Voor de fans

Het is vreemd om te schaken op de dag dat het nieuws bekend wordt dat Bobby Fischer is overleden. Ik kan niet zeggen dat Fischer een held voor me is; hij was simpelweg van voor mijn tijd, maar aan de andere kant: met zijn match tegen Spassky bracht hij duizenden mensen aan het schaken, onder wie mijn vader, en als die er nooit mee was begonnen, was ik er wellicht nooit verslingerd aan geraakt. Maar dat is een causaliteit die ongeveer gelijkstaat aan wereldwijde rellen als gevolg van een film van een onbetekenend politicus.

Post hoc ergo propter hoc.

Zul je trouwens net zien, dat die film net uitkomt in de week dat ik er niet ben.

Hoe dan ook, de grootmeesters speelden gisteren in ieder geval alsof hun eigen leven ervan afhing, en zero kon niets anders dan in gepaste stijl zijn eerste punt aan te tekenen. Voor de fans hieronder de partij.

En u ziet het: er is internet op de hotelkamer, dus u bent deze week niet helemaal van mij af.

Update: Een demonstratie van ragfijne techniek in ronde 2. Compleet met professioneel tijdrekken rond de veertigste zet en vervolgens een soeverein uitgevoerd eindspelletje.

Update (2): De spectaculaire openingsvoorbereiding was succesvol, maar niet voldoende voor het volle punt.

Update (3): De doldwaze avonturen van de grote zero beginnen groteske vormen aan te nemen. In ronde 4 ontsnapte ik op miraculeuze wijze uit verloren stand. Vandaag de topper tegen de koploper.

Update (4): Het moest een keer fout gaan: in ronde 5 verloren van de computer. De rest van het toernooi is voor spek ende bonen.

Update (5): Na een lafhartig remiseaanbod van mijn tegenstander op zet 16 ging ik er eens goed voor zitten. De beloning: een vol punt voor zero en een zacht eitje voor de koploper. Met nog een punt achterstand is er plotseling weer hoop. Houd moed, zeroïsten!

Update (6) was er niet in verband met een rustdag.

Update (7): Een niet geheel reguliere overwinning, maar daar gaat het niet om: zero is nog altijd in de race! Wie op de hoogte wil blijven van updates (8) en (9), kijke het beste hier.

Update (8-9): De fabel van de spermatozoo in optima forma. Nadat ik in ronde 8 door een onoplettendheid in strategisch al bijna gewonnen stelling het toernooi voor de zoveelste keer verziekt had en er niets anders op zat dan des avonds grote hoeveelheden biers tot mij te nemen, kwam in de slotronde het enige scenario uit waarbij ik nog gedeeld groepswinnaar werd. Met mijn brakke hoofd was het zowaar de beste partij van de week.

Nieuwe stukjes in je mailbox?

Meld je aan en ontvang een mailtje bij elk ei dat gelegd is.
Loading

17 gedachtes over “Voor de fans”

 1. Gefeliciteerd, maar je hebt er niets aan. Alleen de “echte” nummer 1 promoveert. Wij treffen elkaar dus volgend jaar weer in de 2e klasse, met of zonder een touwtje ervoor 🙂

 2. Lazarus en wederopstanding, het is al eens eerder vertoond maar niettemin gefeliciteerd met die eerste plek. En leuke, levendige partijen ook nog eens, om jaloers op te worden!

 3. Van de computer? Gaat die gast iedere tien minuten naar het toilet ofzo, even Fritz-For-Palmtop checken? Of is het gewoon een nerd die als een computer schaakt, saai doch foutloos…?

 4. Dit is inderdaad een leuk speeltje. Ik ben een slechte schaker, maar vind het interessant om anderen te zien schaken. Zo ben ik destijds regelmatig wezen kijken bij het Interpolistoernooi in Tilburg. Daar kon ik op de fiets naartoe. En vaak hadden de spelers pointes in petto die de commentatoren (toch ook geen kleine jongens) niet altijd zagen aankomen.
  Veel succes verder in ieder geval, maar na dit begin…..
  @checkmaat: het overlijden van Bobby Fischer heeft toch redelijk krant en tv gehaald. De NOS heeft zelfs een eerder gemaakte documentaire over Bobby Fischer herhaald.

 5. Als ze allemaal zo gemakkelijk gewonnen worden voorzie ik een gepeperde drankrekening aan het eind van het toernooi!
  Overigens gefeliciteerd ook met de tweede ‘1’ vandaag!

 6. En hoe symbolisch voor een schaker, sterven op je 64e.
  Succes in WaZ natuurlijk. En ik wil niet te veel druk op je leggen, maar je bent natuurlijk de topfavoriet in je groep. Niet weer promotie net uit de weg gaan hoor!

 7. Ik hoor van jou dat Fischer is overleden, het is blijkbaar niet nieuws genoeg voor radio en TV. Geniale gek, jammer dat hij nooit op zijn best tegen Kasparov heeft kunnen spelen.

  Mooie partij inderdaad, het is zo logisch allemaal, en dat tekent juist de klasse . Ik kwam altijd hopeloos in de knoop met deze opening.

 8. Ha, dat is een leuk speeltje! Ik weet alleen niets van schaken. Waar hang je eigenlijk uit, zero? Succes in ieder geval (want ik neem aan dat het een schaaktoernooi is).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *