Captcha en de verhuftering

De mens heeft de van nature zo domme computer inmiddels zo slim gemaakt dat het irritant begint te worden. Dat merk je bijvoorbeeld in het schaken, dat door de alom aanwezige kille waarheid van de machine zijn belangrijkste charme – het gelijk van de grootste eigenwijs – verloren heeft. Maar ook op internet zien we steeds vaker de keerzijde van al het moois dat het digitale tijdperk ons te bieden heeft. Hartstikke leuk namelijk dat je je overal kunt registreren, tot het moment dat er scriptjes komen die honderd nepaccounts op een dag aanmaken.

Spam: zolang Amerika in Irak en Afghanistan zit en verwikkeld is in een War on Drugs zullen we ermee moeten leven.

Overal waar je je wilt registreren, zie je daarom al een tijdje captcha‘s: vervormde tekst waar een robot geen chocola van kan maken maar die jij als superieur wezen zonder problemen kunt herkennen. Althans: dat was de bedoeling. Omdat die kwade robots steeds ingenieuzer in elkaar zitten, moeten de captcha’s steeds onherkenbaarder gemaakt worden, waardoor ik me wel eens afvraag in welk schrift ik geacht word een tekst in te voeren. Gelukkig staat er tegenwoordig soms een knopje ‘Lees dit voor’ bij, maar het zal niet lang duren voordat de spambots dat weer kunnen afluisteren. De volgende stap is misschien om de tekst te laten sms’en, maar de volgende generatie spambots zal die berichten ongetwijfeld alras weer kunnen onderscheppen.

Bloggers, ook niet van lotje getikt, pakken het slimmer aan: zij redeneren dat een computer dan misschien kan lezen, maar toch zeker niet kan begrijpen, en stellen daarom een vraag die alleen een mens van vlees en bloed kan beantwoorden. Alleen bij een correct antwoord op de vraag wordt je reactie gepubliceerd. Een onvervalst examen dus, waarbij de lat meestal helaas niet al te hoog wordt gelegd, maar goed, je kunt niet alles hebben.

Echter.

Een béétje serieus met je lezers moet je toch wel omgaan, en je moet er natuurlijk ook voor zorgen dat iedereen een eerlijke kans krijgt om voor zijn examen te slagen. Ik moet helaas vaststellen dat de meeste vragen hondsbrutaal zijn en de grootste hufterigheid in de hand werken.

Stroomopwaarts bijvoorbeeld vraagt ‘Wat zijn de eerste twee letters van het alfabet?’. Ik heb altijd geleerd om netjes met twee woorden te spreken, en zou daarom willen antwoorden ‘de a en de b, Jan’. Maar dat is dus fout. Ik krijg alleen een reactie geplaatst als ik botweg (botweg! ha!) ‘ab’ invul.
Ab. Dat is hooguit het antwoord op een vraag naar dat kutkonijn dat ranzige moppen op tv vertelde, maar toch niet de eerste twee letters van het alfabet.

Over tv gesproken: Verbal Jam vraagt naar de afkorting van televisie. Een lastige vraag, waar veel mensen misschien TV op antwoorden, of zelfs T.V. Dat is dan fout, maar dat is natuurlijk ook echt zo. Merkwaardig genoeg stelt VJ bij iedere keer herladen een andere vraag, een principe waarvan ik de diepere bedoeling (de spambot nog meer vernederen omdat hij geen enkele vraag goed weet te beantwoorden?) niet kan doorgronden. ‘Hoe spel je het woord ‘de’?’, is een van die alternatieven vragen. Het logische antwoord ‘nou gewoon, dee ee’ wordt wederom fout gerekend; je moet ‘de’ invullen.
Stel je voor, je loopt over straat, je vraagt een willekeurige passant hoe je ‘de’ schrijft en die ploert reageert door alleen maar ‘de’ te papegaaien. Dan zou je toch de kop van zijn romp scheiden? Duh!

Beter wordt het al met ‘In mei leggen alle vogels een…’, waarbij je wel echt een ei moet zijn als je het gewenste antwoord niet invult – maar dit is natuurlijk geen vraag.

Geconcludeerd moet worden dat vrouwen een stuk duidelijker formuleren wat ze willen. Anna Denise bijvoorbeeld vraagt naar de eerste twee letters van Anna, en geeft daar zelf het antwoord al tussen haakjes bij (An). Als je je publiek dan toch als een debiel behandelt, doe het dan ook goed! Wel een beetje een egocentrische vraag misschien.

Absolute winnaar op dit gebied is dan ook Lijn, met haar onovertroffen vraag, die als ik me niet vergis ook al jaaaaaaaren meegaat: ““.

Bijvoorbeeld 5. Als wij hiermee de computers al in intelligentie verslaan, wacht de mensheid nog een zonnige toekomst. Wel jammer dat er nu uitgerekend bij Lijn niet zo veel te reageren valt.

Nieuwe stukjes in je mailbox?

Meld je aan en ontvang een mailtje bij elk ei dat gelegd is.
Loading

14 gedachtes over “Captcha en de verhuftering”

 1. Nou vooruit, speciaal voor jou heb ik de vraag veranderd. Ik heb overigens ook wel eens naar de derdegraads wortel van 525 gevraagd, maar dat bleek toch ietsje te ingewikkeld.

 2. Hmm, dat ‘vanzelf’ klinkt wel heel erg makkelijk. Juist met een populaire tool als WordPress kun je er waarschijnlijk op wachten dat de spammers daar een keer een sluipweggetje voor vinden. Ik gok dat er toch ergens spamfilters in WordPress zijn ingebouwd.
  In mijn logfiles tref ik maandelijks duizenden pogingen aan om bepaalde onderdelen van het systeem te exploiteren.

 3. Ik zal de volgende vraag toevoegen: hoe spel je mierenneuker? 😉
  Want bij alle voorbeelden die je bij mij aanhaalt moet de conclusie eigenlijk zijn: er mankeert niets aan.
  Bij het laatste voorbeeld gaat het om ‘schriftelijke’ communicatie. Als ik iemand op straat vraag om op te schrijven hoe je ‘de’ spelt, komt het helemaal goed.
  Anyway, ik ben met je eens dat het allemaal vervelend gedoe is, ik zou de bezoekers er liever niet mee lastigvallen. Maar als ik naar de statistieken van mijn spamfilters kijk is dit offer helaas noodzakelijk.
  Hoe blokkeer jij je commentspam trouwens?

 4. Dat captchagedoe vind ik zelf ook niet prettig. Vooral voor slechtzienden is het een ramp. Quizvragen zijn dan wat sympatieker. Dat je Stroomopwaarts aanhaalt is wel grappig: ik schreef als antwoord, a b, maar die spatie mocht dus niet….eer ik daar achter kwam.
  Helaas bedient mijn website zich ook van captcha’s. Daar heb ik geen invloed op, maar ach, ik laat het maar zo. Ik had er destijds wel over geschreven, zie de link in het veld ‘website’.

 5. jarenlang had ik als spamvraag: “Wat is mijn achternaam? Het is niet moeilijk, het is gemakkelijk.”
  waarop sommigen “gemakkelijk” invulden.
  soms debiliseren blogbezoekers ook gewoon zichzelf.

 6. Vraag aan de Pivotgebruikers: waarom gebruiken jullie geen hashcash? Mijn ervaring is dat ik daar evenveel (=zero) spam mee krijg als met de quizvraag, en dan verkies ik toch de spambestrijder die onzichtbaar is voor die ene kritische lezer 😉

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *