Trots op Zero

Weet u het nog? Het was ongeveer een jaar geleden, en onze minister-president zei het: “Laatw totszij opkaar! Die VOC-mentiteit!”

Misschien heeft u de ingeslikte essentie van deze boodschap gemist, maar dit is wat Balkenende zei: “Laten we in dit steeds verder richting afgrond glijdende land waar ik al veel te lang de scepter zwaai toch eindelijk weer eens trots zijn op elkaar! Die VOC-mensen hadden het lang zo slecht nog niet in die tijd!”

De sneue houten klaas die hier appelleerde aan ’s mensen gevoel van trots verspreidde een penetrante geur van stof- en muffigheid, ergens tussen schimmel en spruitjes in. Het pleidooi kon rekenen op een warm onthaal in huizen met koekoeksklokken, en in zaaltjes waar bejaarden zich aan de sherry laven. Toch vreemd dat wanneer Rita Verdonk dezelfde woorden bezigt, de eerste gedachten uitgaan naar bruinhemden en verkoolde lichamen van vluchtelingen.

Trots op Nederland.

Als ik die chagrijnige breedbeeldvullende plofkop van Cipirita ontwaar en het monotone gedrein dat uit haar mond komt beluister, ben ik allesbehalve trots op Nederland. Sterker nog, ik ben überhaupt, ik ga er spontaan Duits van praten, niet trots op Nederland.

Ja, zal Rita’s riposte zijn, dat bewijst alleen maar dat het hard nodig is dat we weer trots worden. Maar nee. Laten we ons eerst maar eens rekenschap geven van het feit dat we in de afgelopen vijf jaar hoegenaamd niets hebben gepresteerd om enig gevoel van trots voor te koesteren, of het moest die 1-0 tegen Slovenië zijn die we toch vast moeten kunnen houden. Het wordt tijd om de waarheid onder ogen te zien, en vooral om enige bescheidenheid te betrachten.

Dus roept u mij maar na:

IK BEN NIET RECHTS!
IK BEN NIET RECHT-DOOR-ZEE!
IK BEN LINKS!

IK BEN NIET TROTS OP NEDERLAND!
IK KOTS OP NEDERLAND!

IK BEN NERGENS TROTS OP!
IK BEN TROTS OP NIKS!
IK BEN TROTS OP ZERO!

Nieuwe stukjes in je mailbox?

Meld je aan en ontvang een mailtje bij elk ei dat gelegd is.
Loading

13 gedachtes over “Trots op Zero”

 1. IK BEN NIET RECHTS!
  IK BEN NIET RECHT-DOOR-ZEE!
  IK BEN LINKS!

  IK BEN NIET TROTS OP NEDERLAND!
  IK KOTS OP NEDERLAND!

  IK BEN NERGENS TROTS OP!
  IK BEN TROTS OP NIKS!
  IK BEN TROTS OP ZERO!

 2. Is dit een poging het in de week van de democratie, nieuw gekozen volkslied te overtreffen?
  Dat is dan niet aan mij besteed. Volksliederen die ik net zo min aan als het roepen van leuzen. Tuurlijk, ik roep er zelf wel eens eentje, maar ik vraag niet een heel volk dat na te jouwen.

 3. Niets gepresteerd? Je trapt op mijn hart. Mag ik er op wijzen dat PSV al enkele jaren achtereen is doorgedrongen tot de tweede ronde van de ChampionsLeague. 🙂

 4. Hoezo niet gepresteerd? Landen kijken naar ons, weten dan hoe het niet moet en varen vervolgens bewust een andere koers.

  Dus dankzij ons gaat het in vele landen heel goed.

 5. Trots wordt knots (in de handen van Rita) en gaat het woord ‘respect’ en ‘passie’ achterna. Toch wel jammer, ben eigenlijk ook best trots (samen met Rinnooy Kan) op Nederlands design en Hollandsche meesters en ingenieurs enzovoorts, vind Maxima en het wereldburgerschap ook leuk en sommige ex-collega’s (waarvan de naam bijvoorbeeld met een Z beginnen) mogen er ook zijn en dat nieuwe Nederlandse volkslied ‘dikke lul drie bier’ daar kunnen Wij ook fier op zijn. Kortom.

 6. Rita is zum trotsen.
  ‘k Weet niet precies wat het is, maar het klinkt wel leuk. Zou JP de smiespel kunnen zijn die aangeeft dat zij getrotseerd mag worden.

 7. Is Rita de weg kwijt?
  Trots op nederland, oftewel
  TON
  wordt dat Bon Ton?
  Nou doe mij maar een Bon Bon
  Of een Tom Tom
  Dan raak ik tenminste de weg niet ook kwijt!
  Om nou samen met Rita te moeten dwalen
  Ril Ril

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.