Loktiener

Na het daverende succes van de lokhoer zijn er in het afgelopen jaar allerhande soorten lokkertjes ingezet om mensen van dubieus allooi op heterdaad te kunnen betrappen. Of het nu ging om lokfietsen of lokwoningen, steeds kwam het er eigenlijk op neer dat de politie niet meer in staat is om boeven te vangen, en daarom maar een boobytrap gebruikt, wat in het kader van de lokhoer overigens best nog een leuke woordspeling is.

Er kwamen lokhomo’s, lokauto’s, lokvuilniszakken en zelfs lokoma’s – Ralph Inbar zou zich omdraaien in zijn graf als hij het had meegemaakt. Maar zoals dat gaat met taalhypes: op een goed moment plakt iedereen overal maar lokraak ‘lok’ voor, zonder dat men eigenlok nog begrijpt waar het voor staat.

Het meest schrijnende geval in dat verband is de hele betenhype van enkele jaren terug, naar aanleiding van het afschuwelijke woord ‘digibeet’, verzonnen door een of andere ongeletterde die dacht dat ‘analfabeet’ bestond uit een deel ‘beet’, wat Latijns (sic) was voor ‘ikke niet snappe’, en ‘analfa’, wat dan wel iets met lezen te maken zou hebben.

En nu wil de PvdA dus loktieners gaan inzetten om supermarkten te betrappen op de verkoop van alcohol aan jongeren. Dat lijkt me nou weer typisch zo’n voorstel van übermoraalridder* Jeroen Dijsselbloem, maar daar gaat het nu niet om: ze bedoelen hier natuurlijk helemaal geen loktieners, maar jaagtieners, waarschijnlijk ook nog van die wijsneuzerige kutkoters die direct met hun vingertje staan te wapperen als ze ook maar één druppel alcohol meekrijgen, terwijl de verkoper gewoon goed van vertrouwen was omdat hij al van tien kilometer afstand zag dat de kinders tot geen enkele probleemgroep behoren.

Als de PvdA had willen lokken, dan had de partij met lokbreezers moeten komen die al bijna over de datum waren, zodat de verleiding groot zou zijn om ze snel en dus ook maar aan jongeren onder de 16 te verkopen. Of nog beter: met lokbreezersletjes die in de winkel ronddartelen in een t-shirt met daarop de tekst ‘ik pijp 15-jarigen voor een breezer’.

Of is het de bedoeling dat de puber in kwestie in de hoek van de Gall & Gall op zijn uitgedroogde strotje gaat zitten wijzen, al ‘Dorst! Dorst!’ prevelend, waarna de verkoper niet anders kan dan het arme wicht iets te drinken aanbieden? Ja, dan is het wel een loktiener.

Loktieners… what’s next? Ik ben als de dood dat ik morgen op mijn werk beboet word omdat ik in de vijftien meter tussen mijn kamer en het koffieapparaat door een inpandig rood lokstoplicht loop.

* über… dat is ook zoiets wat men überhaupt veel te vaak gebruikt

Nieuwe stukjes in je mailbox?

Meld je aan en ontvang een mailtje bij elk ei dat gelegd is.
Loading

4 gedachtes over “Loktiener”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *