Ranking the disasters

Twee maanden nadat bekend was geworden dat het Nederlandse volk als een stel onvoorbereide zombies de rampspoed tegemoet treedt (bikkelharde conclusie: totaal niet rampenproof), heeft TNS NIPO onderzocht welke rampen wij nou eigenlijk zelf het rampzaligst vinden.

Als we vasthouden aan de waar- en betrouwbaarheid van beide onderzoeken, en waarom zouden we die in twijfel trekken, dan staan in het rijtje van TNS NIPO voornamelijk rampen waar we niet op voorbereid zijn. Jammer dus dat de resultaten bekend werden gemaakt luttele dagen nadat de gehele kustlijn voor het eerst in meer dan dertig jaar weer volledig bewaakt werd, want nu eindigde de watersnoodramp met stip op 1, terwijl je kunt stellen dat we op weinig zo zijn voorbereid als op een watersnood. Nederland is zo’n beetje de vleesgeworden watersnoodpreventie.

Typische Pavlov-reactie van die Hollanders weer. Had je het een week eerder gevraagd, dan waren de vierkante wielen van de NS als topramp uit de bus gekomen, of Arnon Grunberg als AKO-winnaar. Half mei 2002 waren de milieuactivisten het grootste probleem, en anderhalf jaar later de moslims. En in de zomer van 1978 was weinig rampzaliger dan een bal op de paal.

Een ’terroristische aanslag in het algemeen’ eindigt deze week op de vijfde plaats, en is voor Nederlanders op dit moment dus een stuk minder beangstigend dan het dreigende zwaard van een watersnoodramp. De opiniepeilers zelf zijn kennelijk een stuk banger voor een terreuraanslag, want anders hadden ze wel gewoon de nummers 2, 3 en 4 in hun persbericht genoemd. Nu nemen ze zelfs de moeite om de nummer 12 te noemen, maar dat ’11 september’ zo laag eindigt, verbaast mij in het geheel niet; de kans dat het in onze jaartelling ooit nog een keer 11 september 2001 wordt, lijkt ook mij te verwaarlozen.

Welke afschuwelijke rampen deze week zilver en brons hebben gewonnen, blijft echter gissen. Ja, zo zijn we natuurlijk nooit goed voorbereid.

Een tipje van de sluier wordt gelukkig nog wel opgelicht: of iets een ramp is, hangt niet af van de vraag of er doden zijn gevallen. Op basis van deze summiere informatie een wilde gok over de rampenranglijst van de 1000 ondervraagde Nederlanders:

  1. watersnood
  2. aardbevingen
  3. honger
  4. de Duitsers
  5. terror
  6. de PvdA
  7. benzineaccijnzen
  8. vulkaanuitbarstingen
  9. werken tot je 67e of andere armoede
  10. Marco van Basten
  11. onvolledige en zinloze onderzoeken
  12. 11 september
  13. H5N1, SARS of andere modegriepjes

Update: H5N1 zal in de hitlijst van volgende week met stip stijgen.

Nieuwe stukjes in je mailbox?

Meld je aan en ontvang een mailtje bij elk ei dat gelegd is.
Loading

5 gedachtes over “Ranking the disasters”

  1. vooral de nummers 6 en 10 vind ik opmerkelijk, ik zou daar eerder ToN of SP zetten (op 6 dan) en Louis van Gaal of Hugo Borst (die dan weer niet op 6 maar op 10) 🙂

  2. oeps zo komen de broodje aap verhalen de wereld in: het was niet Japan maar Zuid China, en het ging niet om een haardiadeem (leek me al raar) maar om haarbandjes.

  3. Nou ook een sneueramp las ik vandaag in de krant: in Japan (?) soa’s krijgen van als diadeem in het haar gedragen hergebruikte condooms (zoiets, het stond er geloof ik anders, in elk geval yekkerdeyek maar wel creatief, al zou ik het niet in mn hoofd halen). Ik mis in het rijtje de menselijkfalen gifachtige rampen als Tsjernobyl.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *