Heilig

Het viel natuurlijk te verwachten dat in het jaar van Darwin de nodige zaken hun heiligheid zouden verliezen. Toch heeft het altijd iets onverwachts, iets speciaals – iets sacraals zou ik haast zeggen – wanneer een heilig huisje op rituele wijze, en wel voor de eeuwigheid, in duigen getrapt wordt. Wie had bijvoorbeeld ooit nog voor mogelijk gehouden dat God ontwijd zou worden door niemand minder dan Andries Knevel? Niet dat zijn loutering de mensheid ook maar op enigerlei wijze van nut is, maar toch.

Ook de profanatie van het strooizout in Groot-Brittannië kwam vrij onverhoeds. Door de aanhoudende kou en sneeuwval was er plotseling geen strooizout meer voorhanden, en wat vroeger ondenkbaar was, gebeurt nu gewoon: de straten worden met doodordinair keukenzout bestrooid, of: bekeukend, zou je dan eigenlijk moeten zeggen.

Alleen de vreselijkste machtsusurpatoren hebben in het internationale Darwinjaar de euvele moed om stug vast te houden aan zaken die zij zonder enig recht onaantastbaar hebben verklaard. Jan Peter Balkenende bijvoorbeeld vond vrijdag nog dat geen middel geschuwd moest worden om de economische crisis te bestrijden. Een dag later, toen bleek dat enkele slechte verstaanders die woorden wat al te letterlijk gingen interpreteren, voegde hij daaraan toe dat de hypotheekrenteaftrek natuurlijk heilig was, waarop Agnes Jongerius niet achter kon blijven en de leeftijd van 65 heilig verklaarde als het om het recht op AOW ging.

Ik wil wel zo ver gaan dat het heerlijk zou zijn om al op mijn 65e te kunnen stoppen met werken, en het is zalig dat ik iedere maand een paar honderd euro hypotheekrente van de staat terugkrijg. Maar dit doet aan de volstrekte krankzinnigheid van het hypotheekstelsel en de bittere noodzaak van het langer doorwerken natuurlijk weinig af, en ik zou dan ook niet tot heiligverklaring durven overgaan.

Die crisis zou op deze manier nog wel eens een staartje kunnen krijgen, ben je geneigd te gaan denken.

Het kan echter nog erger. In Italië ligt een mevrouw al 17 jaar in coma. Leg haar naast een kasplantje en je zou zweren dat het kasplantje hevig aan ADHD lijdt. Als het aan God had gelegen, was die vrouw er al in geen jaren meer geweest. Verderfelijke goddeloze machines houden haar kunstmatig in leven. En nu wil de familie daar maar eens een einde aan maken, zoals er jaarlijks zoveel families zijn die dit in soortgelijke omstandigheden doen. Behalve in Italië, want in Italië krijg je dan te maken met Silvio Berlusconi.

Iedere paar jaar is het wel raak, misschien is het wel steeds dezelfde vrouw die een paar jaar geleden nog maar veertien jaar in coma lag en nu dus zeventien; het zou zomaar kunnen, want je vergeet ook altijd hoe zo’n zaak nou eigenlijk afloopt, en wat doet dat er ook toe, het gaat om de discussie waarvan je je steeds afvraagt waarom die in de 21e eeuw in godesnaam, of als die niet mee wil werken in vredesnaam nog gevoerd moet worden, en al helemaal waarom dat iedere paar jaar opnieuw moet gebeuren.

Maar goed, volgens Silvio mag het gewoon niet van God. Voor Silvio is het leven heilig, en voor Silvio is vooral ook Silvio heilig. Het stopzetten van kunstmatige voeding is euthanasie en (dus) moord.

Ligt het nu aan mij of klopt hier iets niet? Ik heb al nooit begrepen hoe een eeuwenoud geloof kan voorschrijven dat je op zondag de auto moet laten staan of de tv niet aan mag zetten, maar als er mensen zijn die hun kinderen bewust niet laten inenten omdat God wel bepaalt of iemand polio krijgt of niet, dan zou ik toch zeggen dat het kunstmatig in leven houden van een comapatiënt ook niet echt is hoe God het bedoeld had. En dan zou het stopzetten van al die apparaten moord zijn?

Petrus heeft in 1992 al de deur van het nachtslot gehaald omdat hij Eluana Englaro verwachtte, en ik kan niet anders dan concluderen dat Silvio Berlusconi nu na zeventien jaar een lafhartige poging heeft ondernomen om het leven van deze vrouw tegen de wil van God nog langer te rekken. Hij heeft jammerlijk gefaald, want God straft natuurlijk onmiddellijk. Als die niet zal branden in de hel, dan weet ik het ook niet meer.

Nieuwe stukjes in je mailbox?

Meld je aan en ontvang een mailtje bij elk ei dat gelegd is.
Loading

8 gedachtes over “Heilig”

 1. ευ (eu) = “goede” en θάνατος (thanatos) = “dood”. Daar is toch niets mis mee zou je zeggen. Dat wens ik zelfs mijn grootste vriend nog toe. Gelukkig heb ik geen vrienden die zich voor rotte vis (Ιχθυς) willen laten uitmaken. Schijnbaar moeten deze waterdieren (die door God geschapen zijn op weet ik veel welke dag) tijdens het leven reeds het vagevuur doorstaan, zodat onze schijnheilige Silvio rustig in de reet van Paus kan gaan slapen.

 2. allemaal goed en wel maar zou u niet eens heel snel een mening formuleren over het feit dat Geert Wilders de toegang tot Engeland wordt ontzegd? want daar zijn naar mijn gevoel veel te veel mensen verontwaardigd over.

 3. VIC moet lachen om (lees: raakt heel erg geirriteerd van) katholieken die hun “lidmaatschap opzeggen”. VIC vindt dat je wel van je geloof af mag vallen (God bestaat helemaal niet!), maar je “lidmaatschap” van een kerk opzeggen?!? Hoeveel lulliger kan het allemaal worden? Stelletje half breindode zwakkelingen… *of* je bent Katholiek (hoofdletter K!), of je bent het niet. Maar ga niet je godvergeten lid-maat-schap van je lokale wekelijkse knurftenbijeenkomst opzeggen!

  >:(

  xV

 4. Laatst hoorde ik een verhaal, dat een stel gelovigen heel lang in een lift had staan wachten, want ze mochten op zondag zelf niet op het knopje drukken. Gelukkig voor hen kwam er toen iemand langs die ook naar boven moest.

 5. Ik snap niet waarom Het Vaticaan ooit moeilijk heeft gedaan over condooms, terwijl het de machinerie die nodig is om iemand kunstmatig in leven te houden – inderdaad – heilig verklaart.
  De afgelopen dagen vond ik het erg jammer dat ik geen lid was van de katholieke kerk. Wat zou het prettig zijn geweest om dat lidmaatschap nu op te kunnen zeggen.

  En Berlusconi? Ik word al misselijk als ik zijn naam hoor.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *