Gloeilamp

Als Wouter Bos al Nederlander van het jaar wordt vanwege zijn aanpak van de kredietcrisis, dan zal Jaqueline Jacqueline Kramer Cramer op zijn minst Nederlander van het decennium worden. Zij gaat er namelijk voor zorgen dat over vier jaar de gloeilamp is verdwenen.

Nu kun je de Twin Towers doen verdwijnen door ze met een vliegtuig te doorboren, en de diamanten schedel van Damien Hirst kun je per ongeluk uit je handen laten vallen, opdat hij niet meer bestaë. Bij fenomenen en begrippen ligt dat doorgaans een stuk ingewikkelder. Volstrekt onzinnige bezigheden als bungeejumpen en fierljeppen bestaan bij gratie van het feit dat ze mogelijk zijn, en zodra de mogelijkheid van iets is aangetoond, is het onmogelijk dat het ooit nog onmogelijk wordt.

Onze minister van VROM denkt daar heel anders over. Op het moment dat wij elkander een gelukkig 2012 wensen, worden als bij toverslag alle nog overgebleven gloeilampen van hun fittingen verlost zonder een spoor van hun bestaan achter te laten. Vragen we op 2 januari 2012 in de supermarkt waar toch ook alweer de gloeilampen lagen, dan worden we aangestaard alsof we groene marsmannetjes zijn die zo uit een UFO komen wandelen. Glojlmp? Sorry, wij spreken geen Russisch.

Het einde van de gloeilamp: Plato zou zich omdraaien in zijn grot.

In 2012 bestaat alleen de spaarlamp nog, maar die zal dan wel gewoon ‘lamp’ gaan heten, omdat er geen gloeilamp meer is ten opzichte waarvan hij iets bespaart.

De spaarlamp heet enorm goed voor het milieu te zijn. Zo werden eerder ook de filtersigaret, de katalysator en klimaatneutraal vliegen uitgevonden, met als onderliggende boodschap aan de consument dat hoe meer filtersigaretten hij rookte, hoe schoner zijn longen, en hoe meer ‘schone’ auto- en vliegtuigkilometers, hoe groener de bossen.

In de supermarkt zijn sinds kort alle koelschappen met deurtjes afgesloten. ‘Eerst kiezen, dan pakken. Voor een beter milieu’, staat er op de deurtjes, in smeltende ijsletters nota bene. Maar ik kan u verzekeren dat als Albert Heijn hierdoor bespaart op de (kosten voor) koeling, die deurtjes er al in 1887 waren geweest.

Met die spaarlampen is het niet veel anders: een druppel op een brandende gloeilamp. De terroristen van de Nuon zenden ongetwijfeld weer die reclame uit van dat gezin dat een waterkrachtcentrale in de tuin heeft moeten aanleggen om te kunnen voorzien in de elektriciteitsbehoefte rond de kerst – maar dat geeft niks, want ze gebruiken spaarlampen. Ja, en hun energierekening is zeker ook een spaarrekening.

Intussen gaan we met 7 miljard spaarlampgebruikers natuurlijk net zo hard naar de klote als met 6 miljard gloeilampers, alleen duurt het misschien iets langer. Het enige wat echt een beetje zou helpen, is om die hele verdomde klotekerst collectief in het donker door te brengen. Ik ben voor.

Nieuwe stukjes in je mailbox?

Meld je aan en ontvang een mailtje bij elk ei dat gelegd is.
Loading

8 gedachtes over “Gloeilamp”

 1. Nee! Niet in het donker! Daar komen dan weer kindertjes van, en hoeveel schetenlatende koeien gaan die dan weer op hun geweten hebben…
  Ben het trouwens wel eens met de geitenwollensok hierboven. Gewoon goed idee. Maar ik heb dan ook zaterdag op de kerstmarkt twee paar lekkere dikke gebreide sokken gekocht…

 2. Taalverarming!

  Er zijn eigenlijk geen andere woorden
  met gloei* en wel heel veel met spaar*

  Ik opteer om het gloeivarken in te stellen ter compensatie.

 3. Overigens maakt het verbruik wel degelijk heel erg veel uit… ik geloof dat een spaarlamp 5x minder verbruikt en 10x langer mee gaat. Maar dat heb ik misschien gewoon in de propaganda folder van de PvdA gelezen. Bij ons komt de chemokar trouwens regelmatig langs.

  (Ik begrijp dat ik nu een beetje de geitenwollensokken-trol aan het uithangen ben, maar ik vind het gewoon niet zo’n slecht idee van Cramer)

 4. Hmm… Ik denk niet dat mensen meer verlichting gaan aanschaffen alleen omdat de spaarlampen die ze erin doen zuiniger zijn. Hoeveel lichten kun je aandoen in één huis?

  En kerst in het donker lijkt me idd wel gezellig.

 5. gewoon geen vleesch eten met zn allen de gehele k-kerst lang… (kom dacht ik, laat ik eens een favoriet onderwerp aansnijden..)Hoewel lekker rustig wild eten kan geloof ik wel weer.

 6. En de spaarlamp dient als chemisch afval behandeld te worden en moet bij het gemeentelijk depot worden ingeleverd. Dat zijn dus weer twintig dieselkilometers…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *