Woordenboek

Van Dale gaat een woordenboek uitbrengen speciaal gericht op het taalgebruik van vmbo’ers. Van aardbeienbreezer tot zwangerschapstest: het staat er allemaal in.

Het woordenboek is tot stand gekomen nadat medewerkers die vroeger de lemma’s (dat is vmbo’s voor lemmata) inklopten door de digitalisering overbodig waren geworden. Drie jaar lang zaten ze uit pure verveling sms’jes te sturen, en alle woorden die hun T9-woordenboek in al die tijd suggereerde, hebben ze nu eindelijk gebundeld.

Het boek bevat geen moeilijke woorden (‘woordenboek’ was met drie lettergrepen al een twijfelgeval), en de indeling in homo, slet en manwijf in plaats van mannelijk, vrouwelijk en onzijdig moet ervoor zorgen dat de verwijzingen naar zelfstandige naamwoorden door de scholieren ordentelijk worden gevormd (de homo die, de slet die en het manwijf dat).

Daarnaast zijn de definities kort en in begrijpelijke taal geschreven. Dat doet het ergste vermoeden voor de nuance die in de semantiek zo belangrijk is. Er bestaan geen makkelijke woorden, en definities zijn zo ingewikkeld als nodig – anders waren ze in de gewone Van Dale (de havo+-versie, zullen we maar zeggen) ook wel simpeler opgeschreven.

Neem nu een gemiddeld onschuldig woord als ‘islam’:

islam (m.)
1. monotheïstische godsdienst die naast alle profeten uit het jodendom en christendom ook Mohammed als zodanig erkent

Dat is natuurlijk veel te ingewikkeld om achter op de scooter uit te leggen of om in zijn geheel op te slaan in je door wiet aangetaste brein. Dus in de vmbo-versie wordt het dan:

islam (h.)
kudtgeloof van geitenneuqers

Ik zou denken dat een vmbo’er die zo’n woordenboek aanschaft er ook iets van wil opsteken, maar in plaats daarvan wordt hij dus dom gehouden met definities die per definitie niet kloppen. Tot overmaat van ramp staan er bij de moeilijkste woorden ook nog plaatjes en gebruikt Van Dale ‘voor meer leescomfort‘ een groter lettertype. Ik dacht altijd dat die gasten gewoon een hele slechte smaak hadden, maar nu blijkt het aan hun beperkte gezichtsvermogen te liggen dat ze die BrEeZaH-sletjes zo geil vinden!

Hoe het ook zij, ik zou als vmbo’er behoorlijk beledigd zijn door de badinerende toon waarmee Van Dale een hele bevolkingsgroep als dom en achterlijk in de hoek zet, ook al heb ik nog geen woord van het hele boek gezien. Ik zou Van Dale bijna willen oproepen tot het niet uitbrengen van dit boek. Om onze minister-president te parafraseren: Van Dale heeft de verantwoordelijkheid de consequenties van zijn of haar woordenboek continu te wegen.

vAn DaLe WoRdEbOeK dEr VmBoTaAl
Uitgeverij !!***de GeKsTe***!! • 15 pagina’s • € 4,95

Nieuwe stukjes in je mailbox?

Meld je aan en ontvang een mailtje bij elk ei dat gelegd is.
Loading

9 gedachtes over “Woordenboek”

  1. Dit is het meest idiote dat ik in lange tijd heb gehoord. Geef de debielen (excuses aan de echte debielen die er zelf niets aan kunnen doen) een simpel woordenboek. Ik zou zeggen: geef ze géén woordenboek! Nog simpeler! Dan hou je ze tenminste dom!

  2. Ik zou het mooi vinden als er nu een VMBO-er zou opstaan die de dames en heren van Van Dalen (O nee, dat kunnen alleen Heren zijn, van slechts Mijnheer van Dalen wacht immers immer op antwoord) in dure bewoordingen zijn/haar ongenoegen kenbaar zou maken over dit voornemen.

  3. Eigenlijk vind ‘k dit een beetje discriminatie. Puur omdat ze ‘veee ééém bééé oooo’ doen. Waarom zijn vmbo-ers meteen bReEzAH? Ok, ik geef toe, er zijn best veel vmbo’ers die wel zo zijn, maar je hoeft ze toch niet allemaal in een hoekje te duwen en ze te bestempelen met ‘HAI, IK BEN VMBO’ER EN VOLGENS IAMZERO BEN IK METEEN EEN BReEzER!!!!“1’

  4. Hebben vmbo’ers ook andere mobiele telefoons dan? Want mijn telefoon (met T9) kent het woord aardbeienbreezer niet, en van zwangerschapstest maakt hij zwangerschapptest.

  5. *grijns*
    (dat heb ik wel vaker bij je stukjes, en ik heb ook wel vaker dat ik er niks aan toe te voegen heb. maar ik wilde dat toch even zeggen 😉 )

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *