Valegiertjesdag

Martin Bril heeft rokjesdag, iamzero houdt voor u valegiertjesdag in de gaten. De verschijning van de eerste vale gier van het jaar is dan ook een vele malen interessanter fenomeen dan de opening van het melkflessenseizoen.

Rokjesdag is al sinds mensenheugenis van hetzelfde laken en (mantel)pak: de zich maandenlang genegeerd voelende vrouw toont, als het weer het ook maar enigszins toelaat, de schoonheid van haar ledematen aan het zichtbaar opgeluchte mannelijke deel van de populatie. Zelfs in een uitgesproken slechte zomer vol regen en koude is de paringsdrang op een dag, in casu rokjesdag, altijd wel zo groot dat een blaasontsteking op de koop wordt toegenomen.

De lol is er een beetje van afgegaan sinds Gerrit Hiemstra rokjesdag al tien dagen van tevoren ziet aankomen. Het moment waarop valegiertjesdag valt, is daarentegen ronduit onvoorspelbaar. Sterker nog, het is elk jaar maar weer de vraag of er überhaupt eentje zal plaatsvinden.

Gelukkig gaat het de goede kant op sinds de rayonhoofden van de Friese Elf Steden, in de WIA beland door de klimaatverandering, zich ermee bezig zijn gaan houden. Want hoera mensen, er zijn weer vale gieren gesignaleerd! We beleven alweer voor het tweede jaar op rij valegiertjesdag! En dit jaar zijn er zelfs gieren gezien op internetfora in Zuid-Nederland!

Het mooie van valegiertjesdag is dat de traditie voorschrijft dat de gieren bij ieder nieuw bezoek aan Nederland een andere reden voor hun komst moeten aanvoeren. Kwamen de gieren vorig jaar nog weg met een gratuit argument als ‘honger door EU-wetgeving’, dit jaar komen ze aan met ‘de krachtige zuidenwind van de afgelopen dagen in combinatie met het feit dat wij vale gieren op thermiek vliegen’, aldus een woordvoerster.

Prachtig toch!

In al die miljoenen jaren heeft het nooit exact zo uit het zuiden gewaaid als de afgelopen dagen. De gieren die op zondagochtend tussen zestien over tien en drie voor half elf nietsvermoedend een ommetje gingen vliegen in de Pyreneeën werden door de wind gegrepen, konden, vermoedelijk door de vaalheid van hun vleugels, niet meer bijsturen en lieten zich daarom maar gewillig meevoeren tot de wind uitgerekend in Nederland ging liggen.

Om daar begroet te worden door een oranje geschilderde volksstam, uitgerust met trom-petten en brulshirts, klaar voor de oorlog.

Nieuwe stukjes in je mailbox?

Meld je aan en ontvang een mailtje bij elk ei dat gelegd is.
Loading

5 gedachtes over “Valegiertjesdag”

  1. Je kunt nu wel ironisch doen, maar de vale gier heeft ons zuidelijke journalisten wel mooi door de komkommertijd geholpen. Dus ik ben voor . . . 🙂

  2. Heb je ook al een brulshirt zero? Kom je nog een wedstrijd in Rotterdam kijken? Je weet, de TVs zijn groot hier…..

  3. Hela, Valegiertjesdag om 11:19 uur plaatsen? Ik verwachtte je hier voorbij te zien komen, de Letternloop is immers in volle gang. Dan moedig ik Jessica Durlacher maar aan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *