Wallem

Onbeduidend berichtje in de kolommen van pagina 3 gisteren: Prins slaapt slecht om ‘Mozambique’. Geplaatst omdat nu eenmaal alles wat de RVD doorstuurt naar de pers een plekje moet krijgen, maar voor het overige geen enkele noemenswaardige aandacht gegund. Een opzichtige blunder van het journaille: we hebben het hier verdomme wel over onze toekomstige koning! Met andere woorden: wij zitten straks opgescheept met een staatshoofd dat al niet kan slapen bij de eerste de beste kritische vraag over zijn godvergeten vakantiehuis!

Hoe moet dat gaan als die man straks echt verantwoordelijkheid draagt, vraag ik me met de nodige ongerustheid af. Wat als hij minister-president Wilders zijn ontslag moet aanvaarden of, in het landsbelang, moet weigeren? Een duivels dilemma, dat hem van de nodige nachtrust zal beroven. Wat als Máxima ervandoor gaat met een rijke Arabier? Slapeloze nachten zullen het gevolg zijn. Wat als een virus nog veel gevaarlijker dan de Mexicaanse griep zijn volledige volk naar de kloten helpt? De man zal helemaal geen oog meer dichtdoen.

Zodra de slapeloosheid ook fysiek zijn tol gaat eisen, zal hij gekscherend Koning Wallem IV genoemd worden, onze huidige Kroonprins van Kokanje. Tijdens de Troonrede zal, naast alle toehoorders, voor het eerst ook de spreker halverwege in slaap vallen. Op Koning(inn)edag zullen we Willem-Alexander rondgereden zien worden in een bus of koets waarin hij zelf een dutje ligt te doen – uitgeput door de stress van alle voorbereidingen.

En nooit is er een moment waarop hij zich eens rustig een weekje kan terugtrekken in zijn vakantiehuis in Mozambique; als dat er al komt is er veel te veel geluidsoverlast (rotkop-alert!) om er goed uit te kunnen rusten.

Het lijkt mij de hoogste tijd voor een diepgravend onderzoek naar de stressbestendigheid van ons staatshoofd in spe; dat wil zeggen, als zijn gesteldheid het toelaat. Uiteindelijk heeft hij ook nog drie kinderen om naar om te kijken, en die mogen natuurlijk nooit het slachtoffer worden van ons dwaze verlangen naar een troonopvolger.

Nieuwe stukjes in je mailbox?

Meld je aan en ontvang een mailtje bij elk ei dat gelegd is.
Loading

Een gedachte over “Wallem”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *