Illegaal

Ik las vandaag dat het CDA neigt naar een verbod op illegaliteit. Let wel: pin me er niet op vast, ze zijn er nog niet helemaal uit, de stemming is ongeveer 65-35, maar portefeuillehouder Van de Camp is voor, dus ga er maar van uit dat het ervan gaat komen.

Ik breek intussen al uren mijn hersenen over het voornemen.

Een verbod op illegaliteit, is dat niet hetzelfde als het strafbaar stellen van een geslaagde zelfmoord of het afkeuren van een doelpunt omdat de bal de lijn niet heeft gepasseerd? Waarom dan niet meteen in één moeite door ook een verbod instellen op abortussen bij niet-zwangere vrouwen, alcohol voor moslims en wildplassen voor mensen met een stoma?

Voor de goede orde: het woord ‘illegaal’ betekent ook wel ‘onwettig’; dat is al een jaar of tweeduizend het geval. De grootste politieke partij van Nederland neigt er nu dus naar om in de wet te verankeren dat onwettigheid tegen de wet indruist.  Ik kan me voorstellen dat men niet over één nacht ijs wil gaan alvorens men over zo’n heikel punt een definitief standpunt inneemt.

Hopelijk schakelt men het wetenschappelijk bureau in en houdt men in de ongetwijfeld zware onderhandelingen rekening met de praktische uitvoering van de anti-onwettigheidswet. Want waar beschuldig je een illegaal eigenlijk van als je hem op grond van deze nieuwe AOW staande houdt? Tsja, van het feit dat hij bestaat terwijl hij onwettig is. Verboden moet hij worden, hij heeft geen bestaansrecht! En opsluiten biedt dan geen soelaas, want je kunt veel van gevangenen zeggen, maar niet dat ze niet bestaan.

Sterker nog: gevangenen die niet bestaan zijn bij wet verboden.

Zo bezien kun je je al doorfilosoferend zelfs afvragen of je iemand die je ervan verdenkt verboden te moeten worden eigenlijk wel kunt aanhouden als hij overduidelijk bestaat – als er handen zijn waar je de boeien omheen kunt slaan en een mond die de naam van de niet-bestaande kan uitspreken.

Zo ver zullen ze bij het CDA nog niet gedacht hebben. Waarschijnlijk zit Hirsch Ballin zich vooral suf te piekeren waar hij zijn ontbiedingen aan bureau straks naartoe moet sturen.

Nieuwe stukjes in je mailbox?

Meld je aan en ontvang een mailtje bij elk ei dat gelegd is.
Loading

3 gedachtes over “Illegaal”

  1. Er zijn natuurlijk al meer dan genoeg verboden. Misschien een leuk om idee om de verplichting in te stellen dat bij ieder nieuw verbod dat geïntroduceerd wordt een ander verbod opgeheven moet worden?

  2. Briljant stukje.
    Ik had de kop ook al gezien en ‘m ergens opgekrabbeld om er iets mee te doen, maar je was me voor… 🙂
    Ik ben ook benieuwd wat je tegen zo iemand gaat zeggen: “U mag niet meer illegaal zijn! Anders dan, …” Ja, dan wat eigenlijk?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *