Vingertip

Het mocht potdorie eens tijd worden: in navolging van Aldi, Dirk van den Broek en al die andere grutters gaat ook Albert Heijn eindelijk eens een proef starten met het betalen via je vingerafdruk. Betalen met je vinger: hartstikke gewoon bij Albert Heijn.

Als het de bedoeling is dat we in de toekomst alleen nog maar met onze handen betalen, dan denk ik dat de invoering daarvan nog wel wat voeten in de aarde zal hebben. Ik vind het althans wel een prettige gedachte dat ik, mocht het nodig zijn, direct nadat ik een half uur in bad heb gelegen iets kan kopen, en niet eerst twee uur hoef te wachten tot mijn omahanden hersteld zijn. En van snoeien in de tuin zal helemaal niets meer terechtkomen als ik daarmee mijn ganse kapitaal op het spel zet.

Maar dat zal mijn tijd wel duren, en daar gaat het me nu dan ook niet om.

Waar het me wel om gaat, is dat de verschillende medewerkers van het betreffende AH-filiaal (allemaal sales spatie managers of iets dergelijks) die gisteren in het RTL Nieuws aan het woord kwamen, zich consequent en zonder uitzondering bedienden van het woord ‘vingertip’.

Kennelijk is er iemand hoog in de boom bij Albert Heijn geweest die heeft gedreigd om bij iedere medewerker die het gewoon over een vingertopje zou hebben een kootje af te hakken. Het is vingertip, mensen, denk erom! Vingerprint had ook gekund, maar misschien was men bang dat wijsneuzen zouden opmerken dat het in het Nederlands dan Vingeruitprint zou moeten zijn (Neeeee! Printen of afdrukken, niet uitprinten).

Dus Vingertip® it is, want ieder nieuw betaalmiddel heeft een kekke naam nodig, ook als het om een lichaamsdeel gaat. De irisscan zal straks ook wel de Eyecatcher© gaan heten.

Uitgekiende marketing dus weer van onze grootste kruidenier, en ook de timing is weer onovertroffen. Eerder al merkte ik op dat als het Nederlands Elftal de finale van het EK zou halen, dit waarschijnlijk te danken zou zijn aan Edwin van der Sar die zijn nagels niet op tijd knipt, maar inmiddels weet ik beter: Sar beschikt over een door AH gesponsorde Vingertip® Pro met magneetwerking. Wat dat betreft hoeft het ook geen verbazing te wekken dat de proef plaatsvindt in een filiaal in (Hans van) Breukelen; ook daar zal wel over nagedacht zijn.

Ik heb sinds gisteravond enkele malen het topje van mijn rechter wijsvinger, want hij is straks uiteindelijk de sigaar, geruststellend moeten toespreken. ‘Het komt wel goed, kleintje,’ zeg ik dan, ‘je blijft gewoon mijn topperste topje, mijn koetsjie-koetsjie-kootje. Alleen bij Albert Heijn ben je een Vingertip®.’

Alsjeblieft, meneer Heijn: vingertip, dat is toch geen Nederlands. Hooguit is het iets wat je vraagt aan een medewerker van de Christine le Duc: heeft u misschien nog een goede vingertip voor mij? En nee, liever niet iets met Welpies.

Nieuwe stukjes in je mailbox?

Meld je aan en ontvang een mailtje bij elk ei dat gelegd is.
Loading

8 gedachtes over “Vingertip”

  1. mooi hoor het verband tussen je stukjes: van spits naar vingertip als mijn fingerspitzengefuhl me niet bedriegt ben je helemaal klaar voor Duitsland- Portugal.

  2. Het is natuurlijk VingerTip. Bedacht door die mateloos irritante filiaalmanager van de reclame, met hulp van alle welpies.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *