Paralympics

Sinds ik gans badmintonnend Nederland (n=2) over mij heen heb gekregen na een toch alleszins vriendelijk bedoeld stukje, weet ik dat mensen het niet op prijs stellen wanneer je je neerbuigend uitlaat over de sport die zij met zoveel passie en inzet beoefenen – hoe sneu die sport op zichzelf ook is.

Nu in China de Paralympics aan de gang zijn, is deze fatsoensnorm natuurlijk extra van kracht. De sporters verdienen het grootste respect voor hun prestaties, en daar mag niet in badinerende termen over gesproken worden. Ik kan me daar prima in vinden; het is prachtig dat die Paralympics er zijn en het is ook goed dat er veel aandacht voor is in de media. Toch kost het me enige moeite om mijn gezicht in de plooi te houden bij dit soort scenario’s, waarin nummer 1084 het Olympische botsautotoernooi met overmacht gewonnen lijkt te hebben.

Het meest verbaasd was ik nog over het voetbal voor blinden, waarvan ik het bestaan niet kon bevroeden. De teams bestaan uit vier blinden (voor de zekerheid nog maar eens gemaskerd) en een slechtziende keeper, en dat ziet er dan ongeveer zo uit:

Hoewel ze het niet kunnen lezen kan ik er misschien maar beter het zwijgen toe doen, voor ik wilde fantasieën krijg over weinig oogstrelend voetbal, wedstrijden waarin de beslissende 1-0 pas in de 324e minuut van de verlenging valt, discussies over al dan niet aangeschoten hands, rode kaarten die genegeerd worden, de vraag waarom de teamgenoten eigenlijk allemaal hetzelfde tenue dragen, de dovenvariant waarin de spelers verplicht een grote koptelefoon dragen waar muziek van Frans Bauer uit komt, blinde toeschouwers die elkaar de hersens inslaan omdat ze niet doorhebben dat ze hetzelfde team aanmoedigen en scheidsrechters met rood-witte stokken en honden die continu de bal afpakken.

In plaats daarvan: respect. Wow. Check die penalty op 0:47… daar kan Seedorf nog een puntje aan zuigen.

[wp_youtube]5xp6diHSjMU[/wp_youtube]

Nieuwe stukjes in je mailbox?

Meld je aan en ontvang een mailtje bij elk ei dat gelegd is.
Loading

3 gedachtes over “Paralympics”

  1. of zoals nico dijkshoorn vandaag vreselijk terecht stelde in de VK: als het dan toch allemaal zo heel erg sensationeel topsport is, waarom zijn jack van gelder en mart smeets dan niet in china gebleven?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *