Verantwoording

Als een enkele werknemer van een kleine afdeling voor langere tijd ziek is, kan deze in zijn eentje de verzuimcijfers van de hele afdeling behoorlijk negatief beïnvloeden, om niet te zeggen verpesten. In het jaarverslag haast de redacteur van dienst zich dan gewoontegetrouw om de logische verklaring van het vertekende beeld omstandig uit de doeken te doen, vaak nog met de bangelijke toevoeging dat de stijging van het verzuim uiteraard de aandacht van het management heeft. De naïeve veronderstelling is dat het afleggen van verantwoording meer inhoudt dan het uitbraken kille cijfertjes.

Ik heb altijd gedacht dat ik blij zou mogen zijn met een eigen bedrijf dat ieder jaar minder winst zou maken, omdat het dan altijd winst zou maken en dus nooit failliet zou gaan. Daarom heb ik ook geen eigen bedrijf, want inmiddels heb ik begrepen dat ‘minder winst’ in de volksmond ook wel ‘verlies’ heet.

Afgelopen weekend werd bekend dat er in het eerste halfjaar van 2008 in Nederland al zevenduizend asielaanvragen zijn gedaan. Ik schrik altijd enorm van die aantallen – van hoe laag ze zijn, wel te verstaan. Hoe een groep die nog geen 0,05% van de totale bevolking uitmaakt het nieuws zo kan beheersen, terwijl ze nog niets hebben gedaan en we ze in gevangenissen stoppen die nog licht ontvlambaar zijn ook. Zevenduizend families Tokkie die onbeschermd hun levenssappen uitwisselen: dat lijkt me meer reden tot zorg.

Alsof de mensen in kwestie nog niet genoeg zelfmoordaanslagen hebben meegemaakt, spreekt de Telegraaf niettemin over een asielexplosie met het generaal pardon als ontstekingsmechanisme, daarbij overigens niet gehinderd door het feit dat het aantal asielaanvragen tien jaar geleden nog altijd meer dan drie keer zo hoog lag.

Wie de cijfers iets langer bestudeert, ziet dat zo’n tweederde van alle aanvragen gedaan is door mensen uit Irak en Somalië. Zou alles pais en vree zijn in die twee landen, dan was er van een stijging van het aantal asielzoekers ineens in het geheel geen sprake meer.

En dat is toch frappant. Een paar jaar geleden zijn er enkele politici geweest die het goed toescheen om het Iraakse volk te bevrijden van Saddam Hoessein. Zo zijn we meegesleurd in een miljardenverslindende operatie, waarin Tomahawk-raketten van 1,3 miljoen dollar per stuk werden afgevuurd als was het oudjaarsavond. Die waren dan niet van ons, maar toch, we hebben ons niet onbetuigd gelaten. We hebben er een bende van gemaakt en nu schreeuwen de grootste voorstanders van de oorlog moord en brand om een paar duizend vluchtelingen die ons 50 miljoen euro gaan kosten.

Over verantwoording afleggen gesproken.

Nieuwe stukjes in je mailbox?

Meld je aan en ontvang een mailtje bij elk ei dat gelegd is.
Loading

4 gedachtes over “Verantwoording”

  1. Bijna dertig mensen per jaar sterven in Nederland bij huishoudongelukjes zoals electrocutie door haardrogen onder de douche, struikelen met werkende boormachine in de hand of de klassieker “nek breken door val van keukentrap”. Per jaar sterven welgeteld 0 (nul dus) mensen in Nederland door terroristische aanslagen. De jaarlijkse overheidsuitgave voor dat laatste betreft ettelijke miljoenen; aan campagnevoeren over en het tegengaan van huishoud-doden spendeert Nederland welgeteld 0 (nul dus) euro. Ook zo’n voorbeeld van onjuiste verhoudingen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *