Catlag

De media hadden hun huiswerk bijzonder ijverig gedaan dit jaar. Alsof de klok voor het eerst werd teruggedraaid, werd van alle kanten uitvoerig uit de doeken gedaan waarom niet de wintertijd van start ging, maar de zomertijd ten einde kwam. Want wintertijd bestaat niet: er is zomertijd en er is tijd, aldus hoogleraar Erwin Kroll in zijn college tijdens het 8 Uur Journaal.

Je reinste flauwekul natuurlijk. Ja, er is tijd, dat is een verdedigbaar standpunt, maar er is niets te bedenken waardoor de tijd die we tussen maart en oktober hanteren superieur zou zijn aan de tijd in de donkere helft van het jaar. Vermoedelijk heeft het alles te maken met het feit dat de klok teruggedraaid wordt; het zal een Belg geweest zijn die dit ooit begrepen heeft als ’terug naar wat het oorspronkelijk was’.

Twee keer per jaar denk ik na over de tijd, en dat is net niet genoeg om me definitief in een gesticht te doen belanden. Knettergek word je ervan. Ik bedoel: moet je niet gewoon het lef hebben om de fout in te zien van degene die de klok ooit, helemaal in het begin, aan heeft gezet? Kunnen we het die man ook kwalijk nemen dat hij in al zijn enthousiasme die slinger een zwieper gaf toen hij zijn uurwerk na veel huisvlijt eindelijk, na vele, ehh ja, hoe lang eigenlijk, dat wist hij niet want er was nog geen tijd, enfin, na lange tijd gereed had, en het daarmee 12 uur was terwijl hij eigenlijk nog een uurtje had moeten wachten?

Met de kennis van vandaag zouden we de dag laten beginnen op het moment dat we nu 7.18 uur noemen, want dat schijnt het moment te zijn waarop we gemiddeld opstaan. En dan kan men voor de zomertijd aankomen met economische motieven, maar reken maar dat wanneer de dag om 7.18 uur begint er een stuk minder ambtenaren met een één-uur-tweeënveertig-tot-negen-uur-tweeënveertig-mentaliteit zijn.

En welke onbenul heeft verder bedacht dat het begin van de lente 21 maart heet, en de start van de winter 21 december? Je voelt gewoon aan je water dat er geen hout van zo’n telling klopt als je bij dat soort data uitkomt. Waarom begint het jaar niet gewoon met de kortste dag? Meteorologisch-astronomisch gezien kan ik zo snel geen onbenulliger moment bedenken om je jaar te beginnen dan op 1 januari. Dus hup, nieuwjaarsdag gewoon op wat nu 21 december is, en als we de mensen wijsmaken dat ze voortaan vrij zijn tussen oud en nieuw en kerst in plaats van andersom, krijgen we de handen daar best voor op elkaar.

Ik wil maar zeggen: ons mensen kun je alles wijsmaken, zelfs een onderscheid tussen zomertijd en wintertijd. Kom daar maar eens om bij je kat. Die weet wel beter. De wekkerradio moet een uurtje terug, de magnetron, de mobiele telefoon, de video, de thermostaat: het is een aardig ritueel, niet meer dan dat, en de computer en de iPod doen het al zelf voor je. De kat daarentegen is met geen mogelijkheid terug te draaien. Gemiddeld om 6.18 uur meldt hij zich het komende halfjaar voor zijn voer. Dat gaan dan ongeveer zo. Ziedaar het ultieme argument tegen de wintertijd.

Misschien moet ik mij de komende maanden maar een acht-tot-vier-mentaliteit aanmeten.

Nieuwe stukjes in je mailbox?

Meld je aan en ontvang een mailtje bij elk ei dat gelegd is.
Loading

3 gedachtes over “Catlag”

  1. Hahaha, briljant filmpje!
    Ik ken mensen die in de war raken van zomertijd. Als in: het is 12 uur en toch staat de zon niet op z’n hoogst. Dat zijn dan natuurlijk wel van die rare mensen die op het platteland in een vreemd land wonen…

  2. Volgens mij moeten we de seizoenen ook afschaffen, klopt allemaal niet meer met de zon en de temperatuur enzovoorts. Of alvast de winter er tussenuit halen zodat we alleen nog aan lente, zomer, herfst doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *