Nu definitief: crisis

Er gingen al langere tijd geruchten, maar nu is het eindelijk officieel: we zitten in een diepe crisis, mensen. Het ultieme oordeel werd niet geveld door het CPB dat 0,75 procent krimp becijferde, door Nout Wellink die dat nog te voorzichtig noemde of door onze minister-president die achter op de fiets bij Wouter Bos ontdekte dat wij Nederlanders een beetje tegenwind helemaal niet zo erg vinden. De tijd van subjectieve meningen uit diverse monden is sowieso voorbij; we hebben nu keiharde cijfers die iedere alternatieve verklaring lijken uit te sluiten.

Het CBS maakte namelijk vandaag bekend dat er in 2008 (nu al!) meer kinderen zijn geboren dan vorig jaar, waarmee een jarenlange trend van dalende geboortecijfers doorbroken is. En we weten allemaal: juist op momenten dat het bestaan op aarde in een nachtmerrie verandert, komt de mens collectief op het idee om volgende generaties deelgenoot van al zijn ellende te maken. Leven we in een paradijs, dan houden we dat het liefst voor onszelf.

Dat klinkt paradoxaal, maar het is natuurlijk volstrekt logisch. Je bent net je baan kwijtgeraakt, je hebt afstand moeten doen van je Hummer om je hypotheek te kunnen betalen (en zelfs dan), je overleeft inmiddels op een dieet van Unox tomatensoep met balletjes en casinobrood als ontbijt, je breedbeeld-tv heeft het begeven, vakantie zit er voorlopig ook niet meer in, wat te doen, je kijkt eens naast je op de bank en hee, verrek, daar zit nog iemand die zich te pletter verveelt en hatsikidee, daar valt ook nog eens het licht uit. Als echt alles kut is, ga je vanzelf neuken, bedoel ik maar te zeggen.

En dan is die stijging in 2008 natuurlijk nog maar veroorzaakt door de angsthazen die eind vorig jaar de bui al zagen hangen. Nu de crisis zich in al onze poriën genesteld heeft, voorzie ik voor 2009 een baby-explosie die zijn weerga niet kent. Let u tijdens de feestdagen vooral goed op de buikjes van de aanwezige vrouwen in de vruchtbare leeftijd; de eerste tekenen van de crisis zullen daar ongetwijfeld al zichtbaar zijn.

Daarna is het gedaan met de dikke buiken. Er zullen meer mondjes gevoed moeten worden, maar geld om dat te doen is er niet. Creperen zullen we in het jaar van honger en ontbering; de mollige vrouw wordt sinds lange tijd weer het schoonheidsideaal waar iedereen aan wil maar niemand aan kan voldoen. De mensen zullen groter moeten gaan wonen, maar niemand krijgt nog een hypotheek. We zullen de auto moeten laten staan en de fiets moeten pakken; goed nieuws voor het klimaat, dat echter van slag zal raken en ons dagelijks met harde tegenwind zal confronteren, zowel op de heen- als de terugweg naar, ja, waarheen eigenlijk, want werk is er niet meer, maar hoe dan ook zullen we dagelijks, terwijl we tegen die wind in beuken aan Jan Peter Balkenende moeten denken die zei dat Nederlanders vrolijk zijn als ze tegen de wind in fietsen, godverdomme, de hemel opent zijn poortenen jij bent alleen maar chagrijnig want tegenwind is kut, en dus duik je onderweg een kroeg in, een rookvrije wel te verstaan, ook al kut, waar je je laatste geld verbrast aan glazen bier à raison de 2 euro 40 per stuk, de uitbater moet zijn geld immers ook ergens vandaan halen, en dan komt er een moment waarop je naar huis moet, waar hongerige oogjes je versuft verwelkomen en je ongeruste maar niettemin razende partner de onvermijdelijke vraag stelt of je nog eten voor de hond hebt meegenomen, wat je natuurlijk niet hebt gedaan, met nog meer ruzie tot gevolg, en ruzie, het mag inmiddels als bekend worden verondersteld, moet ook weer goedgemaakt worden.

Kortom, 2009 wordt een jaar vol met crisis. Een liefdevol jaar met andere woorden.

Nieuwe stukjes in je mailbox?

Meld je aan en ontvang een mailtje bij elk ei dat gelegd is.
Loading

3 gedachtes over “Nu definitief: crisis”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *