Postzegel

Toevallig wist Merel dat ik ooit tot taalgebruiker van het jaar was uitgeroepen, dus toen ze de laatste hand aan haar tweede roman legde, gunde ze mij de eer, of ik haar, daar wil ik van af zijn, om een paar maanden voor publicatie de gruwelijkste spel-, stijl- en typfouten uit het manuscript te vissen. Geen overbodige luxe voor iemand die […] schrijft, denkt dat […] aan elkaar moet en […] los (!), en die, terwijl het over een boek gaat, Bestel ‘m nu! schrijft in plaats van Bestel ’t nu!. Bij mij was ze aan het goede adres, want de naam is zero en als haviksogen scannen mijn ogen alle teksten.

Afgelopen vrijdag zag het noeste resultaat van deze arbeid het levenslicht (bestel het dus nu) en werd voor het eerst in de geschiedenis der mensheid een zure taalpurist uitvoerig en naar het zich liet aanzien oprecht bedankt voor zijn pietluttige gemekker. Ik kreeg zelfs een cadeau waar ik bijzonder verguld mee was, want zie hier:

– de eerste officiële zerozegels!

Maar, zult u zich afvragen, waarom heeft die ontwerper nu toch een uitsnede van het logo genomen, en niet het geheel? Dit is toch geen postzegel zo?

Welnu.

TNT Post biedt haar klanten, waartoe u ongevraagd ook behoort, sinds enige tijd de mogelijkheid aan om een Persoonlijke Postzegel, compleet met hoofdletters, te ontwerpen. Wie dacht dat een postzegel zijn geldigheid ontleende aan de troontronie van Beatrix heeft het mis: zolang er ‘Nederland’ en een bedrag op staat, is het goed; we waren alleen te bedonderd om iets anders te bedenken om aan te likken. Dat web 2.0 nu uitgerekend als vijand nummer 1 een bijdrage kan leveren aan de levensverlenging van de handgeschreven kaart, is een briljante vondst van TNT Post, en bovendien heeft het bedrijf op uiterst efficiënte wijze de doodssteek toegebracht aan de ergste specimen der menselijke species: de postzegelverzamelaar. Want hier valt natuurlijk niet tegenop te verzamelen; 2.0 vliegen in 1.0 klap.

Echter, zoals aan alles in dit land zijn er aan de Persoonlijke Postzegel regels verbonden. De afbeelding moet van het type JPEG zijn en mag niet groter zijn dan 2MB, dat soort geneuzel. En nee, er zal geen porno op mogen of een hakenkruis.

Maar nu schijnt het dus zo te zijn.

Dat.

De afbeelding boven aan deze website.

Op een Persoonlijke Postzegel.

In een oplage van tien.

(10)

(tien!)

Niet.

Ik herhaal: niet.

Is toegestaan.

Want politiek gekleurd.

De meneer die zulks heeft beschikt, die onrechtmatig gebruik van een beschermd beeldmerk overigens wel door de vingers zag en de naam iamzero kennelijk niet politiek gekleurd achtte, heeft Merel persoonlijk per brief van de hem moverende redenen op de hoogte gesteld, met als gevolg dat het arme schaap nu net als ik door de AIVD geschaduwd wordt op verdenking van staatsondermijnende activiteiten. Ik heb die brief, vermoedelijk niet gefrankeerd met zerozegel, nog niet gezien, en stiekem hoop ik ook dat het niet waar is. Want als het wel waar is, dan heeft die man mijn baan.

Ik hoorde Ahmed Aboutaleb verkondigen dat hij gesolliciteerd heeft op de functie van burgemeester van Rotterdam omdat die vacature slechts eens in de twaalf jaar beschikbaar komt. De functie van censor van de Persoonlijke Postzegel kan niet anders dan vervuld worden door een verstokte ambtenaar die al jaren tegen zijn pensioen aan zit te hikken maar met geen stok achter zijn bureau weg te slaan is. Geef mij alsjeblieft een seintje zodra die man eindelijk van zijn welverdiende AOW gaat genieten, anders moet ik weer een paar decennia wachten op de volgende kans op mijn droombaan.

Nieuwe stukjes in je mailbox?

Meld je aan en ontvang een mailtje bij elk ei dat gelegd is.
Loading

11 gedachtes over “Postzegel”

  1. laat me je uit de droom helpen: de zegelontwerpenbeoordelaar is vast en zeker een vrouw! alleen die zijn gek genoeg om tegen betaling van een ridicuul hongerloontje dit soort achterlijk werk aan te nemen. een man blijft dan liever op de bank met een pijpje pils voor de buis hangen…

  2. Zoals je waarschijnlijk al vermoedde hecht ik wel waarde aan jouw aanbevelingen en als je iets (‘m en het) dan ook nog twee keer aanbeveelt, dan kan ik niet anders dan daar iets mee doen.

  3. Wat een geweldig cadoo!
    Postzegelen als staatsgevaarlijke activiteit biedt wel weer perspectieven; eindelijk komt het living on the edge binnen ieders bereik.

  4. Kijk aan, goed werk. Op een of andere manier heb ik er nu ineens het volste vertrouwen in dat er in het nieuwe boek van Merel geen onjuiste spatie meer te bekennen zal zijn! (Niet dat ik dat vertrouwen niet al had hoor Merel… 😉

    Klinkt inderdaad wel als een droombaan. Als je twijfelt of je die zware taak wel in je eentje aankunt, kunnen we er ook nog een duodroombaan van maken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *