U hebt op deze plek nog helemaal niets kunnen lezen over de affaire Gregorius N. Dat was met opzet, want het leek mij tamelijk overbodig om hier nog eens te herhalen wat iedereen al weet en waar iedereen het over eens is: de arrestatie is een grof schandaal, de overmacht aan politiemannen die Gregorius van het bed lichtte al helemaal, de man mag toch tekenen wat hij wil en het CDA is een christelijke partij.
Binnen de veilige muren van de familie zero besloot ik het maar eens over een andere boeg te gooien. ‘Wat vind jij nou van die hele Nekschot-affaire?’, wilde broerlief op een goed, of eigenlijk niet zo goed, maar dat terzijde, moment weten, doelend op het bovengenoemde mantra van verontwaardiging. (Mijn broer is een stuk minder genuanceerd en noemt verdachten zonder pardon bij hun achternaam.)
‘Ik vind het een luxeprobleem’, zei ik toen.
Nou, dat heb ik geweten. Ik ben nog net niet geëxcommuniceerd, maar hoe ik dat toch kon zeggen! Een luxeprobleem? Het was hartstikke griezelig! Een zorgvuldig georkestreerde politieke actie: het begon allemaal met de aanvallen op satirische programma’s als Kopspijkers en Egoland, daarna kregen we naar aanleiding van de moord op Van Gogh die idiote oproep van Donner om dat dode godslasteringsartikel af te stoffen, toen kwamen de pogingen om Fitna op voorhand te verbieden, en nu wordt een cartoonist afgevoerd alsof het een terrorist is.
Tsja.
Allemaal waar, maar ik krijg zo langzamerhand een beetje dunne poep van dat vrijheid-van-meningsfundamentalisme. Nu heb ik zelf niet zo’n hoge pet op van Jan Peter Balkenende, maar als die man nou echt een systematische campagne tegen de vrijheid van meningsuiting zou voeren, zoals een middelmatige kinderboekenschrijfster laatst suggereerde, alsof we om haar mening hadden gevraagd, dan had hij in zes jaar toch wel wat meer resultaat kunnen boeken dan dat summiere lijstje hierboven?
In andere landen geeft men zo’n cartoonist gewoon een nekschot, of maakt men op zijn minst aan einde aan zijn anonimiteit. Dichter bij huis, men neme Italië, zorgt de premier voor een ijzeren greep op de media. Dat doet JP allemaal niet, en bovendien: al die acties die wel gepleegd zijn, vormen een patroon in die zin dat ze geen van alle het beoogde resultaat hebben bereikt – integendeel, iedereen heeft alleen maar een grotere bek gekregen, en iedere vorm van censuur lokt een extremere volgende uiting uit. Een heel gezond mechanisme, dunkt me.
Die hele arrestatie van Gregorius N. is natuurlijk een uitermate betreurenswaardig verhaal, maar het valt heus wel mee met dat griezelige. Onschuldige Zimbabwanen die in Zuid-Afrika in de hens gestoken worden omdat ze de banen en vrouwen van de autochtone bevolking zouden inpikken, dat is griezelig. Als we dat hier met onze Polen gaan doen, praten we verder.
Mark Rutte, die is trouwens ook griezelig. Die krijgt ingefluisterd dat hij zijn fractieruimte ter beschikking moet stellen aan gecensureerde kunstenaars omdat de VVD zich meer moet profileren als voorvechter van het vrije woord, in de strijd tegen Wilders en Verdonk. Natuurlijk heeft die man dan gelijk, maar gadverdarrie, de onoprechtheid spat werkelijk van de inkt in de krant.
Het probleem is vrij overzichtelijk: het CDA zit al tig jaar in de regering, en als we dit naar onze maatstaven zo griezelig vinden, dan moeten we daar maar een keer iets aan gaan doen.
Ook voor heeeeel middelmatige cartoonisten moet een plaats zijn ivo victoria. Overigens tamelijk subjectief 🙂
En Gummbah maakt racistische tekeningen volgens ‘rotjoch’: http://www.dumpert.nl/mediabase/128261/69f6b2f7/rotjoch_snapt_volkskranthumor_niet.html dus dat is ook al niet leuk 😉
het ergste van al is dat ondertussen niemand opmerkt wat voor een middelmatige cartoonist die nekschot is. dus mag ik dat even opmerken: heeeeeeele middelmatige cartoonist, die nekschot. geef mij gummbah maar.
@Zoot: ‘de Arabische wereld loopt helemaal niet achter economisch gezien’ ????????
Cijfers graag? Om je voor te zijn: ik heb een redelijk ontwikkeld Arabisch land genomen, Libanon. Daar is het gemiddeld inkomen per hoofd van de bevolking $ 10,400 per jaar tegenover $ 38,600 in Nederland. Bron: World Factbook van CIA. In Syrie ligt dit op $ 4,300 per jaar en in Saoedi-Arabie komen ze met al hun dure olie tot $ 20,700 per jaar. Het lijken mij tamelijk duidelijke cijfers. Overigens is het gebrek aan economische voorspoed natuurlijk niet alleen te wijten aan het ontbreken van vrijheid van meningsuiting. Ook het uitsluiten van ongeveer 50% van de beroepsbevolking (de vrouwen inderdaad, ik zal het maar even uitleggen) is hier debet aan.
Het is een opvallende Pavlov-reactie bij het zogenaamde weldenkende deel der natie om hebzucht van het westen als verklarende factor voor het in alle opzichten falende Arabische systeem te zien. Deze zelfhaat -vooral aan te treffen bij links- valt doorgaans erg goed bij de Arabier, die zichzelf zo graag als slachtoffer van krachten buiten hemzelf ziet (het zionisme/de Mossad, de Amerikanen/de CIA, de racistische westerse maatschappijen etc).
Verder daag ik je uit om een definitie te geven van ‘inhoudelijk bezig zijn’. Een onmogelijke opgave omdat wat voor de een inhoudelijk bezig zijn betekent grote onzin voor een ander kan betekenen. Of moet de Staat gaan bepalen wat het inhoudt? Ik denk dat Hirsch B.’s junta maar al te graag op dat aanbod in zal gaan!
Helemaal mee eens, Zero! Dat gezeik, stem dan niet op de CDA… Nederland is een heel erg conservatief land, en is nooit écht tolerant geweest. Geen enkel land, overigens. Wat een boer denkt niet te lusten, dat vreet hij niet. De CDA wil gewoon de Nederlandse moslims achter zich laten scharen. Eigenbelang!
@Sparta, goed beargumenteerd, maar één valkuil: de Arabische wereld loopt helemaal niet achter economisch gezien. Hebzucht van westerse landen is daar ook vooral debet aan. En natuurlijk vinden wij onze manier van leven het best, anders zou het onze manier van leven niet zijn. Uiteraard moet vrijheid van meningsuiting altijd beschermd worden, maar dan vooral ook tegen uitbuiters van die vrijheid, degenen die slechts voor de vorm hun (boute) mening uiten, en echt niet inhoudelijk bezig zijn.
Het kabinet loopt over van respect-voor-moslims. Wat een ongelooflijk neerbuigende houding naar die bevolkingsgroep.
@Sparta: dat zou dan misschien de ignoratio elenchi zijn, maar niet bepaald een schoolvoorbeeld hoor. Noem het een irrelevantiedrogreden, al ben ik het daar zelf niet zo mee eens natuurlijk.
@zero nou weet ik nog steeds niet hoe de drogreden heet waarvan je je bediend hebt in je stukje. Want daar lul je wel weer mooi overheen maar zo is het *natuurlijk* wel 🙂
Ach, een beetje relativeren en zaken in perspectief bekijken kan zo nu en dan geen kwaad. En wat ik van de weeromstuit helemaal vergeten ben te zeggen, is dat die vrijheidvanmeningsfundi’s die nu moord en brand schreeuwen dezelfden zijn die het kabinet een tijdje geleden verweten angst te zaaien met hun anti-Fitna-propaganda. Ik weet niet hoe ik de kwalificatie van een stelselmatige campagne moet duiden, maar enigszins angstig komt het op mij toch wel over.
Ik denk dat van enige orkestratie toch wel sprake is, zie bv. de bodemprocedure tegen Opinio en onlangs stond in de Volkskrant weer een tenenkrommend stukje van zo’n christenbons, maar ik ben het met je eens dat het vanuit het CDA geredeneerd allemaal niet zo veel uithaalt en dat deze acties voor hen averechts gaat uitpakken.
Ha zero. Natuurlijk heb je wel een punt als je zegt dat er ergens in een of ander Takkietakkieland ernstiger problemen aan de hand zijn. Maar op deze manier sla je direct elke discussie dood. Jij bent meer thuis in de argumentatieleer en ik ken niet alle Latijnse benamingen voor drogredenen, dus ik neem aan dat je wel begrijpt wat ik bedoel.
Waar het mij -ongenuanceerd?- om gaat, is dat wij juist dankzij de vrijheid van meningsuiting gekomen zijn waar we zijn, niet alleen in Nederland, maar in de gehele vrije wereld. Uit de dagelijkse clash van meningen komt een synthese naar voren die gunstig is voor de maatschappelijke ontwikkeling (niet alleen economisch). Het is dan ook niet toevallig dat landen waar deze meningsuitwisseling ontbreekt (inderdaad Zimbabwe, maar toch vooral de Arabische wereld) achterstand op de rest van de wereld op economisch en intellectueel gebied bijzonder in het oog springt.
Kortom, iedere aantasting van de vrijheid van meningsuiting is in feite een aantasting van de maatschappelijke ontwikkeling en moet derhalve bijzonder fel bestreden worden. De CDA-junta, gesteund door de griezelige GristenUnie en met medewerking van een totaal impotente PvdA, is m.i. inderdaad bezig met een campagne tegen de vrijheid van meningsuiting. Het wordt dan ook hoog tijd dat zij van het politieke toneel verdwijnt.
Met je conclusie kan ik het overigens wel eens zijn:er zijn wezenlijker zaken in de wereld. Of zoals Camus het al eens mooi beschreef:
“Ce qu’on appelle raison de vivre est en même temps une excellente raison de mourir”