Gewoon

Het kan natuurlijk gewoon een stopwoordje van je zijn, maar gewoonlijk geven mensen die de gewoonte hebben om bij voortduring het woordje ‘gewoon’ te gebruiken niet buitengewoon veel blijk van ambitie om hun standpunt te verdedigen. Sterker nog, wanneer iemand zegt dat iets ‘gewoon fascistisch’ is – of het nu over Geert Wilders of over de Koran gaat – dan voel je gewoon al aan je water dat de argumentatie, if any, ongewoon teleurstellend zal zijn.

Mensen kunnen dan met verbazing kennis hebben genomen van het reclamebureau dat eerder deze maand 60.000 euro opstreek door het logo van de rijksoverheid gewoon te recyclen, maar het bedrijf dat voor ongetwijfeld eveneens een astronomisch bedrag met de nieuwe Albert Heijn-slogan “Gewoon bij Albert Heijn” op de proppen kwam, is pas echt buitengewoon fout bezig.

3 Euro 99 voor een bakje aardbeien, het is maar wat je gewoon noemt, vooral wanneer je bedenkt dat een deel van die 3 euro 89 winst per bakje gewoon in zo’n slogan wordt geïnvesteerd.

En het erge is dat Albert Heijn er gewoon mee wegkomt. Stel dat tuincentrum De Tulpenbol had geadverteerd met “Gewoon De Tulpenbol”, dan hadden we gewoon schuddebuikend over de grond gerold om zoveel kneuterigheid en amateurisme. Maar aan “Gewoon bij Albert Heijn” zitten we gewoon de komende vijf jaar vast. Als het woord ‘gewoon’ dan nog een betekenis had gehad, zoals in “Gewoon met VT Wonen” (of: “Buitengewoon Intratuin”), dan was het nog tot daar aan toe geweest, maar dit slaat gewoon nergens op. En toch werkt het gewoon! Dat kan ik gewoon niet uitstaan.

Gewoon boycotten, die handel, zou ik zeggen.

Tot overmaat van ramp werd vandaag bekend dat de nieuwe slogan van RTL4 vermoedelijk door hetzelfde bureau bedacht is: “Natuurlijk RTL4”.

De rest van het rijtje kunnen we nu uiteraard gewoon zelf wel invullen natuurlijk. Allicht!

Uiteraard van Shell.
Domweg de LOI.
Vanzelfsprekend de nieuwe Barbie (van Mattel!).
Allicht door Philips.
Evident met Elmex.
Onontkomelijk: de Belastingdienst.

Mag ik gewoon even vangen?

Nieuwe stukjes in je mailbox?

Meld je aan en ontvang een mailtje bij elk ei dat gelegd is.
Loading

8 gedachtes over “Gewoon”

 1. Goh ik vond het gewoon goed bedacht van de AH, om niet te zeggen eenvoudigweg briljant. Omdat het is wat mensen zeggen: ‘Waar heb je dat vandaan? Nou, gewoon van de Albert Heijn (of van de Hema, of van de kaasmiet op de Beethoven) ‘. Maar die ‘ Allicht van Philips’ van jou, vind ik ook schitterend.
  Blij dat je je stinkende schaakbroeders weer te boven bent. Is er al weer een Doeklestukje in de maak (bemiddelaar in het politieconflict!)?

 2. Gewoonweg Rendac (die ‘ruimen’ boerderijbeestjes)

  Werkelijk CWI

  Doodeenvoudig DELA

  Zonder meer Boskalis (en het grapje is dan, die doen veel aan landwinning…niet leuk?)

 3. Aaah! Een post naar mijn hart! Ik erger me mateloos aan mensen die gewoon geen zin zonder het woord “gewoon” kunnen maken.

  Leuke slogans! Mijn favoriet is “Uiteraard van Shell”.

  En… Ik twijfel nog, maar hoort deze ook niet in dat rijtje?
  Ja zeker, de …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *