Vermomd

Radovan Karadzic is gearresteerd terwijl hij een witte baard droeg, lang haar voorzien van een energievoorzienend knotje had en onder een valse naam als behoorlijk alternatief geneesheer werkzaam was. Als arts zal hij zich ongetwijfeld uitermate beschaafd gedragen hebben, omdat het anders te veel in de gaten zou gaan lopen. Wie weet hoe verdrietig sommige van zijn patiënten nu zijn omdat hun behandeling door de vriendelijke Dragan Dabic vroegtijdig beëindigd is.

Intussen vraag je je af hoe Geert Wilders zich ooit zou vermommen, mocht het nodig zijn. Of welke langgezochte misdadiger achter de vermomming Geert Wilders schuilgaat natuurlijk.

Het bericht over Karadzic’ aanhouding stemde mij hoopvol. Niet omdat een oorlogsmisdadiger die al vijftien jaar werd gezocht nu eindelijk gepakt is, maar juist omdat hij er door een simpele vermomming in slaagde jarenlang uit handen van de politie te blijven en uiteindelijk zelfs gewoon met de bus naar zijn werk kon gaan. Daarmee bedoel ik natuurlijk niet dat alle criminelen wat mij betreft hun berechting mogen ontlopen. Het gaat me erom dat er ook aan het belangrijkste nieuws ter wereld verhalen kleven waarvan je zou kunnen denken: nou, driehonderd jaar geleden misschien, maar in 2008 toch zeker niet meer.

Guerrillastrijders in de regenwouden van Colombia die zich in de luren laten leggen door een witgeschilderde helikopter en zo Ingrid Betancourt laten bevrijden, Karadzic die met een gerust hart bus 73 pakt naar de alternatieve kliniek waar hij werkt en ja, toch ook de vrouw van wie halverwege de twintigste eeuw niet met zekerheid kan worden vastgesteld welk geslacht zij heeft: stuk voor stuk verhalen waarbij het nodige te fantaseren overblijft.

Ik had dokter Karadzic hierboven ook als een meedogenloze slager kunnen introduceren, en Foekje Dillema twee dagen terug als een brave huisvrouw. Feitelijk is het volslagen irrelevant. Het interesseert me werkelijk niet of Foekje een vrouw of een man was, of voor mijn part amorf of androgyn, en wie op mijn karakterisering van Karadzic als vriendelijke arts verontwaardigd reageert door te stellen dat ik wat al te makkelijk voorbijga aan ’s mans misdaden tegen de menselijkheid, heeft er dan ook bar weinig van begrepen.

Ik verwonder mij slechts, en ben blij dat dat kan. Er komt misschien nog eens een tijd, als alles vanzelfsprekend is, dat we daar jaloers op terugkijken. Waarschijnlijk, gelukkig, niet.

Nieuwe stukjes in je mailbox?

Meld je aan en ontvang een mailtje bij elk ei dat gelegd is.
Loading

9 gedachtes over “Vermomd”

  1. Een zeer vermakelijke act, die de heer Karadzic hier met treugwerkende kracht ten beste geeft. Daar kan ik niets anders van zeggen. Ja, behalve dan dat deze spectaculaire stunt onderstreept om wat voor (relatief) intelligent en dus extra gevaarlijk persoon het hier eigenlijk gaat.

  2. Ik las dat hij de identiteit aangenomen had van een dode. Daar spreekt dan weer de hoop uit van een leven na de dood….hoewel je liever iemand anders zou willen zijn in je tweede leven…..

  3. Ach, hoeveel webloggers zijn er niet die dagelijks op de fiets naar hun werk gaan zonder dat hun lezers weten hoe hij/zij er uit ziet. Het leven is virtueel . . . . .

  4. nou. betancourt is gewoon gekocht. en onze vriend dabic hing dagelijks in een extreem-rechtse kroeg waar zijn foto aan de muur hing – niet bepaald hoopvol allemaal.

  5. VIC vindt het hoopvol dat we anno 2008 nog verrast kunnen worden door simpele inventiviteit (Betancourt gered door een simpele truuk, Karadzic jarenlang verstopt achter een baard… ).

    VIC vindt het trouwens ook wel hoopvol dat ondanks het oerwoud aan haar en andere simpele inventiviteit aan de kant van Karadzic hij dan toch nog gesnapt is.

  6. Inderdaad zullen e rgek genoeg mensen zijn die een fijne genezer verloren hebben. Hoewel er meer zullen zijn die zich misschien uit en te na genaaid voelen. En onzeker misschien. Hoe konden ze hem nu niet herkennen in al die jaren?

    Geert heeft het dan weer makkelijk. De perioxide uit laten groeien en klaar is Geert.

  7. Ik snap je punt geloof ik niet helemaal. Bedoel je ‘grappig dat dit mogelijk is’? En waarom is dat dan precies hoopvol?

  8. Ja, ja! Dat is het natuurlijk. Dat ik daar nooit zelf op ben gekomen. Die Wilders is gewoon een vermomming, zoals mensen die niet herkenbaar op tv willen, die zien er ook altijd uit of ze verkleedkleuters zijn. Hèhè, opgelost!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *