Helemaal (2)

Geheel tegen de wens van het kabinet trok een fotootje van Victoria Koblenko in de krant hedenochtend mijn aandacht. Victoria was gevraagd naar haar bijdragen aan een beter milieu, dat immers net als bij u en mij ook bij Victoria Koblenko begint.

Haar eerste maatregel intrigeerde me meteen al mateloos. Victoria gaf het openhartig toe: ze ‘zal nooit een wasje op een doordeweekse dag draaien, maar altijd in de daluren’!

Nee, inderdaad, in het weekend verslindt uw wasmachine een heel stuk minder energie dan op werkdagen, terwijl uw was net zo schoon wordt! Die smerige energieleveranciers ook: ze zeggen wel dat ze het beste met het milieu voorhebben, maar intussen weigeren ze alle milieuproblemen in één klap op te lossen, wat ze simpel zouden kunnen doen door de piekuren af te schaffen en de daluren nog wat dieper te maken.

Maar als zij het niet doen, dan draag ik mijn vieze slipjes gewoon nog een dag, moet Victoria gedacht hebben, en gelijk heeft ze natuurlijk. Dat is heel normaal in Oekraïne. Of in de Oekraïne.

Gefascineerd las ik verder: ‘De veertigduizend kilometer die ik per jaar rijd, compenseer ik via klimaatneutraal.nl.’ En: ‘Ik ben nog aan het uitzoeken hoe vervuilend mijn nieuwe auto is.’ Nee, als het straks 47 graden is in Zwolle aan Zee, dan zijn we daar collectief schuldig aan, maar valt Victoria Koblenko niets te verwijten.

Maar toen.

Victoria had ook spaarlampen, maar die kon ze eigenlijk niet gebruiken, want die kunnen niet in de kroonluchters. Maar dat gaf niet, want de spaarlamp is zó 2005 en Victoria heeft haar blik op de toekomst gericht. ‘Ik ben blij met de nieuwste ontwikkeling,’ zei ze, doelend op het licht dat led heet. Die gaat het namelijk helemaal maken, de led. Volgens Victoria dan.

Maar. Toen. Voegde ze eraan toe:

(houdt u zich goed vast)

‘Dat is denk ik helemaal de toekomst.’

Helemaal de toekomst. Bestaan er smileys die mijn gemoedstoestand bij het aanschouwen van zoveel misère kunnen uitdrukken?

Blijf op de hoogte

Meld je aan en ontvang een mailtje bij elk ei dat gelegd is.
Loading

8 gedachtes over “Helemaal (2)”

  1. Inderdaad, ik had ook al mijn twijfels bij het daluren verhaal. Maar Vic beredeneert natuurlijk zo: lagere kosten = minder energie(verbruk). Laat haar maar in haar eigen wereldje, dunkt mij.

  2. Ach, over 50 jaar lachen we over haar uitspraken. Wanneer we in onze grotten tegen elkaar gekropen voor wat extra warmte proberen te bedenken hoe het zover heeft kunnen komen.

  3. Victoria laat gewoon zien bij de moderne mens te horen waarbij de wereld draait om geld zoals ook de was en milieuzorgen, verdere zorgen afgekocht kunnen worden met een zeer hippe aflaatmethode en dat gecomplementeerd met helemaal kek taalgebruik 🙂

  4. Ik las laatst: ‘ik bespaar water, zo poets ik bijvoorbeeld mijn tanden onder de douche.’ Dat doe ik ook, maar dat ik daarmee water bespaar durf ik echt niet te zeggen. Integendeel.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.