Zomertijd

Het is allemaal niet de schuld van de buitenlanders. Het is ook niet de schuld van Paars. Het is zelfs niet de schuld van de PvdA.

Het is allemaal de schuld van de zomertijd. We worden er depressief van, althans, van het einde ervan. Typisch Hollands verschijnsel natuurlijk: de wintertijd is de echte tijd, voor ons eigen gerief en geld hebben we een zomertijd ingesteld, maar als die dan weer afgelopen is, gaan we lopen chagrijnen. Je wint 18,4 miljoen, maar dan moet je er godverdomme nog belasting over betalen ook.

Ik ben erg benieuwd hoe de Groningse hoogleraar chronobiologie de toename van het gebruik van antidepressiva heeft kunnen linken aan het einde van de zomertijd. Het klinkt allemaal best plausibel natuurlijk, zeker als je bedenkt dat deze zeurpiet geboren is in het jaar dat de zomertijd weer werd ingevoerd, maar het riekt toch ook wel enigszins naar de self-fulfilling prophecy van de wetenschapper: als je al onderzoek gaat doen naar het effect van het verzetten van de klok, dan wil je ook maar liever dat er iets uitkomt.

Bovendien kunnen wij straks wel met het touw al om ons nek geknoopt de klok een uur terugdraaien, maar 21 december blijft toch hoe dan ook de kortste dag, en als het dan om kwart over vijf donker is in plaats van om kwart over vier, dan vinden we dat het om kwart over vijf belachelijk vroeg donker is, zoals we nu half 9 vreselijk laat vinden voor de eerste zonnestralen, maar als we de klok niet terugdraaien vinden we dat van half 10 OMDAT ER NOU EENMAAL ALTIJD EEN TIJD IN HET JAAR IS WAAROP HET HET LAATST LICHT EN HET VROEGST DONKER IS.

Sjezus.

In Lapland voeren ze deze discussie nu ook. Ook daar wordt afschaffing van de zomertijd overwogen, maar de tegenstanders wijzen erop dat het dan in een ongunstig scenario al om 2 uur ’s nachts kan gaan schemeren. Zij willen de zomertijd het hele jaar handhaven, zodat het ’s winters pas om 1 uur ’s middags donker wordt. Nou, als ik in Lapland zou wonen, zou ik de klok gewoon ieder uur 23 uur vooruit draaien, dan bleef het tenminste nog een beetje licht – maar dat terzijde.

Ook in Nederland schijnen we nu te moeten kiezen voor één tijd, en zelfs het KNMI bemoeit zich ermee. In december zou het wel erg lang donker blijven, waarschuwt het instituut. Goh. We zouden erg lang in het donker zitten, omdat Nederlanders gemiddeld om 7.18 uur opstaan.

Hoe weet het KNMI nu weer hoe laat wij opstaan? En is dat dan 7.18 uur zomertijd of wintertijd? Ik weet niet eens hoe laat ik zelf opsta. Mijn wekker staat op 7.15 uur, maar daar ga je al: die loopt natuurlijk tien minuten voor om nog enige haast te veroorzaken, en ik ram zeker een keer of zes op de snoozeknop voordat me daadwerkelijk richting douche begeef.

Gemiddeld 7.18 uur. Dat betekent dus dat door die anderhalve kip en een paardenkop die in dit land nog boer of stratenmaker zijn en het gemiddelde schrikbarend omlaag drukken door doodleuk om 4 uur aan de slag te gaan, mij een uur extra licht in de winter door de neus wordt geboord. ‘Tsja, uiteindelijk is het een politieke beslissing’, geeft het KNMI aan. Maar ja, dan is het een politieke beslissing in ieder land. Dan is het straks in Spanje drie uur later, omdat ze daar nu altijd zo laat opstaan en gaan eten ’s avonds. En in Engeland zet men de tijd het liefst helemaal stil, als je het mij vraagt.

In Nederland zal er wel voor een polderoplossing worden gekozen. VVD en D66 vinden de hele discussie maar onzin, Wilders zal vasthouden aan de zomertijd omdat terroristen toch pas ’s middags actief worden en je ze dan ’s winters een uur langer in de gaten kunt houden, de SP kiest voor de wintertijd omdat die bijdraagt aan een optimale groei van de tomaat, GroenLinks becijfert dat een (linkse) lentetijd tussen zomer- en wintertijd in zorgt voor minimaal energieverbruik, de PvdA wil het liefst een half jaar lang iedere maand de klok tien minuten vooruitdraaien en de andere helft van het jaar tien minuten terug, de christelijke partijen hebben nog geen standpunt omdat ze nog aan het terugrekenen zijn tot het moment waarop God de aarde schiep, hoewel Balkenende een voorkeur heeft voor de wintertijd omdat hij dan weer een uur langer premier is, en uiteindelijk wordt dan besloten dat we de klok eenmalig 38 minuten en 14 seconden vooruit moeten draaien.

Maar als het een politieke beslissing is, dan moet er natuurlijk ook over gereferendumd worden. Dus zegt u het maar!

Zomertijd of wintertijd?

View Results

Laden ... Laden ...

Nieuwe stukjes in je mailbox?

Meld je aan en ontvang een mailtje bij elk ei dat gelegd is.
Loading

5 gedachtes over “Zomertijd”

  1. Ben eigenlijk voor die meneer die vond dat het in Nederland maar weer 12.00 uur moest worden als de zon op zn hoogst staat, maar dat is al met al ook geen groot Europese gedachte natuurlijk.
    Hoorde trouwens vandaag het fenomeen ‘kloktijd’ dat is 10.10 uur omdat dan de wijzers in ‘lachende stand’ staan, dat doen ze in klokkenwinkels om de verkoop te stimuleren. Dus ik zet vanavond mn klok stil op 10 over 10 om eindelijk permanent vrolijk mijn tijd door te komen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *