjes, welkom witte paarden, dag vuvuzela-artiesten, goedenavond mondharpvirtuozen, geachte jury, waarde barman, lieve lezers, yo! Janneke,

Dit is het dankwoord dat ik ooit opgeschreven zou hebben als het niet uitgesproken was geworden nadat ik uitgeroepen was tot winnaar van de Blogparel 2010, tijdens het toen al legendarische Blogbal.

Wij als bloggers hebben natuurlijk helemaal niemand om te bedanken. Wij hebben geen uitgeverij die achter ons staat, wij hebben geen redacteuren die ons behoeden voor blunders, wij hebben geen meelezers die ons adviseren. Wij als bloggers staan er altijd helemaal alleen voor.

Ik kan alleen de organisatie en de jury bedanken. Niet alleen vanwege de onmetelijke wijsheid waarvan zij blijk hebben gegeven door mij als winnaar van de Blogparel aan te wijzen (korte stilte laten vallen), maar ook voor het in het leven roepen van deze prijs, waarmee zij aandacht vragen voor het ambacht dat het schrijven van een goed stuk toch is.

Bloggers denken daar vaak veel te makkelijk over. Ze schrijven dan weer zó’n (weids gebaar met de armen maken, oppassen dat je niet van het spreekgestoelte lazert) lang verhaal over iets wat niemand interesseert, en als hun dan gevraagd wordt waar ze de tijd toch vandaan halen, is het antwoord altijd verontschuldigend: “Ach, ik schrijf die stukjes in tien minuutjes hoor” – alsof het schrijven van stukjes iets viezigs is waarvan vooral niemand mag denken dat je er veel tijd aan besteedt. Je moet maar eens rondvragen vanavond: alle bloggers doen tien minuten over hun stukjes. Nooit eens vijf of twintig, altijd tien.

Een parel schrijf je niet in tien minuten. Een parel heeft tijd nodig, en daarom is het goed dat deze prijs er is. Laten we daarom de schaamte van ons afgooien en de tijd nemen voor onze stukken. Laten we dan misschien wat minder, maar in ieder geval een stuk beter schrijven; dan kom ik volgend jaar graag terug om mijn titel te verdedigen, met hopelijk nog veel meer concurrentie.

Dank u wel.

(let op: niet alsnog struikelen)

(felicitaties in ontvangst nemen)

(consumptiebonnen inwisselen voor bier)

(gordijn imiteren om PowNews te ontlopen)

Nieuwe stukjes in je mailbox?

Meld je aan en ontvang een mailtje bij elk ei dat gelegd is.
Loading

3 gedachtes over “Dankwoord”

  1. grinnik.. leuk geschreven 🙂 Als de tijd waaraan je bezig bent met een stukje de graadmeter zou zijn, dan schrijf ik alleen maar pareltjes 😉 oh.. en uiteraard; nog gefeliciteerd!

  2. Ja, alhoewel zo weinig schrijven als hier gebeurt dan wel weer het andere uiterste is, en vooral irritant omdat er hier inderdaad wél verdomd goed wordt geschreven.

  3. Ja, zo ongeveer klonk het nadat je de gelauwerd was. Ik kan me vooral de vijfde alinea herinneren. In ieder geval bedankt dat je het nog even vor de eeuwigheid hebt vastgelegd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *