Tankink

Als je me dan tóch vraagt om één positief aspect aan de Tour de France te noemen, dan kom ik al snel uit bij de manier waarop Dione de Graaff de naam van Bram Tankink uitspreekt. Nu heeft Bram ook een achternaam die erom smeekt om met veel gevoel uitgesproken te worden, en ik stel me dan ook voor dat Dione, die ik verdenk van een Gilles de la Tourette-verleden, vlak voor de uitzending alvast haar tong en verhemelte teistert met een welgemeend takke-takke-takke-kut-kut-tankink!, tijdens de tune van Studio Sport vrolijk dooroefent (tudele duu-duu-duu tudelulele ták-ták-Tang-Kink!) en dan zodra ze in beeld verschijnt direct met de deur in huis valt, want is het u ook opgevallen dat die sportjournaals tegenwoordig niet meer beginnen met een vriendelijk ‘Goedenavond, dames en heren’, maar dat komt natuurlijk doordat Dione niet kan wachten: ‘Bram Tankink is in de vijfde etappe van de Tour de France…’ – en de rest hoor ik al niet eens meer.

Als er nog eens een accent wordt uitgevonden om extra nadruk op de t en de k mee aan te geven, dan moet dat wat mij betreft naar links wijzen: een accent Graaff.

Afgezien van deze onmiskenbare meerwaarde vraag ik me wel eens af waarom Bram Tankink ieder jaar weer op de fiets klautert voor die letterlijk en figuurlijk, als u begrijpt wat ik bedoel, gigantische trip door Frankrijk. Bram wint nooit een etappe, Bram kan niet tijdrijden, Bram zit altijd in de bus want Bram kan ook al niet klimmen – ik betwijfel of Bram überhaupt wel kan fietsen. Het enige waar Bram goed in is, is knecht zijn: Bram is een waterdrager, wat in de wielrennerij ook wel een eufemisme is voor een drugskoerier.

Gelukkig maakt Dione een hoop goed, en misschien wordt Bram wel ieder jaar die Tour ingestuurd opdat Dione weer een paar keer ‘Bram Tankink’ kan zeggen.

Het leukste zou nu eigenlijk zijn als Dione dit stukje zou lezen, of dat iemand die haar kent het haar even doorstuurt, zodat ze het de volgende keer in een live-uitzending uitproest als Bram weer iets vermeldenswaardigs heeft gepresteerd – het liefst natuurlijk als Bram Tankink *proest* een ravijn in is gereden.

Maar wat ik eigenlijk via een omweggetje wilde zeggen, is dat ik er verder niet zo gek veel aan vind, aan die Tour.

Nieuwe stukjes in je mailbox?

Meld je aan en ontvang een mailtje bij elk ei dat gelegd is.
Loading

11 gedachtes over “Tankink”

 1. Tout va bien ! Al ben ik niet meer zo op de hoogte van de NL actualiteit 😉
  Er is hier ook erg veel actualiteit…

 2. Waar blijft die Tour de France-poll?
  Ach… die goeie ouwe tijd, toen er nog een forum was, met polletjes…
  (dag Vic, dag Sparta, dag Zero! Het is nog altijd zonnig in Frankrijk 🙂 )

 3. Vrienden, de tour is indien niet het sportieve, dan wel onmiskenbaar het taalkundige hoogtepunt van het jaar. Ten minste, als u zoals ik verstandig genoeg bent om op Een te kijken, nou ja, kijken hoeft niet eens, gewoon Een opzetten en luisteren maar naar de innovatieve commentaar van Michel Wuyts en eender welke oud-renner die er die week naast mag zitten. En voor u het weet, weet u wat het is om “opnieuw buitenblad te trekken”, wat een “zinderend peloton” is, hoe dat peloton kan verworden tot “een verhakkelde boel”, wie er “aan de staart zwabbert”, wie er “schoon op de fiets zit” en welke hellingen zwaar genoeg zijn om “de benen te laten pikken”. Vooral die laatste kan mij, tesamen met een grammetje afghaan van een goed jaar, flink aan het denken zetten. Wat zou mijn benen kunnen laten pikken? Mmmmm.

 4. Het valt ook niet mee om je steeds weer op te laden: de EK (-pool), Wimbledon, en dan nu de Tour de France. Ik doe mee met een pool waarbij je de eerste vijf renners moet voorspellen aan het eind van de Tour, en verder 10 andere renners van wie je hoopt dat ze op weg naar Parijs een etappeoverwinning halen, want daar krijg je extra punten voor.
  Dan ga je ook met andere ogen naar de Tour kijken.

 5. Oooo.. ja! Bam de Groot! Won die niet ooit een van de honderden troostprijzen die Tour elk jaar uitdeelt, Meest Mee in Zinloze Ontsnappingen Die Binnen 10 Minuten Weer Teruggehaald Waren ofzoiets?

  xV

 6. het levert wel leuke auditieve stukjes op anders, die tour. Moest nog best lang nadenken over die letterlijke en figuurlijke trip, maar ik heb m geloof ik! Geen bal aan die Tour, eigenlijk sport sowieso geen bal aan, behalve met pool en borrel, dan is het wel weer draaglijk.

 7. Een voordeel van mijn werkloos- en tijdelijke arbeidsongeschiktheid is het gemis van Radio Tour de France tijdens de rit naar huis. Nu kan ik in stilte of met een muziekje op de achtergrond gewoon het eten voorbereiden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *