Politie(k)

De wedstrijden Feyenoord-AZ en Ajax-PSV zijn dit weekeinde afgelast in verband met acties van de politiebonden. Een vreemd besluit, omdat in confrontaties tussen supportersgroepen de wedstrijd zelf altijd de enige 2×45 minuten zijn waarin de politiemannen niet hoeven op te treden. Waarom de wedstrijden worden afgelast, en niet de rellen, is dan ook een raadsel, net zoals het een mysterie is waarom de supporters niet als de wiedeweerga een weiland langs de snelweg uitkiezen voor een stevige matpartij nu ze weten dat oom agent met zijn gezin weekend viert op Texel.

De KNVB maakt zich intussen niet populair door de actievoerders bij monde van directeur Henk Kesler als ‘verwende kereltjes’ en ‘gefrustreerde vakbondsbaasjes’ te diskwalificeren. Zo’n hautaine woordkeuze, die bovendien blijk geeft van een weerzinwekkende politieke opvatting die zich weinig gelegen laat liggen aan de meest basale grondrechten in onze samenleving, vraagt natuurlijk om een aframmeling met de wapenstok. Het is dus maar goed voor Kesler dat de agenten juist een rustig weekend hadden ingepland.

Maar goed, de politie is nu nog bozer dan zij al was, en dat doet bij mij de vraag rijzen wie de orde gaat handhaven als dit tot wilde acties gaat leiden.

Kesler heeft natuurlijk wel degelijk een punt. De sterke arm wil er netto 200 euro per maand bij, en omdat dat niet zonder slag of stoot gegeven wordt, gaan ze maar staken. Zo 1917 is dat. En dat terwijl de agenten iedere week gratis naar het voetbal mogen en tijdens de wedstrijd gewoon doorbetaald worden. Ik bedoel: waar vind je dat soort arbeidsvoorwaarden nog?

Het vuile werk opknappen, noemen ze dat dan. En volgens mij tekent zich daar het motivatieprobleem af dat uiteindelijk ten grondslag ligt aan de acties. Het is namelijk gewoon het normale werk van de politie om de orde te handhaven, en op televisiebeelden lijkt het ook altijd alsof ze er best schik in hebben om onruststokende amoebes (of spijbelende jongeren, for that matter) af te rossen. Maar als je dat vuil werk vindt, dan had je geen politieagent maar kantoorklerk moeten worden.

Alsof het dreigende reglementaire verlies en de twee ton schade voor Feyenoord nog niet vriendelijk genoeg waren, volgen er komende week ‘publieksvriendelijke’ acties die ten koste gaan van de schatkist van minister Bos. Ik vraag me af of de vakbonden beseffen van wie die schatkist uiteindelijk is, en hoe publieksvriendelijk de acties in dat licht dan nog zijn. Bovendien is het de vraag of die 200 euro netto via wat omwegen niet uit datzelfde kistje komen.

De politie moet gewoon boeven vangen en niet zelf voor dief gaan spelen, zelfs niet van de eigen portemonnee. Kortom, de KNVB tegen de politie was een dramatisch slecht duel dat geen winnaar verdiende: een bloedeloze 0-0. Volgende week de topper Politie-Ter Horst, vermoedelijk op neutraal terrein.

Nieuwe stukjes in je mailbox?

Meld je aan en ontvang een mailtje bij elk ei dat gelegd is.
Loading

3 gedachtes over “Politie(k)”

  1. @ gerrit: ik vind dat helemaal niet te gek voor woorden. Hiermee wordt maar eens aangetoond in wat voor vreemde situatie het voetbalbedrijf zich bevindt. Het produceert een bepaald goed, nl. voetbal. Externe effecten van dit goed zijn dat er relletjes, onrust en vandalisme kunnen plaatsvinden. Eigenlijk net zoals een bedrijf dat bij zijn productie het milieu belast. Maar waar een bedrijf deze externe effecten meeneemt in de prijsberekening van zijn product, wordt er bij voetbal kennelijk vanuit gegaan dat de maatschappij deze externe effecten moet dragen. Meneer Kesler is dan zelfs nog zo brutaal de politie-acties te veroordelen op een inderdaad weinig verheffende wijze. Dat vind ik pas onbestaanbaar. Het wordt namelijk tijd dat het betaalde voetbal zelf de maatschappelijke kosten gaat dragen van de activiteiten die het ontplooit. De verantwoordelijkheid voor voetbalrellen afwijzen (‘dat zijn geen voetbalsupporters’ ‘ze komen toch naar je wedstrijden?’) gaat dus niet aan. Dan betalen de clubs hun verwende voetballertjes maar wat minder. Het daarmee bespaarde geld kan aangewend worden om politie-uren in te kopen.

  2. Het is inderdaad te gek voor woorden dat wedstrijden niet doorgaan omdat de politie staakt. Dat is rellen tot norm verheffen. Zo kan ik kwaad worden om mensen die jou de schuld geven als je fiets gejat is omdat-ie niet op slot stond. De omgekeerde wereld.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *